Tecura
Exposició

Tecura

Zush "Psicomanualdigital", 1994

Zush és la personalitat artística que Albert Porta (Barcelona, 1946) va adoptar, el 1968, després de passar per una institució psiquiàtrica on havia estat ingressat sota l’acusació d’«inadaptació al medi». Va ser un dels pacients del centre qui el va batejar amb aquest nom. L’obra de Zush es caracteritza per la construcció d’una mitologia personal de caràcter autobiogràfic, en la qual es genera un delicat equilibri entre el que és aparentment caòtic i monstruós i la composició racional. L’artista recorre a una gran varietat de mitjans –pintura, dibuix, grafisme, assemblage, fotografia, collage, llibre o enregistrament sonor–, alhora que col•labora amb creadors de diverses disciplines, com programadors, arquitectes, escriptors o músics.

L’exposició Zush. Tecura va reunir més de dues-centes obres, organitzades en dues seccions. La primera estava dedicada a mostrar els dibuixos i llibres de mitjans dels anys seixanta; les pintures, escultures i obres sonores més rellevants de la seva trajectòria; i algunes de les seves creacions més recents, com el projecte digital interactiu Tecura o les campanes parlants de bronze que obrien l’exposició. La segona secció oferia al visitant la possibilitat d’experimentar directament el procés creatiu de l’artista a partir d’un taller-laboratori d’idees i de la presència del mateix Zush, que va viure i va treballar al Museu mentre va durar l’exposició.

La fi d’aquesta mostra va coincidir amb la fi del personatge Zush, que des d’aleshores ha adoptat el nom d’Evru, un artista, científic i místic interessat en les noves tecnologies i els llenguatges digitals.

Aquesta exposició, organitzada en col·laboració amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia de Madrid, mostrava una àmplia retrospectiva que aplegava més de dos-centes obres de Zush amb una doble articulació. Una part estava dedicada als primers dibuixos i llibres de la dècada dels anys seixanta, les pintures, les escultures i les obres sonores més rellevants de la trajectòria de Zush, i les obres recents, com ara el projecte digital interactiu Tecura o les campanes parlants de bronze que obríen l´exposició. La segona secció oferia la possibilitat d´experimentar directament alguns aspectes del procés creatiu de l´artista, gràcies a un taller-laboratori d´idees a disposició del visitant, i a la presència de l´artista, que va viure i va treballar al Museu, on utilitzava diversos habitacles –tres projectes arquitectònics realitzats a València, Sète i Madrid, aquests dos últims en col·laboració amb l´arquitecte Enric Ruiz-Geli– i on invitaval´espectador a crear les seves obres digitals.

Producció: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en coproducció amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
15 de desembre 2000 – 4 de març 2001
títol
Tecura
dates
15 de desembre 2000 – 4 de març 2001
títol
Tecura
artista
Zush
Barcelona
1946
Albert Porta va adoptar la personalitat artística de Zush el 1968, en sortir d’una institució psiquiàtrica on havia estat ingressat per «inadaptació al medi». Va ser un dels pacients del centre qui el va batejar amb aquest nom. L’obra de Zush es caracteritza per la construcció d’una mitologia personal de caràcter autobiogràfic, a partir del desbordament de la imatge i la creació d’una escriptura pròpia que organitza múltiples universos paral·lels en un subtil equilibri entre el caòtic i la composició racional. La voluntat de dessacralitzar la figura de l’artista i la seva amplitud d’interessos l’ha portat a utilitzar suports molt diversos i a col·laborar d’una manera habitual amb creadors de diferents disciplines, com dissenyadors, escriptors o músics. Exemple d’artista outsider, la sèrie d’obres presentada connecta amb el moviment psicodèlic i la seva aspiració d’obrir les portes de la percepció. A Zush li interessa explorar estats imaginaris en els quals es desdibuixen les categories i es creen mons diferents.
llegir-ne més
Tecura
1 artistes
destacats
1 resultats