Sismografia de les lluites
Exposició
Del 9 de juny al 26 de setembre de 2022

Sismografia de les lluites

Cap a una història global de les revistes culturals i de pensament crític

Sismografia de les lluites és el resultat d’un projecte de recerca que aplega, en format digital, prop de vuit-centes publicacions periòdiques crítiques i culturals no europees –entre d’altres, de la diàspora africana, índia, caribenya, asiàtica i sud-americana– que es van produir seguint l’estela dels moviments revolucionaris des de finals del segle XVIII fins a l’any 1989, un punt d’inflexió marcat per la caiguda del mur de Berlín. Aquestes publicacions donen veu a la resistència crítica de pobles que han patit el colonialisme, l’esclavitud, l’apartheid i el genocidi. També s’hi inclouen publicacions d’altres pobles que han viscut dictadures violentes, així com brutals revoltes polítiques i culturals.

Durant més de dos segles, els mitjans impresos han estat un espai que s’ha adaptat a experiències diverses. Nascudes d’un sentit d’urgència en resposta al colonialisme, aquestes publicacions han donat suport a ambicions i projectes crítics, polítics, estètics, poètics i literaris, alhora que contribuïen a sostenir la creativitat gràfica i de l’escriptura. Es tracta d’objectes fràgils que sovint reunien un material difícil motivat per causes nobles i per la determinació d’autors compromesos amb les comunitats i les seves aspiracions.

L’exposició segueix una narrativa cronològica que es desplega a través d’una instal·lació audiovisual en tres canals, integrada per dues pel·lícules amb un muntatge d’imatges a partir de les publicacions i una tercera que mostra una col·lecció de manifestos històrics.

Sismografia de les lluites ofereix perspectives de la història no eurocèntriques i permet reconsiderar les dinàmiques intel·lectuals, artístiques i polítiques que es van exercir al cor dels imperis colonials. Malgrat l’amplitud de les àrees geogràfiques i territorials d’origen, aquestes publicacions posen de manifest uns corrents de solidaritat global a través de la seva posició anticolonial i el seu desig d’emancipació.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Del 9 de juny al 26 de setembre de 2022
documentació
títol
Sismografia de les lluites
dates
Del 9 de juny al 26 de setembre de 2022
títol
Sismografia de les lluites
documentació
vídeos
1 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
La veu de l’exposició | Zahia Rahmani
La veu de l’exposició | Zahia Rahmani
“Sismografia de les lluites” aplega prop de vuit-centes publicacions periòdiques crítiques i culturals no europees, que es van produir seguint l’estela dels moviments revolucionaris des de finals del segle XVIII fins a l’any 1989. Aquest projecte és fruit d’un programa de recerca dirigit per Zahia Rahmani a l’Institut national d’histoire de l’art (París).