Aquesta activitat es podrà seguir en streaming. Retransmissió prevista en directe a partir de les 17 h.

Els consensos de la Transició semblen trontollar tant en l’àmbit polític i institucional com en l’econòmic i el territorial. Enormes mobilitzacions socials han exigit una transformació profunda de les estructures del país. La Constitució se situa al centre del debat per les veus que demanen una democràcia real, i també pels partits tradicionals que es troben empesos a plantejar canvis constitucionals. Per evitar un tancament en fals de l’oportunitat constituent, perquè les transformacions no s’estanquin en un nivell superficial o una mera renovació d’elits, cal discutir sobre com hauria de ser aquest procés i quins nous models de relacions polítiques, econòmiques i territorials s’edificaran en el nou règim si es vol un aprofundiment democràtic.

Per aportar materials al debat comptem amb les experiències constitucionalistes llatinoamericanes de finals de la dècada de 1990 i els 2000, que poden ser molt enriquidores per abordar la nostra realitat. D’altra banda, la inserció d’Espanya i Catalunya en els esquemes de poder europeu exigeixen una anàlisi de les propostes polítiques en marxa que es plantegen la transformació de la Unió Europea en clau democràtica.

Organitzat per: La Hidra Cooperativa i Fundación de los Comunes, en col·laboració amb el MACBA.
Més informació: http://lahidra.net/ i http://fundaciondeloscomunes.net/

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Processos constituents. Cap a una nova democràcia a Europa

Programa

DISSABTE 2 D'ABRIL DE 2016, 17 h
Lloc: Auditori Meier

CAP A NOVES INSTITUCIONS DEMOCRÀTIQUES. CRISI SISTÈMICA I PODER CONSTITUENT A EUROPA
En aquesta trobada aprofundirem en la necessitat d’un procés constituent a la Unió Europea. Els esdeveniments dels últims anys, i sobretot el pols de Syriza amb Brussel·les, han evidenciat l’escassa democràcia existent a la Unió. També s’ha posat de manifest la cotilla que l’euro suposa per a les economies deficitàries –gairebé totes– enfront de les que tenen superàvit –bàsicament Alemanya–. Això ha provocat la més gran tensió política entre els Estats nació europeus des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

És difícil pensar en un procés constituent a l’Estat espanyol o a Catalunya sense tenir present aquesta realitat. Una realitat que cada vegada és impugnada amb més força pels derrotats d’aquest repartiment del poder, fonamentalment els països del sud. Els moviments que estan sorgint a escala europea –PlanB, DiEM25– responen a aquesta lectura. En aquesta sessió ens interrogarem sobre la possibilitat de la democràcia d’imposar-se als mercats i, per tant, de regular-los a favor de la redistribució de la riquesa, així com sobre el sentit polític d’una Unió que ha obert la crisi de refugiats i el reforçament violent de les fronteres.

PARTICIPANTS:
Sandro Mezzadra és professor de la universitat de Bolonya, on ensenya estudis postcolonials i teoria política. Durant l’última dècada la seva obra s’ha centrat en les relacions entre globalització, migració i ciutadania, així com en la crítica i la teoria postcolonial. És un participant actiu en el debat «operaista» i un dels fundadors de l’Euronomade Project.

Luis Martín
és membre i col·laborador del Moviment per la Democràcia a Europa - 2025 (DiEM25). Aquest moviment polític d’àmbit europeu, impulsat per l’exministre d’economia grec Iannis Varufakis, s’ha proposat com a objectiu la democratització de les institucions europees des de l’esquerra.

Sergi Cutillas, economista i activista. Forma part de PlanB Europa. Membre del Comitè de la Veritat del Deute Públic Grec, comitè internacional que va auditar el deute públic grec després de la victòria de Syriza. Ha format part de la Plataforma d’Auditoria Ciutadana del Deute i de l’Observatori del Deute en la Globalització.

Modera: Iolanda Fresnillo ha treballat entre 2002 i 2012 a l'Observatori del Deute en la Globalització com a investigadora sobre deute, institucions financeres internacionals i finances responsables. Actualment forma part de la cooperativa EKona i participa a la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute.

El dissabte 19 de març va tenir lloc la primera sessió d’aquest programa, amb el títol Experiments constitucionals llatinoamericans i la participació de Judith Flores, Oscar Vega i Salvador Schtavelson.