Gregori
Exposició
fins al 12.01.2025

Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris

Gregori Civera, "Las Casas Baratas" 2023.

Aquest projecte fotogràfic sobre la Barcelona actual, vista des dels barris perifèrics sorgits de l’onada migratòria de la postguerra, s’inscriu en una tradició local de projectes fotogràfics sobre processos urbans des del període olímpic. Una tradició crítica i ciutadana, que entén la fotografia com un contradiscurs de la publicitat.

La perifèria ha estat històricament el territori de més innovació de la ciutat, on es manifesten les tendències emergents. Per això un projecte sobre la perifèria actual és, en certa mesura, una prospectiva sobre l’evolució de Barcelona durant els pròxims anys i s’ofereix com a document significatiu de la ciutat a la dècada actual.

Històricament, els barris perifèrics de Barcelona proliferen en dues zones geogràficament oposades: la zona nord i nord-oest, del Besòs i la línia de muntanya de Collserola, i la zona sud o sud-est, amb els barris del centre històric del Raval, el Gòtic i de la part del darrere de Montjuïc, a tocar de la zona del port i la Zona franca.

El projecte inclou un total de tretze encàrrecs, alguns de caràcter transversal que travessen uns quants barris, i d’altres de caràcter molt específic que es plantegen com a casos d’estudi. També es combinen diferents enfocaments en els encàrrecs, uns més topogràfics, d’altres més socials. Tot i que aquest és un projecte eminentment fotogràfic, inclou alguns encàrrecs audiovisuals en format cinema o vídeo:

 • Besòs. Gilbert Fastenaekens
 • Línia de muntanya, entre Collserola i la Ronda de Dalt. Manolo Laguillo
 • La memòria del moviment veïnal de Nou Barris i el sorgiment dels nous moviments socials en el pas al segle XXI. Pilar Monsell
 • El Rec Comtal i el sistema de l’aigua a la ciutat. Jorge Yeregui
 • L’entorn de la zona de conreus de la Ponderosa a Vallbona. José Luis Guerín
 • El Centre d’Atenció Sociosanitària (CAS) Baluard, la sala de venopunció del Raval. Laia Abril
 • El Carmel: monument a Últimas tardes con Teresa. Jeff Wall
 • Turó de la Rovira. Una microarqueologia de la ciutat. Bleda & Rosa
 • Les Cases Barates. Gregori Civera
 • Escena flamenca emergent a Nou Barris. Pedro G. Romero
 • Parc i perifèria, els contraforts de Montjuïc al Poble-sec. Mabel Palacín
 • Teixir somnis. Taller de costura amb dones refugiades afganeses al Raval. Martha Rosler, Raquel Friera, Creadoness
 • La Marina, d’última perifèria a una anticipació del futur. Carmen Secanella

Els criteris de la selecció han estat: paritat de gènere, equilibri entre artistes locals i no locals, espanyols i internacionals, edats i generacions diverses, que tinguin una feina feta a Barcelona o un vincle amb la ciutat, que siguin artistes amb activitat rellevant dins de les tradicions documentals i que hi hagi un encaix entre l’encàrrec i les trajectòries dels artistes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
De 21 de juny de 2024 al 12 de gener 2025
títol
Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris
Artistes
Laia Abril, Bleda & Rosa, Gregori Civera, Gilbert Fastenaekens, José Luis Guerín, Manolo Laguillo, Pilar Monsell, Mabel Palacín, Pedro G. Romero, Martha Rosler/Raquel Friera/Creadoness, Carmen Secanella, Jeff Wall, Jorge Yeregui.
comissariada per
Jorge Ribalta
Barcelona
1963
Jorge Ribalta ha centrat totes les seves facetes creatives en el gènere de la fotografia. Viu i treballa a Barcelona. Interessat inicialment a explorar el naturalisme fotogràfic, més endavant orienta els seus projectes cap a una relectura del gènere documental. Amb una fotografia analògica o en blanc i negre, treballa en projectes extensos que rastregen els paisatges en procés de canvi, tant urbans com rurals i postindustrials, del capitalisme tardà. Analitza els artefactes culturals i les relacions entre la fotografia i les estructures institucionals amb propostes situades entre l’art, la política, l’economia i la història. Des dels anys vuitanta, ha compaginat la seva tasca fotogràfica amb el comissariat d’exposicions i la crítica d’art. Entre el 1999 i el 2009 va ser cap del departament de Programes Públics del MACBA. Ha estat col·laborador en mitjans escrits com La Vanguardia, assessor de la col·lecció de fotografia de l’editorial Gustavo Gili i editor de llibres referents de fotografia com Indiferencia y singularidad. La fotografía en el pensamiento artístico contemporáneo (editat conjuntament amb Glòria Picazo, MACBA, 1997 i 2003) i El movimiento de la fotografía obrera, 1926-1939 (TF editores i Museo Reina Sofía, 2011). La seva primera exposició d’autor va tenir lloc a la galeria Metrònom de Barcelona dins el marc de la Primavera Fotogràfica de 1988. L’any 1994 va ser seleccionat per formar part de l’exposició New Photography 10, organitzada pel MoMA de Nova York. Com a fotògraf, ha presentat exposicions monogràfiques a Barcelona, Càceres, Madrid i Salamanca, així com a París i Nova York.
llegir-ne més
Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris
1 artistes