Retransmissió de la conversa entre Zygmunt Bauman, Rudy Gnutti i Pere Portabella prevista en directe a partir de les 20.30 h.

“Atenes digital” és un terme encunyat per Erik Brynjolfsson (MIT) com un desig de futur on les màquines (tal com passava amb els esclaus en la Grècia Clàssica) s’ocupen de la majoria de les feines, cosa que permetria a l’home lliure ocupar-se de causes més elevades. Per què, si avui tenim els mecanismes per millorar i racionalitzar la vida al nostre planeta, sembla que anem directes a un desastrós i pronosticat col·lapse? El capitalisme ha estat i és, sens dubte, l’artífex i propulsor de l’enorme i espectacular desenvolupament tecnològic a partir de la Revolució Industrial. Aquest sistema ha creat una frenètica carrera: mantenir-se productiu i competitiu és el motor d’aquest mecanisme imparable anomenat “progrés”.

Malgrat que hi hagi enormes bosses d’injustícia, és difícil no admetre que aquesta competitivitat també ha estat, durant els últims decennis, una extraordinària fórmula per al desenvolupament econòmic, polític i social en molts llocs del planeta que eren, fins fa poc, exclosos sistemàticament de qualsevol tipus d’avenç. Però els avenços en màquines i informàtica, cada cop més ràpids i eficients, provoquen una disminució lenta però imparable del treball humà, tant en producció com en serveis. L’atur tecnològic, com la progressiva desaparició de la classe mitjana, són fets que comencen a resultar evidents fins i tot per als més escèptics. Tots aquests canvis tan convulsos i vertiginosos provoquen la pèrdua de referències culturals, socials i polítiques, i ens fan viure una realitat incerta i volàtil. És el que Zygmunt Bauman ha definit com a “modernitat líquida”.

La gestió d’aquestes evidències, juntament amb la necessitat imperiosa d’una dràstica desacceleració de la producció i del consum global, poden ser catastròfiques o poden reconduir-nos cap a un món sostenible. Com que el problema és global, les solucions han de ser universals. En el documental In the same boat s’afrontaran, de forma clara i directa, tots aquests temes descrits, a través del testimoni de pensadors, filòsofs i economistes de primer nivell i de tendències ideològiques dispars.

Més informació: @inthesameb i In the same boat

Organitza:
Icaria Editorial
In the same boat

Programa

DIMECRES 17 DE FEBRER, A LES 19 h
Lloc: Auditori Meier

Projecció:In the Same Boat, Rudy Gnutti, 2015, 95 min (projecció digital)

Contacte o reclamacions: inthesameb [at] gmail [dot] com