Exposició
20.07.2024

Wu Tsang. La gran mentida de la mort

"La gran mentira de la muerte", Wu Tsang, 2024. Tosh Basco. Foto ©Bella Cutugno Argudo

La gran mentira de la muerte, 2024 
Vídeo monocanal, so multicanal 
Durada: 40 minuts 

La gran mentida de la mort (La gran mentira de la muerte) és una instal·lació de vídeo i so multicanal concebuda com una obra site-specific per a la Capella MACBA. Explora els motius poètics de Carmen i les imbricacions del mite amb el flamenc i les curses de braus com a camps performatius. Com en l’òpera concebuda per George Bizet, aquests àmbits evoquen l’espectacle de la mort i hi impliquen l’espectador. L’obra posa en diàleg la representació ritual de la mort (real i imaginària) i el cinema, que té les seves pròpies tradicions mortíferes.. 

Carmen està travessada per diferents subalternitats: les relacionades amb el gènere, els fets colonial i racial, la classe i la criminalitat. Plegades fan de Carmen una imatge de l’alteritat occidental i, alhora, uns dels seus principals estereotips. Anant més enllà, la col·lisió de totes aquestes subalternitats priva Carmen de tota identitat i posa en marxa el destí tràgic del mite. 

La pel·lícula, interpretada per les performers Rocío Molina amb José «El Oruco», Yinka Essi Graves, Tosh Basco i la torera Vanessa Montoya, se serveix del so immersiu multicanal per evocar el gènere de terror. A diferència d’una pel·lícula de terror, però, a mesura que ens endinsem en el mite va obrint-se davant nostre una via d’escapament. Així com el mite de Carmen planteja que la seva llibertat només pot conduir al destí tràgic de la mort, la càmera està preparada per captar tot el que vol enregistrar. Tanmateix, l’acte artístic podria fer front a aquesta qüestió i menar-nos a creure que podem veure, encara que sigui només per un instant, la imatge dansant davant nostre. 

Durant molts anys, Tsang ha emprat la col·laboració i la performance per investigar les violències cinematogràfiques inherents a la captura i la narració, a la recerca de la imatge «impossible» (la vivacitat que s’escapa de la imatge). El projecte s’ha desenvolupat com a part d’un diàleg sostingut tant amb la plataforma independent d’estudis flamencs moderns i contemporanis (Pedro G. Romero, Joaquín Vázquez i Enrique Fuenteblanca) com amb els col·laboradors habituals de Tsang, Moved by the Motion; tot plegat a través d’una sèrie de viatges i residències a Sevilla i als encontorns, i per mitjà del desenvolupament d’una òpera representada al teatre Schauspielhaus de Zúric.  

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Del 20 de juliol al 3 de novembre de 2024
títol
Wu Tsang. La gran mentida de la mort
participant
Wu Tsang
Massachusetts, 1982
Wu Tsang. La gran mentida de la mort
1 artistes