La pell del món + altres coses més
Exposició

La pell del món + altres coses més

Dieter Roth "Literaturwürste", 1961

L’obra de Dieter Roth (Hannover, 1930 – Basilea, 1998) es resisteix a les catalogacions. Roth es va formar com a dissenyador gràfic, però aviat va començar a mostrar interès per l’art i la poesia concreta. Va experimentar amb l’op art i l’art cinètic, i es va relacionar amb el grup Fluxus i amb els nous realistes. Però si hi ha alguna cosa que caracteritza la seva obra és, sens dubte, la indissociable relació que s’hi estableix entre art i vida. Roth recorria a una gran varietat de mitjans: pintura, escultura, fotografia, dibuix, obra gràfica, vídeo, cinema, música i poesia. I feia servir un heterogeni repertori de materials extrartístics i peribles, que feien anar de corcoll els conservadors dels museus: xocolata, formatge, sucre, restes d’excrements, humus i altres deixalles.

L’exposició que el MACBA li va dedicar presentava com a nucli central Die Haut der Welt (La pell del món), una mostra de la col·lecció de l’Archiv Sohm, conservada a l’Staatsgalerie de Stuttgart i integrada per obres de petit format realitzades entre les dècades dels seixanta i els vuitanta, entre les quals hi ha objectes, dibuixos, pintures i les seves cèlebres «salsitxes de literatura». També van merèixer una atenció especial les instal•lacions a gran escala, així com una secció dedicada a la relació de Roth amb Catalunya, sobretot amb Cadaqués –on solia trobar-se, treballar i exposar amb Richard Hamilton– i amb Barcelona –on va realitzar l’obra Tibidabo-24 Hours of Dogs’ Barking (1977)–-. A més, l’exposició incloïa una àmplia selecció de llibres d’artista.

L’exposició que el MACBA va dedicar a l’obra de Dieter Roth (Hannover 1930 – Basilea 1998) presentà com a nucli central Die Haut der Welt [La pell del món), mostra formada per obres de l’Arxiu Sohm, col·lecció de la Staatsgalerie de Stuttgart, on va ser presentada l´any 2000. A partir d´aquestes obres i de les que pertanyen a la Col·lecció MACBA, l´exposició es va centrar en les instal·lacions a gran escala que l´artista realitzava entre els anys setanta i els noranta. A més a més, la relació de Roth amb Espanya, sobretot amb Cadaqués —on solia trobar-se, treballar i exposar amb Richard Hamilton—, i amb Barcelona —on va realitzar l’obra Tibidabo, 24 Hrs. Dog’s Barking, Mt. Tibidabo, Barcelona—, es va reflectir en una selecció d’obres i documents. L’exposició també incloïa una àmplia selecció de llibres d’artista.
Per a Dieter Roth, la producció artística va coincidir amb la vida. Recopilant i processant el que trobava diàriament, Roth va crear el seu propi univers. En la seva producció artística va utilitzar tots els mitjans possibles: la pintura, l´escultura, la fotografia, el dibuix, l’obra gràfica, el vídeo, el cinema, la música, la poesia i molts llibres d’artista, així com tècniques i materials experimentals, com ara la xocolata, el formatge i altres menjars, floridura, deixalles i excrements —actualment acceptats i comuns en les pràctiques artístiques— per expressar la seva visió del món. La riquesa i la complexitat de totes aquestes facetes del seu treball apareixien representades en aquesta exposició.

dates
12 d’abril 2001 – 2 de juliol 2001
títol
La pell del món + altres coses més
dates
12 d’abril 2001 – 2 de juliol 2001
títol
La pell del món + altres coses més
artista
Dieter Roth
Hannover
1930
Pintor, dibuixant, escultor, accionista, poeta i editor nascut a Hannover el 1930, Dieter Roth va viure entre Alemanya, Suïssa i Islàndia. De mare alemanya i pare suís, l’any 1943, i a causa de la guerra, el seu germà i ell es van traslladar a Zuric. Roth va accedir a l’art a través del disseny industrial, camp que va ampliar fins a incloure gairebé tots els àmbits de la creació artística. El fet que defineix aquest artista situat dins el corrent neodadaista, és la tendència a dissoldre la distinció entre l’art i la vida, actitud que compartia amb grups d’artistes com Fluxus i els nous realistes. L’any 1953, en col·laboració amb Eugen Gomringer i Marcel Wyss, Roth va fundar la revista Spirale. El 1954 va crear el primer llibre d’artista, un gènere en què reunia la seva producció més coneguda. A diferència de l’americà Edward Ruscha, Roth es va negar a utilitzar la tecnologia comercial per a la producció massiva de llibres perquè concebia cada pàgina com una obra singular. Les seves primeres escultures de pa cuit són del 1954. D’aleshores ençà, l’interès de Roth en la transformació orgànica va passar a formar part de la seva estratègia per subvertir els mecanismes de la comercialització de l’art. A finals dels anys cinquanta, Roth va treballar a Nova York, on va organitzar happenings i va produir obres cinètiques i segells que incorporaven textos i fotogrames. Als setanta, va col·laborar amb artistes com Arnulf Rainer (1972-1979) i Richard Hamilton (1975-1977), amb qui va passar temporades a Cadaqués. Amb un nom mutable –Dieter Roth, dieter roth, DITERROT, diter rot o Dietrich Roth, segons l’obra i el context–, Roth va ser sempre un rebel que buscava nous mitjans i reivindicava la mutació i el canvi constant. Va morir a Basilea el 1998. La seva obra es troba en nombroses col·leccions, com ara la Tate Gallery de Londres, l’Stedelijk Museum d’Amsterdam i el Moderna Museet d’Estocolm.
llegir-ne més
La pell del món + altres coses més
1 artistes