al

Aquesta tercera edició del Laboratori d’artistes continua el treball d'experimentació i de col·laboració entre artistes i professors iniciat en les edicions precedents, una reflexió conjunta sobre els processos de creació i la potencialitat d’introduir l’art a l’escola sense domesticar-lo. Ens situarem col·lectivament en un espai que tensa els límits, que conviu amb la incertesa, la sorpresa i l’estranyament, i examina aspectes de l’art que aporten noves tècniques i metodologies d’aprenentatge a l’aula. Les tres primeres sessions aniran a càrrec dels artistes Antonio Gagliano, Lucía C. Pino i Fermín Jiménez Landa, i la quarta la dedicarem a la reflexió i debat sobre la inserció d'estratègies i dispositius artístics a l'aula amb Dani Medina i l'equip educatiu del MACBA.

DILLUNS 2 DE JULIOL a les 16 h
Antonio Gagliano: Les imatges flotants

La vida com un viatge, els de dalt i els de baix, la conquesta de l'amor. Aquestes frases representen exemples de metàfores naturalitzades i dissoltes de manera profunda en el llenguatge. Des de fa dècades, els lingüistes han acceptat que les metàfores no són només estilitzacions poètiques, sinó també estructures cognitives capaces d'organitzar les relacions socials. Metaforitzar és pensar. No hi ha experiència sense metàfores, ni metàfores buidades de contingut ideològic. Les imatges flotants és un taller orientat a explorar col·lectivament l'univers metafòric que activem quan ens comuniquem amb els altres. La proposta pretén compondre un vocabulari d'imatges mentals i rastrejar el seu lloc de procedència, des dels imaginaris de la guerra fins a l'interior del cos humà, passant per les constel·lacions d’emojis o les anècdotes històriques. Així mateix, proposa discutir-ne el contingut i tergiversar-ne els efectes, partint de la base que algunes d'aquestes metàfores, implementades de manera mimètica i acrítica, reprodueixen dinàmiques d'exclusió i desigualtat. La sessió reivindica la importància de les imatges immaterials, vehiculades massivament dins de l'oralitat i l'escriptura, com un territori de treball possible per a les pràctiques artístiques i educatives.

Antonio Gagliano (Córdoba, Argentina, 1982) recorre a l’escriptura i el dibuix per explorar les diverses maneres en què el coneixement es fabrica, s’organitza i es dissemina. Exposicions: Eune Neue Sprache (WKS, Stuttgart, 2017), Manufactories of Caring Space-Time (MSK, Gant, 2017), Anarchivo SIDA (Tabakalera, Sant Sebastià, 2016), Buno (Fundació Joan Miró, Barcelona, 2014) i Nonument (MACBA, Barcelona, 2014), entre d’altres. Dibuixos publicats per Anagrama, MIT Press o Random House Mondadori. El 2014 Ediciones Álbum va publicar el seu llibre El espíritu del siglo XX. Des de 2014 col·labora amb Ràdio Web MACBA.

DIMARTS 3 DE JULIOL a les 16 h
Lucía C. Pino: Un assemblatge no és un tot sense fissures

Un assemblatge no és un tot sense fissures, però tampoc un mer agregat sense propietats que són més que la suma de les parts. Els assemblatges no poden actualitzar-se, ni tan sols en parts. Fluctuen vagament al voltant d’atractors, més que assentar-s’hi amb fermesa.
A través de materials diversos que poden ser objectuals, lumínics, verbals, coneixement dispers o negociacions x, apuntalarem, projectarem, comprovarem, rectificarem i potser arribarem a una comprensió més pròxima a l'espai, al material i a una relació que sigui entre nosaltres i amb tot això. Si tenim sort, podem aconseguir un moment iridescent; en cas contrari, ja veurem... Només un cop superat aquest llindar serem capaços, potser, de treure’n conclusions, si les necessitem. El que és segur, però, és que en sortirem amb més eines.

Lucía C. Pino du a terme una pràctica artística que posa el focus en l’escultura, entesa en un sentit ampli i que s’expandeix generant un complex d’experiències de moviment, pes, tensió, desenvolupament estructural, contrapunt formal i ritme. La seva investigació solapa l’observació, l’avaluació, l’assignació i superposició de diverses capes de temporalitat i consistència. El resultat és una mena de transformació en què l’escultura s’adapta a l’entorn i viceversa. Ha mostrat el seu treball a l’Espai 13 de la Fundació Miró, la galeria Heinrich Ehrhardt, Art Santa Mónica, Ana Mas Projects, Et-hall, Galeria dels Àngels, el MACBA i Casa Àsia a Barcelona; Local Project Art Space i Pragda Big Screen Project (Nova York); Larraskito (Bilbao); Galeria Aulenti de la Triennal de Milà (Itàlia) i D/ART/ Sydney (Austràlia). Viu i treballa a Barcelona.

DIMECRES 4 DE JULIOL a les 16 h
Fermín Jiménez Landa: Mapes irreversibles

En aquest laboratori ens situarem entre dos punts de la ciutat separats per uns 650 metres. Ni en un punt ni en l'altre, sinó a l’interstici. Demanarem ajuda als vianants, els preguntarem, els seguirem i passejarem, dibuixant de diverses maneres la línia que uneix dos punts amb el nostre moviment per l'espai.
Mirarem aquesta fracció de ciutat des de la subjectivitat, vinculada a l'experiència i a la creació de situacions, dibuixant un mapa aliè a l'objectivitat del satèl·lit. Caminarem amb mandra, humor i amor per l'inesperat i la rutina a parts iguals. Treballarem la consciència del que és micro, el gust pels racons i amagatalls, l'atenció a l'anarquia de la ciutat pròpia del flâneur o flâneuse.

Fermín Jiménez Landa (Pamplona, 1979) viu a València i treballa a qualsevol lloc. Entre els seus projectes i exposicions individuals destaquen El bamboleo de Chandler (Nogueras Blanchard, Barcelona, 2017), How to Disappear (HIAP, Hèlsinki, 2016), El rayo verde (La Gallera, València, 2016), Turno de Noche (Artium, Vitòria, 2015), Ultramarino (Consonni, Bilbao, 2014), The Visit, 1646 (La Haia, 2013), Podrían ser lobos comiendo M&M’s (Bacelos, Madrid, 2013), i entre les seves exposicions col·lectives cal esmentar When Animals Talked to Humans (Travesía Cuatro, Madrid, 2018), MANIFESTA 11 (Zuric, 2016), Generaciones 2015 (La Casa Encendida, Madrid, 2015), Sin motivo aparente (CA2M, Madrid, 2013), Antes que todo (CA2M, Madrid, 2010).

Participant

Antonio Gagliano
Entre l’acció i l’objecte. Laboratori d'Artistes. Foto: Miquel Coll

Programa

DEL 2 AL 5 DE JULIOL, de 16 a 19.30 h
Lloc: Espai Taller

Dilluns 2 de juliol
Les imatges flotants. Antonio Gagliano
Dimarts 3 de juliol
Un assemblatge no és un tot sense fissures. Lucía C. Pino
Dimecres 4 de Juliol
Mapes irreversibles. Fermín Jiménez Landa
Dijous 5 de juliol
Sessió de reflexió amb Dani Medina i l’equip d’educació.

educacio [at] macba [dot] cat
Tel. 93 412 14 13