Més enllà de l’objecte
Exposició

Més enllà de l’objecte

Obres de la Col·lecció MACBA
Més enllà de l’objecte

Aquesta exposició, que inclou obres que formen part de la Col·lecció MACBA, pretenia mostrar algunes de les manifestacions artístiques que va es van desplegar a Catalunya durant els seixanta i els primers anys de la dècada següent.

Partint de figures com Ángel Ferrant, Leandre Cristòfol i Moisès Villèlia, considerades emblemàtiques per la seva actitud inquieta i la recerca de nous materials i vies d’expressió, l’exposició presentava treballs d’artistes que defensaven la unitat d’art i vida, i que es van revoltar contra la concepció mercantil de l’obra d’art. Així, representants de l’arte povera a Catalunya, com Jordi Galí, Àngel Jové, Antoni Llena, i Sílvia Gubern; els membres del denominat Grup de París (Miralda, Joan Rabascall, Benet Rossell i Jaume Xifra); o alguns artistes qualificats de minimalistes, com Josep Ponsatí, exemplifiquen el trànsit cap al conceptualisme i la riquesa dels nous mitjans que s’incorporen a la pràctica artística.

Els canvis en les actituds, les formes i els materials que es van produir en aquell període precedeixen a l’explícit compromís polític que adoptaran els creadors en els anys setanta, i que es manifesta en les obres del Grup de Treball i en altres artistes ja decididament conceptuals.

Més enllà de l’objecte. Obres de la Col·lecció MACBA és el títol de l’exposició que, comissariada i organitzada pel MACBA i produïda pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, serà presentada a diferents museus i centres d’art arreu de Catalunya.

Aquesta exposició, realitzada a partir d’obres que formen part de la Col·lecció MACBA, pretén mostrar algunes de les manifestacions artístiques que es donaren a Catalunya dins la dècada del 60 i els primers anys de la dècada següent. Partint de figures emblemàtiques per la seva actitud inquieta i a la recerca de nous materials i vies d’expressió, com Àngel Ferrant, Leandre Cristòfol i Moisès Villèlia, es presenta l’obra d’artistes que defensen la unitat d’art i vida, que es rebel·len contra la concepció mercantil de l’obra. Així, representants de l’Art Pobre a Catalunya, com Àngel Jové, Antoni Llena, Jordi Galí i Sílvia Gubern; els membres del denominat Grup de Paris, Miralda, Joan Rabascall, Benet Rossell i Jaume Xifra; o alguns artistes qualificats de Minimalistes, com Josep Ponsatí, representen el trànsit cap al Conceptual, l’eixamplament de vies de treball i la riquesa de nous mitjans que els artistes podran adoptar a partir d’aquell moment.

Els canvis en les actituds, les formes i els materials portats a terme, precedeixen i preparen també el compromís encara més explícit que, entrada la dècada dels 70, els creadors tindran envers la situació política del moment i que s’evidencia de manera clara en les obres del Grup de Treball i d’altres artistes ja decididament conceptuals.

Itineràncies

16 OCT. – 16 NOV. 2008 Museu d’Art Jaume Morera, Lleida
30 NOV. 2008 – 18 GEN. 2009 Fundacio Palau, Caldes d’Estrac
30 GEN. – 08 MARÇ 2009 Sala Antoni Garcia de l’Antic Escorxador, Tortosa
02 ABR. – 24 MAIG 2009 Centre Cultural El Casino, Manresa
12 JUNY – 26 JUL. 2009 Museu de l’Empordà, Figueres
02 OCT. – 15 NOV. 2009 Can Palauet, Mataró
26 NOV. 2009 – 24 GEN. 2010 Museu de Granollers

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
16 d’octubre 2008 – 24 de gener 2010
títol
Més enllà de l’objecte
dates
16 d’octubre 2008 – 24 de gener 2010
títol
Més enllà de l’objecte
galeria d’imatges
1 imatges
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
OBRA TITLE
OBRA TITLE
yyyy-YYYY
ARTIST NAME
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.