Teresa Solar,
Exposició
31.10.2024

Teresa Solar Abboud. Somni màquina d’ocell

Teresa Solar, "Everything is OK", 2018

La resistència del llenguatge i la morfologia de la parla són dues característiques presents en tota l’obra de Teresa Solar (Madrid, 1985). El seu treball parteix d’una recerca constant de múltiples conceptes presentats com a enormes instal·lacions escultòriques que, aquests últims anys, s’han anat complexitzant a través de formes relacionades amb la resistència, el buit, el cos o l’estructura òssia. Si en un primer moment l’artista partia del dibuix i el vídeo com a eines fonamentals de treball, amb el temps, la seva producció s’ha centrat en la pràctica de l’escultura i els nous materials. Amb ells, ha anat articulant un desplegament de formes que reprenen elements emparentats amb el món orgànic i condueixen a una constel·lació de metàfores relacionades amb els fluxos de corrents, els buits i la connectivitat entre orificis i cavitats.

Aquest projecte sorgeix de l’interès del Museu CA2M i del MACBA per mostrar en una exposició individual l’obra de Teresa Solar produïda aquests últims anys. Comissariada per Tania Pardo (subdirectora del Museu CA2M) i Claudia Segura (comissària d’Exposicions i de la Col·lecció del MACBA), la idea principal de la mostra és al·ludir a la relació amb la matèria, el llenguatge i la producció corporal a través d’una museografia que varia, canvia i s’expandeix de manera molt diferent a cadascuna de les seves seus.

El projecte arrenca amb la presentació al Museu CA2M, entesa com a «espai de contracció», i posteriorment viatjarà al MACBA, on passarà a la fase d’«espai de dilatació» ampliant-se amb noves peces. En el primer d’aquests dos capítols, titulat El colze i el ganivet, es fa èmfasi en dues grans instal·lacions que condensen les investigacions més recents de Teresa Solar. En el segon capítol, titulat provisionalment El colze, el ganivet i la llengua, s’estableix un diàleg entre ficció i realitat, i s’aprofundeix en les narratives sobre el procés en què es juxtaposen noves formes i acabats plàstics que al·ludeixen al món orgànic, juntament amb remats d’estètica industrial d’acabats llisos i brillants. Combinant obres recents amb projectes primerencs, l’exposició reforça la presència de l’escultura amb la pràctica del dibuix, entesa aquí com a reflexió i organització articulada sobre la percepció i l’experiència de l’origen de cada forma, així com les idees que les orbiten.

Després de la presentació al MACBA, la mostra viatjarà a Torí per ser exposada a la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, on estarà comissariada per Irene Calderoni, curadora cap d’aquesta fundació, que desenvoluparà una nova relectura de l’obra de Teresa Solar mantenint algunes de les instal·lacions mostrades a les seus anteriors. Es tracta, doncs, d’una exposició que va mutant d’una seu a l’altra i que explora altres formes de complicitat entre institucions, on la pràctica de l’artista s’expandeix i es dilata segons l’espai on es trobi.

L’obra de Teresa Solar forma part de les col·leccions del Museo CA2M i del MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Del 31 d’octubre de 2024 al 23 de febrer de 2025
títol
Teresa Solar Abboud. Somni màquina d’ocell
dates
Del 31 d’octubre de 2024 al 23 de febrer de 2025
títol
Teresa Solar Abboud. Somni màquina d’ocell
artistes
Teresa Solar Abboud. Somni màquina d’ocell
0 artistes
Teresa Solar Abboud. Somni màquina d’ocell
2 artistes
Coproduïda amb