Fora de reserves

Art contemporani als centres educatius

Fora de reserves
“Fora de reserves” és un programa d’acollida temporal als centres educatius públics d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat, creades per artistes en actiu a Barcelona. Procedents del fons d’obres d’art de titularitat municipal, bona part de les peces van ser adquirides amb Fons COVID-19 de l’any 2020. El projecte, que inclou la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, reconeix els centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la mateixa institució-museuFora de reserves desenvoluparà diversos programes públics, educatius i de mediació, i visibilitzarà les feines d’especialització que hi ha dins d’un museu, mitjançant la participació dels artistes, dels professionals de la institució, de la comunitat educativa de cada escola o institut participant, així com de l’entorn més immediat. Fora de reserves es desplegarà al llarg de tot un curs lectiu i s’articula des de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el MACBA.
 
La primera edició pilot de Fora de reserves s’està duent a terme durant el curs escolar 2022-2023 en una escola i un institut barcelonins. Es tracta de l’Escola Ramon Casas (la Marina, Sants-Montjuïc) i l’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó), centres educatius seleccionats pel Consorci d’Educació i l’equip de direcció del programa. Les obres Al cistell, d’Isabel Banal, i High Five Zara composition01.ai (the Poignant), de Rubén Grilo, són el nucli articulador i catalitzador d’un procés de treball que impulsarà noves situacions d’aprenentatge, promocionarà una convivència natural amb el patrimoni i activarà el conjunt de la comunitat educativa. Per tal de fer-ho possible i d’establir un diàleg natural amb la col·lecció del MACBA, s’ha posat al centre un discurs curadorial que parteix de la idea de cos, com a representació de la cosificació de l’ésser, i de la manera com aquesta presència està inserida dins d’una cultura capitalista i neocapitalista ferotge.
CONEIX LES OBRES
Al cistell
2017
Isabel Banal i Xifré
La peça d’Isabel Banal, Al cistell, del 2017, forma part d’una sèrie en què un cos anònim es col·loca a dins de contenidors domèstics i quotidians com una senalla, una galleda, un cove, una caixa de fruita de plàstic i un cistell. En aquest cas, el cos agafa un cistell, un objecte que ens remet a la tradició, al camp i a la pagesia, relegats avui a la condició folklòrica. Un gest que centra la mirada en el pes que la tradició ha tingut en el desenvolupament de les cultures occidentals i en el fet que bona part de les feines eren fetes per dones.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
High Five Zara composition01.ai (the Poignant)
2014
Rubén Grilo
Aquesta és una de les primeres peces d’una llarga sèrie realitzada amb làser sobre denim; el resultat d’un procés d’experimentació que va concloure a l’IAAC FabLab de Barcelona l’any 2014. Una experiència que va donar lloc a diversos treballs, alguns produïts per a la tercera part del cicle expositiu comissariat per Martí Manen i David Armengol a la Fabra i Coats de Barcelona i d’altres per a una exposició individual al Kunstverein Hildesheim, a Alemanya, tituladaMit eigener Hand(Amb les pròpies mans). 
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Una iniciativa de