Muecas. Susana Solano
Exposició

Muecas. Susana Solano

Susana Solano "Lalibela Nº12", 1996

Aquesta exposició va oferir una extensa revisió del treball realitzat per l’escultora Susana Solano (Barcelona, 1946) al llarg dels anys vuitanta i noranta. D’una banda, s’intentava superar les lectures fragmentàries que fins aleshores s’havien fet de la seva obra, i de l’altra, es prestava una atenció especial a la diversitat de mitjans utilitzats per l’artista.

Pel que fa a l’escultura, es va ressaltar el gir creatiu que Solano desenvolupa a partir de l’any 1993, quan dins el seu treball augmenten les referències al cos, als elements naturals i a la fenomenologia de la quotidianitat. L’exposició també va incloure una tria de cent dibuixos inèdits, realitzats entre 1978 i 1998, amb els quals es transcendia el caràcter merament projectual de la pràctica gràfica per destacar-ne una sintaxi creativa pròpia. Diverses sèries fotogràfiques i dues instal·lacions produïdes pel MACBA –New York i A dalt i a baix– completaven la mostra.

dates
28 de gener 1999 – 5 d’abril 1999
títol
Muecas. Susana Solano
artista
Susana Solano
Barcelona
1946
Formada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, ciutat on va néixer, va accedir a la pràctica artística a través de la pintura per passar-se a l’escultura. Les seves primeres obres, realitzades en fusta a començament dels anys vuitanta, mostren una clara influència de Brancusi, que aviat abandona per incorporar mètodes de la tradició de forja artesanal catalana. És així com les seves escultures prenen un caràcter monumental en què predominen les estructures sòlides, els recintes arquitectònics i les gàbies obertes. Als anys noranta, amb obres properes al minimalisme i al constructivisme, produeix escultures d’una gran simplicitat geomètrica que va abandonant progressivament per incorporar un cert lirisme i una reivindicació espiritual de la matèria. Se la considera hereva de la tradició escultòrica espanyola iniciada per Julio González, Jorge Oteiza i Eduardo Chillida Ha exposat des dels anys vuitanta en nombroses galeries i en institucions com la Fundació Joan Miró de Barcelona (1980), CAPC Musée d’Art Contemporain de Burdeus (1987), Whitechapel Art Gallery de Londres (1993), MEIAC de Badajoz (2004), Fundación ICO de Madrid (2007), Irish Museum of Modern Art (2011) i IVAM de València (2019), entre moltes altres. I en certàmens internacionals com la Documenta de Kassel (1987 i 1992), Bienal de Sâo Paulo (1987) i Biennal de Venècia (1988 i 1993). La seva obra es troba en col·leccions com Artium de Vitoria-Gasteiz, Stedelijk Museum d’Àmsterdam, MoMA de Nova York, Fundació “la Caixa” de Barcelona, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i el MACBA de Barcelona.
llegir-ne més
Muecas. Susana Solano
1 artistes