Activitats Altres

Joan Bennassar, Futuro Memories; Harley Martínez, El milagro

Projectes seleccionats de la Convocatòria Sala d’Art Jove 2014

17 nov. 2014

Joan Bennassar, Futuro Memories; Harley Martínez, El milagro

Joan Bennassar, Futuro Memories; Harley Martínez, El milagro

L’auditori Meier del MACBA acull la presentació de dos treballs que, des de la pràctica artística, reflexionen sobre dos fenòmens arquitectònics, els seus imaginaris i les seves condicions històriques, econòmiques i representacionals. Tots dos projectes han estat seleccionats en la convocatòria de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya 2014.

Aquesta activitat s’inscriu en la programació PICA I FUIG! de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya i s’ha dut a terme amb el suport del MACBA en el marc del conveni de col·laboració entre ambdues institucions.

Futuro Memories, de Joan Bennassar
Aquest projecte, seleccionat en la categoria d’investigació, és una reflexió entorn de la casa Futuro, dissenyada per l’arquitecte finlandès Matti Suuronen l’any 1965, i les qüestions de representació i els significats culturals ocults darrere d’aquest habitatge futurista. Partint de dos casos d’estudi –la casa Futuro que es va trobar a Calvià (Mallorca) i el complex d’oci abandonat de Wan Li, a Taiwan–, Bennassar esbossa algunes idees que formen part de la constel·lació conceptual d’aquesta arquitectura, com ara els esdeveniments que van modificar la concepció i el fracàs posterior de la Futuro, així com la ciència-ficció, l’arquitectura utòpica, la carrera espacial, l’aparició d’internet i la representació sexista a través dels mitjans de comunicació o els diversos imaginaris futuristes.

El milagro, de Harley Martínez
Aquest projecte audiovisual, seleccionat en la categoria de creació, proposa una lectura de la història recent del nostre país, a partir de l’anàlisi formal de l’arquitectura racionalista lligada al desarrollismo espanyol des de la dècada de 1960. Després de l’obertura diplomàtica del règim, que va implicar els Plans de Desenvolupament entre 1964 i 1973, va tenir lloc a Espanya el que es va denominar “el milagro español”, un dels períodes de creixement econòmic més pronunciats que s’han vist al país. Harley Martínez rellegeix críticament les imatges d’aquella arquitectura, d’estètica “irrellevant”, producte d’una ideologia i una política caduques que avui jeuen en l’asfalt com en un cementiri de formigó armat.

Més informació a www.saladartjove.cat

Programa

DILLUNS 17 DE NOVEMBRE DE 2014, A LES 19 h
Lloc: auditori Meier
Entrada gratuïta. Sense inscripció prèvia. Places limitades

Contacte

Programes públics
programespublics@macba.cat
Tel. 93 481 46 81

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.