VIDEO

La despossessió com una epistemologia de la criticitat

Athena Athanasiou

3/03/2018
Categoria
Fons audiovisual / Conferències i debats

Els gestos emergents de dissensió col·lectiva plantegen la qüestió de la política com una qüestió de pertinença (belonging) i no pertinença (un-belonging), respecte als altres i al món, enfront de la distribució globalitzada de capital, recursos i cossos. També proporcionen la base per a un nou compromís crític i una reimaginació reflexiva de la «democràcia» i el «comunisme» en un moment marcat per una corporativització neoliberal de l’esfera pública, però també per la securitització de l’espai nacional a través del rebuig de la migració. Des d’aquesta perspectiva, la criticitat cartografia el rastre de la «capacitat de respondre» (response-ability) històrica i política que permet proposar imaginaris alternatius potencials. La criticitat implica l’estructura excèntrica i desposseïda del subjecte davant les condicions de la seva emergència, cosa que comporta implicacions importants per a epistemologies situades i futures resistències.

Athena Athanasiou és Professora d’Antropologia Social i Teoria del Gènere a la Universitat Panteion de Ciències Polítiques i Socials d’Atenes. La seva recerca se centra en temes de gènere, feminisme i teoria queer, biopolítica, tecnologies del cos, moviments antimilitaristes, afecte, nacionalisme i memòria. Entre les seves publicacions, destaca el llibre Dispossession: The Performative in the Political (Polity Press, 2013), amb Judith Butler i Agonistic Mourning: Political Dissidence and the Women
in Black
(Edinburgh University Press, 2017). Ha estat investigadora al Center for the Study of Social Difference, Columbia University. És membre del consell editorial de les revistes Critical Times i Feminist Formations.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.