Del 18 de maig al 25 de setembre de 2023
Laura Lima. Balé Literal
Una gran composició mòbil d’artefactes penjants que es desplacen per l’espai i converteixen les sales del MACBA en un dispositiu coreogràfic transitable.
Laura Lima (Minas Gerais, Brasil, 1971) va presentar la versió original de Balé Literal per primera i única vegada el juny de 2019 a l’encreuament de carrers on es troba la galeria A Gentil Carioca, a Rio de Janeiro. Era una gran instal·lació composta amb objectes, maquinària, pintures i artefactes diversos que s’anaven desplaçant per l’espai públic en un moviment coreogràfic, una dansa de l’absurd, gairebé peripatètica, que es valia d’un mecanisme rudimentari i de l’energia de diverses persones, tot plegat orquestrat per Laura Lima. Amb una simplicitat extrema, l’artista aconseguia una instal·lació d’un gran efecte, amb un bestiari d’objectes de tota mena i persones transitant-hi sense pausa, en una imatge precisa del nostre temps errant.
Quatre anys després d’aquella experiència, la proposta és traslladar el Balé Literal a l’interior de les sales del MACBA i convertir-lo així en un gran dispositiu transitable en funcionament permanent. Els objectes i pintures que s’aniran penjant dels fils de la instal·lació s’hauran creat especialment per a l’ocasió, tot i que alhora remetran a peces realitzades al llarg de la carrera de l’artista. Un format inusual de retrospectiva coreografiada i en constant moviment.
Nascuda a la regió rural de Minas Gerais, Laura Lima es va traslladar, a l’adolescència, a Rio de Janeiro, on es va formar en Filosofia i en Belles Arts i on viu actualment. Interessada en les relacions socials i en la forma en què els comportaments humans alteren la percepció de la quotidianitat, els seus treballs incorporen sovint éssers vius, tan animals com humans, i accions que s’activen durant períodes de temps llargs, com aquest Balé Literal.
Aquest extraordinari treball, que s’instal·larà per primera vegada dins un museu, serà el nucli de la publicació que acompanyarà la mostra, i que comptarà amb assajos de filòsofs, escriptors i altres artistes. El llibre es publicarà un cop inaugurada l’exposició, ja que incorporarà un ampli reportatge fotogràfic de l’obra a les sales del MACBA.
Activació de l’obra:
- Dilluns, dijous i divendres: de 12:00 a 18:00 h
- Dimecres: de 15:30 a 18:00 h
- Dissabte: de 12:00 a 19:00 h
- Diumenge: d’11:30 a 14:30 h (excepte el 24 de setembre que és de 12:00 a 19:00 h)
- El 13 i el 25 de setembre no hi ha activació.
Va ser la primera artista llatinoamericana a guanyar el premi BACA, premi Bonnefanten d’Art Contemporani (Maastricht, Països Baixos) el 2014. S’han presentat exposicions individuals de l’obra de Lima en espais de tot el món: Pinacoteca de São Paulo, Brasil; Fondazione Prada a Milà, Itàlia; Museo de Arte da Pampulha, Belo Horizonte, Brasil; Museo de Arte Moderno de Buenos Aires, Argentina; MUAC, Ciutat de Mèxic, Mèxic; Migros Museum für Gegenwartskunst, Zuric, Suïssa; Casa Francia Brasil, Rio de Janeiro; Fundación Eva Klabin, Rio de Janeiro; Bonniers Konsthall, Estocolm, Suècia; Bonnefantenmuseum, Maastricht, Països Baixos, i SMK – Galeria Nacional de Dinamarca, Copenhaguen.
L’obra de Lima s’ha inclòs en prestigioses exposicions col·lectives, com ara la 24 i 27 Biennal de São Paulo; la 2a i 3a Biennal del Mercosur a Porto Alegre, Brasil; la XI Biennal de Lió el 2011; la Biennal de Sharjah, 2019; la Biennal de Busan, a Corea del Sud; la Biennal de Kaunas, a Lituània, i el Festival de Cinema d’Estocolm. Les seves obres formen part de les col·leccions de l’Institut Inhotim, el museu d’art Konsthall, Migros Museum für Gegenwartskunst, el Museo de Arte da Pampulha, la Col·lecció Zabludowicz i el Bonnefantenmuseum, entre d’altres.
Laura Lima viu i treballa a Rio de Janeiro. També és cofundadora d’A Gentil Carioca, juntament amb Ernesto Neto i Marcio Botner, una galeria dirigida per artistes de Rio de Janeiro.
Les “imatges” de Laura Lima, que busquen defugir la classificació fàcil, no són “performance, ni instal·lació, ni cinema”, sinó que intenten articular visualment, en la realitat concreta, un glossari personal de conceptes que l’artista treballa i reelabora al llarg dels seus més de 20 anys de carrera. Un emblema d’aquest rigorós compromís conceptual és el seu grup d’obres més conegut Homem=carne/Mulher=carne (‘Home = carn / Dona = carn’), en què els éssers humans i els animals s’utilitzen com a mera matèria (carn) que executa un conjunt precís d’instruccions una vegada i una altra durant tota l’exposició. Una altra part de l’obra de Lima està relacionada amb la noció de filosofia ornamental. Una obra que pretén proposar noves interpretacions de definicions i conceptes acceptats, desestabilitzant i subvertint allò que es dona per fet.
Dyangani Ose va ser comissària de la vuitena Biennal Internacional d’Art Contemporani de Göteborg (GIBCA 2015) i conservadora d’art internacional a la Tate Modern (2011-2014). Anteriorment, va ser curadora d’art contemporani al Centro Atlántico de Arte Moderno i al Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, i directora artística dels Rencontres Picha – Lubumbashi Biennial (2013). Els seus projectes curatorials, de caire multidisciplinari, plantegen una reflexió crítica sobre la narració de la història com a experiència col·lectiva, la intervenció en l’espai públic i la recuperació de narratives i epistemologies no occidentals. Entre d’altres, inclouen: A Story Within A Story… (2015), Ibrahim El-Salahi: A Visionary Modernist (2013), Across the Board (2012–2014), Carrie Mae Weems: Social Studies (2010), Arte invisible (2009, 2010), i Olvida quien soy/Erase Me From Who I Am (2006).
Com a especialista en art africà contemporani, ha impartit seminaris i ha participat en cicles de conferències vinculats a la producció artística i la cultura contemporània africanes. És candidata doctoral en Història de l’Art i Estudis Visuals a la Cornell University de Nova York, té un Diploma d’Estudis Avançats en Història i Teoria de l’Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i és Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona. Recentment, ha estat professora convidada a la Càtedra d’Estudis Catalans promoguda per l’Institut Ramon Llull i el Center for European and Mediterranean Studies (CEMS) de la New York University.