Activitats Grups de treball

Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres

Grup de treball

13 des. 2018 al 21 juny 2019

.

.

«I si ens aprofitem del racisme per inventar territoris polítics nous? I si ens aprofitem del fracàs de la integració?»
H. Bouteldja, 2017

Què es vol establir?
El Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres pretén desenvolupar nous enfocament per analitzar i entendre el projecte colonial a contracorrent del llegat eurocèntric o dels essencialismes. Intenta superar les divisions que caracteritzen aquesta anàlisi sobre la qüestió de la creació de la raça, que es planteja en termes de sociologia, filosofia, economia i psicologia o a partir de la classe i el gènere, com a punts de vista aïllats entre si. El GP comprèn totes les perspectives que apareixen en una diversitat de pràctiques representacionals i performatives que, localment i globalment, han configurat la idea de la raça. En les condicions en què avui s’expliquen la raça i el racisme dins l’Estat modern, la negritud es configura com a eix i columna vertebral de la seva fundació a través d’aquestes pràctiques. Posar-hi el focus ens permet anar més enllà d’una simple qüestió humanista i naturalista per imaginar un altre ordre polític, una altra visió sobre l’afectivitat, la governabilitat, la sexualitat, les fronteres, l’espai públic, les formes de representació de la negritud.

Per dislocar la mirada d’aquesta manera, aquest projecte d’investigació parteix de quatre premisses fonamentals: el fet que la modernitat ha pogut ser situada en l’inici del complex esclavista atlàntic i la implantació d’un sistema de plantació per a la producció de la riquesa europea (A . Mbembe); el fet que la raça es va construir socialment com una ficció biològica i política per justificar moralment una economia basada en l’opressió de qui és considerat infrahumà, del no-humà (M. Denzel Smith i J. A. Myerson); el fet que la racialització és la producció d’allò racial, el racialisme és una adopció acrítica i el racisme una politització perversa que s’articulen com un procés de coproducció contextual i històrica (A. Campos); i, finalment, el fet que el racisme opera com un afecte que es regula entre la venjança o la revolució, entre l’empatia o el desinterès (J. Baldwin).

Què es proposa?
En el panorama dels debats actuals ―on, més que a una crisi de perspectiva, s’assisteix a un col·lapse moral i civilitzador que es confon amb una crisi de consciència vinculada a temes de raça―, aquest GP experimental d’estudis, pràctiques i activismes negres es proposa oferir una altra perspectiva. Es tracta d’una perspectiva orientada a posar en relació les formes de sistematització del control sobre el cos negre, les respostes a aquests sistemes de control en tota la seva diversitat i complexitat, i les possibilitats de creació d’altres mons que aquesta contraposició ha produït històricament. Pel que fa a aquestes contraposicions i els mons que se’n deriven, també volem posar en relació la pluralitat de conceptualitzacions i anàlisis tant històriques com actuals, des de tot allò que inicialment constituïa el complex atlàntic esclavista fins a l’afrodescendència de la diàspora. En aquest sentit, el Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres situa una sèrie de processos, moviments i projectes de diversa índole que superposen la condició migratòria, l’especificitat de l’origen i la particularitat local en relació amb un horitzó normatiu, eurocèntric, dominant. Una relació de fluxos i moviments migratoris forçats o fabricats (B. Latour).

A què dona nom el programa?
El programa dona nom a un conjunt d’àrees de treball. A partir d’aquestes àrees de treball, s’estableix la investigació des d’una perspectiva postcolonial i decolonial per explorar i reavaluar com la negritud s’ha emmarcat, discutit i performatitzat tant des de les estratègies de desobediències i dissidències, com des de la sistematització del control i la normalització del cos negre, entre els contextos culturals de la diàspora afroamericana, caribenya, llatinoamericana, europea i l’Àfrica com a lloc d’origen. Aquestes àrees d’investigació inicialment són:
- Territori, geografia crítica i fronteres
- Cos, tecnologies i governabilitat
- Teoria crítica del discurs, pensament decolonial i cosmopolítica
- Memòries i sabers descentrats

Quin és l’objectiu?
L’objectiu del GP és oferir eines d’anàlisi, qüestionament i organització social a través d’un programa pedagògic que es projectarà a mesura que avancin les pràctiques i els estudis del grup. A aquests efectes, i atenent a la naturalesa de l’objecte d’estudi i l’objectiu del GP, l’enfocament teòric entrecreua eines epistemològiques provinents de diversos àmbits del saber contemporani. En aquest encreuament, el disseny argumental i narratiu d’aquesta proposta de GP incorpora un ampli corpus de relacions de mirades divergents entre si, orientades majoritàriament a observar les incidències, els punts d’inflexió i els estranys mecanismes consagradors que estimulen els models ―sempre excloents― del projecte colonial encara vigent. Però també ens permet recuperar les respostes a aquests models excloents en la seva diversitat de formes. D’aquesta manera, el grup explora la recurrència i rendibilitat ideològica del paradigma «racial, raça i racialitzat» en el repertori de discursos, pràctiques ideoestètiques i representacions dins d’un marc geocultural, tot advertint el caràcter subversiu i contestatari d’altres veus que, des de la insubordinació, contravenen de manera sostinguda la permanència d’un tipus de discurs autoritari, normativitzador, excloent i sancionador sobre el cos negre.

Aquesta exploració es du a terme a través de l’antropologia, la sociologia, les ciències polítiques, els feminismes, la història de l’art, els estudis culturals i visuals, els estudis postcolonials i decolonials, els coneixements descentrats, les pràctiques ancestrals, les cosmopolítiques, la teoria dels afectes i la teoria queer. I tot això com un espai de possibilitats per a la negociació de les realitats existents de la negritud i els imaginaris que la incorporen en el context postcolonial.

Programa

DIJOUS 28 DE MARÇ
Des del el grup de recerca GPPAAN proposem la aproximació a la Col·lecció "El racisme no és un rumor".
Lloc: Planta baixa del CED.
Activitat gratuïta
(Aquesta activitat es posposa fins nou avís)

DISSABTE 1 DE JUNY
Visitem l'exposició "Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial" en el marc del programa Parlem de...
Lloc: Planta baixa del museu
Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia.

Contacte

Centre d'estudis i documentació
centredestudis@macba.cat

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.