Fons de la Col·lecció

Allan Sekula 'Inflammables Terminal, Barcelona. Two Oil Tankers at Dawn. Sèrie: 'Methane for all'', 2008

Inflammables Terminal, Barcelona. Two Oil Tankers at Dawn. Sèrie: «Methane for All»

Terminal d\'inflamables, Barcelona. Dos petroliers a trenc d\'alba. Sèrie: \"Metà per a tothom\"

Fecha:
2008
Tipo obra:
Fotografia
Material:
Fotografia cromogènica
Medidas:
76,2 x 109,2 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Col·lecció Fundación Repsol
Registre núm:
4086

Cal situar Methane for All com una obra específica en un context molt concret: l'encàrrec fotogràfic del MACBA a alguns artistes contemporanis per fer un diagnòstic de la ciutat actual i detectar-ne els pols d'innovació. Aquesta iniciativa, del Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA, amb el títol Imatges metropolitanes de la nova Barcelona, es va presentar a l'exposició Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna el (MACBA, 2008).

Sekula (Erie, Pennsilvània, 1951 - Los Angeles, Estados Unidos, 2013) documenta l'arribada dels vaixells metaners, com el Sestao Knutsen, que es va construir a les drassanes de Bilbao, o el Moss, des dels jaciments de gas de Qatar, Líbia i Algèria. Aquests barcos, que només es poden fotografiar des de la proa, el pont de comandament i la popa –ja que el simple clic d'un obturador mecànic podria generar una espurna d'electricitat estàtica i provocar un accident–, arriben a la Barceloneta, el port històric de la ciutat. L'artista documenta també diversos escenaris de la terminal d'inflamables, com ara la construcció d'un nou tanc d'emmagatzematge o els moments de màxima alerta després que la policia hagués detectat un complot per posar una bomba al metro de Barcelona. Des de la terminal d'inflamables, el gas es condueix cap al nord de la ciutat per conductes submarins, fins que arriba a la central tèrmica del Besòs, propietat de Gas Natural.

Sekula fotografia la Torre Gas Natural, seu de la companyia energètica, i altres edificis antics de l'entorn també relacionats amb la transformació de l'energia. Però la seva obra posa l'accent en l'element humà i en la influència del treball en la manera de viure.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.