Fons de la Col·lecció

Michael Snow 'Hearing Aid', 1976

Hearing Aid

Audiòfon

Fecha:
1976
Tipo obra:
Mèdia instal·lació
Material:
Metrònom elèctric i enregistrament sonor, 90 min
Medidas:
dimensions variables
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Registre núm:
4398

La capacitat de Michael Snow (Toronto, Canadà, 1929) per experimentar amb mitjans com el cinema, el vídeo, el so i l'holografia no ha minvat des que, al 1967, la seva pel•lícula Wavelenght el va consagrar com a creador d'un nou llenguatge fílmic. Considerat el pare del cinema estructuralista i reconegut pioner del videoart, la relació de Snow amb el so i la música és complexa. A banda de creacions musicals pròpiament dites (Michael Snow també és músic i fundador del grup CCMC, que interpreta música experimental propera al jazz), aquest artista canadenc ha fet enregistraments, que són objectes autònoms en si mateixos, i nombroses instal•lacions sonores. Hearing Aid es troba entre aquestes últimes.

L'obra consisteix en un metrònom que sona en un espai buit. El so del metrònom (i de l'espai on sona) és enregistrat i emès a través d'una casset situada en un espai contigu. El so emès per l'aparell reproductor de casset alhora és enregistrat i emès en una segona casset situada en un altre espai. El mateix procés es repeteix una tercera vegada.

El so del metrònom, alterat pels efectes de l'espai i reproduït repetidament, demostra que tota representació és una distorsió. En aquesta instal•lació minimalista és el so el que produeix la imatge conceptual. Snow reflexiona sobre la naturalesa del so, però també sobre la memòria, l'espai i la representació. És possible capturar el so en si mateix? Com podem descriure el que escoltem? Què significa escoltar i entendre? Hi ha una representació possible que no alteri el caràcter dels fets?

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Recorreguts