Öyvind Fahlström
Exposició

Öyvind Fahlström

Öyvind Fahlström "Column no. 1 (Wonder Bread)", 1973

Öyvind Fahlström (São Paulo, 1928 – Estocolm, 1976) ha estat una figura subestimada i generalment mal situada dins la història de l’art. Sovint se l’ha definit com un precursor excèntric de l’art pop europeu. Tanmateix, si bé és cert que l’artista recorre a una imatgeria pròpia del pop i que presta una atenció especial a les possibilitats creatives dels nous mitjans de comunicació de masses i la cultura underground, la seva obra es diferencia pel fet de presentar una gran complexitat conceptual i d’estar articulada a partir de les seves conviccions morals i polítiques més profundes.

Per a aquesta exposició es van reunir més de setanta peces procedents de col·leccions públiques i privades, així com un ampli repertori de material documental dels arxius de l’artista, que aleshores acabaven de ser dipositats al MACBA.

Fahlström es dirigeix a un espectador-lector capaç de seguir i desxifrar superposicions de signes i figures. Aposta també per un públic còmplice, disposat a participar en els seus singulars jocs d’exorcisme i temptatives de llibertat. Des d’Opera (1953) fins a les grans pintures testamentàries de la sèrie Night Music, passant per les instal•lacions monumentals –The Little General (Pinball Machine) (1967-1968) o Meatball Curtain (for R. Crumb) (1969)–, les seves obres advoquen per una ampliació dels límits de l’art, inspirada en el model operístic, que passa per la performance, la música, el cinema i l’activisme polític.

Malgrat la seva relació aparent amb el pop art, pel que fa a l´ús d´imatges de la cultura de masses (còmics, revistes, documentals, diaris, etc.), l´obra de Fahlström presenta un alt grau de complexitat conceptual, construïda sempre a partir de les seves conviccions morals i polítiques. Aquesta exposició va posar de relleu la singularitat de la trajectòria de Fahlström (São Paolo, 1928-Estocolm, 1976), la impossibilitat de reduir-la a un grup artístic o moviment particular, la diversitat de tècniques i recursos que utilitza i el seu compromís social. L´interès de l´artista en l´espectador el va portar a integrar l´observador en la constitució de la seva obra. En les seves “pintures variables” Fahlström va crear elements independents, normalment subjectats al fons amb imants que es poden reorganitzar per formar diferents composicions. Així, l´obra d´art no està mai “acabada”; les variacions podrien continuar fins a l´infinit. Però Fahlström va preferir que les noves disposicions de cada variable especificada fossin recreades en exposar la seva obra al públic. L´exposició del MACBA prestava una atenció especial a aquesta exigència.

Comissaris: Jean-François Chevrier i Manuel J. Borja-Villel, amb la col.laboració de Sharon Avery Fahlström

Itineràncies

18 OCT. 2000 – 08 GEN. 2001 Sales del museu 
29 SET. – 24 NOV. 2002 Baltic-Centre for Contemporary Art
15 FEB. – 26 MAIG 2002 Institute d’Art Contemporain Villeurbanne
15 JUNY – 22 OCT. 2001 Massachussets Museum of Contemporary Art
17 MARÇ – 15 MAIG 2001 Centro Studi sull’arte Foundazione Ragghitiani-Complesso Monumentale di An Micheletto

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
18 d’octubre 2000 – 8 de gener 2001
títol
Öyvind Fahlström
dates
18 d’octubre 2000 – 8 de gener 2001
títol
Öyvind Fahlström
artista
Öyvind Fahlström
São Paulo
1928
Fill de pare noruec i mare sueca, Öyvind Fahlström va néixer i créixer al Brasil. Als 10 anys el van enviar a Suècia a passar l’estiu a casa del seu avi matern i la seva tia. Un mes després de la seva arribada, Alemanya va envair Polònia, fet que va marcar l’inici de la Segona Guerra Mundial. Quan els seus pares van poder tornar a Estocolm, nou anys després, ell ja era un adult. El 1949 es va veure obligat a triar entre fer el servei militar a Suècia o al Brasil: Fahlström va adoptar la ciutadania sueca i va renunciar al passaport brasiler. Després de cursar estudis clàssics i història de l’art a la Universitat d’Estocolm, va viatjar a Itàlia i a París on va establir contacte amb cercles de poetes i pintors. La poesia i la composició musical van marcar el seu accés al món de l’art visual, que sempre va entendre com un mateix camp creatiu. El 1952, va presentar la primera instal·lació, Opera, un dibuix sobre paper amb retolador i tinta xinesa, i el 1954 va publicar el manifest Hipy Papy Bthuthdth Thuthda Bthuthdy: Manifesto for Concrete Poetry, un text experimental que volia emancipar la literatura de la seva tradició. El 1961 es va traslladar a Nova York, tot i que solia passar els estius a Suècia, França i Itàlia. L’obra de Fahlström mostra una complexitat que la distancia del pop art. Si bé l’ús d’imatges de la cultura de masses i de codis del còmic l’alinea amb aquest moviment, l’interès per les regles de joc com a principi organitzatiu l’allunya del pop i el converteix en un artista sui generis. El concretisme, moviment que experimenta amb paraules a les quals allibera del significat ordinari, articula tota la seva obra. L’abisme entre la realitat colonial i la societat del benestar europea, que va conèixer de primera mà, el van fer més sensible a les diferències entre tots dos mons i als abusos dels rics cap als pobres. Per aquest motiu, les seves obres incorporen referències diverses a la política i a la cultura del seu temps. Autor d’una obra múltiple que inclou poesia, composicions sonores concretes, collages, dibuixos, instal·lacions, films, performances, pintures i textos crítics i literaris, Fahlström uneix política i sexualitat, humor i crítica, escriptura i imatge. Les seves «variables», els dibuixos laberíntics, l’ús de paraules i les múltiples referències al capitalisme són part destacada del seu llenguatge creatiu. Les obres de Fahlström s’han pogut veure en grans centres d’art, com el Moderna Museet d’Estocolm (1979), el Centre Georges Pompidou de París (1980), el S. R. Guggenheim Museum de Nova York (1982), el Walker Art Center de Minneapolis a Minnesota (1983), l’IVAM de València (1992) i el MACBA de Barcelona (2000-2001). Des de 1999, The Öyvind Fahlström Foundation and Archives té la seu al MACBA.
llegir-ne més
Öyvind Fahlström
1 artistes