Plaga
Exposició

Plaga

Francisco Centol "El bosque y el agua" - Filmoteca Española, 1961

El concepte de plaga assenyala una relació entre la vida i el territori: éssers vivents que, d’ara endavant, seran considerats un excés en un espai determinat. Ser una plaga implica ser categoritzat com un agent que desequilibra un sistema de relacions normalitzat. La plaga és una noció matemàtica i de matriu econòmica: la quantitat d’individus considerats problemàtics per a un funcionament econòmic donat en un territori. A Espanya hi ha prop de 50.000.000 de porcs. Aquests porcs són animals criats amb la finalitat de ser venuts com a proteïna animal morta. També hi ha 1.000.000 de senglars. Els primers formen part de l’economia de vida i mort del capitalisme contemporani, els segons són considerats una molèstia per a l’avanç de l’especulació immobiliària sobre els boscos. Encara que tots dos són de la mateixa espècie —Sus scrofa—, els porcs són considerats animals de criança i els senglars, una plaga. Vides per produir i vides per eliminar, respectivament. L’exposició nua sobre el concepte de plaga les formes de categorització d’allò que existeix. Eucaliptus, cotorres, herbes urbanes, aigua, espècies autòctones i espècies invasores; el grup d’Ecologies Culturals del Programa d’Estudis Independents proposa una mirada crítica sobre les diverses formes de gestió de “la natura” que tenen lloc actualment.

Col·laboradors: Adrià Guardiola Rius, Anna Turbau, Archivo Asociación para la Defensa Ecolóxica de Galicia – ADEGA, Archivo de la Fundación Salvador Seguí, CED MACBA, Centre de Documentació Mercè Grenzner, Diego Cidrás, Ecologistas en Acción, Enric Puyoles García, Filmoteca de Catalunya, Filmoteca Española, Fundación Solón, Illa Bufarda, Llorenç Soler, Luz Broto Salvador Solé i Waves Films.

Comissariat: Grup d’Investigació Ecologies Culturals PEI 2019-2020, coordinat per Alberto Berzosa i Jaime Vindel.

Integrants: Luna Acosta, Renan Araujo, Bia Bittencourt, Rafael Frazão, Karen, Ánxela Louzao, Maíra das Neves, José Platzeck, Lucas Pretti i Marguerita Isola. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
26 de novembre 2020 – 2 d’abril 2021
títol
Plaga
dates
26 de novembre 2020 – 2 d’abril 2021
títol
Plaga