Iman Issa
Exposició

Iman Issa

Heritage Studies
Iman Issa, "Heritage Studies" (vista de l’exposició), Pérez Art Museum, Miami, 2015. Foto: STUDIO LHOOQ. Cortesia de l’artista, Pérez Art Museum Miami i Rodeo (Istambul/Londres).

Iman Issa (el Caire, 1979) construeix la seva obra amb un material que no és físic: basant-se en la ficció, exacerba la tensió entre els objectes i les paraules, els noms i adjectius que empra per descriure’ls.

En paraules de la crítica d’art Kaelen Wilson-Goldie: «Podríem dir que l’obra d’Issa tracta d’una sostracció radical. Agafa el cas d’una ciutat, una estructura, un monument, un memorial, un cartell electoral, un conflicte polític, un espai obert o una història evocadora; després en suprimeix les especificitats i n’esborra els detalls definidors.»
Issa utilitza procediments convencionals de presentació museològica, com vitrines, pedestals, etiquetes, cartel·les i textos en vinils, per crear marcs per als seus objectes i relats que se situen fora d’un lloc o un temps concret. En la seva obra, la història esdevé un exercici de narració anhistòrica que ens pot concernir a tots.

Iman Issa viu i treballa entre el Caire i Nova York. A finals de 2012 va rebre el 1r Premi Fundació Han Nefkens – MACBA d’Art Contemporani. El propòsit d’aquest guardó és ajudar a consolidar la trajectòria de creadors que, tot i tenir una carrera consistent, necessiten el reconeixement de la comunitat artística internacional, i també fomentar la creació artística contemporània internacional a Barcelona. El projecte d’Issa, que inicialment havia de ser executat en un espai públic de la ciutat, s’ha transformat en una exposició que presentarà una nova fase de la seva obra Heritage Studies.

Heritage Studies es va iniciar el 2015. El títol d’aquest nou corpus escultòric prové de l’àmbit interdisciplinari de la recerca acadèmica i del coneixement aplicat en relació amb la comprensió i l’ús de la història. En aquest projecte, Issa explora els artefactes històrics que, a parer seu, tenen alguna repercussió en el moment actual. Posant èmfasi en l’escala i el material, les seves escultures reinterpreten els artefactes històrics als quals al·ludeixen les cartel·les: un mitjà formal d’explorar les implicacions dels objectes originals i les seves reverberacions al llarg del temps. Tot i que les formes que proposa Issa no són en absolut rèpliques, intenten conjurar un ethos compartit o un potencial comunicatiu amb els seus punts de referència inicials. En definitiva plantegen la pregunta: com pot un objecte servir o eludir un pla d’acció ocult?

L’exposició també inclou la peça d’àudio The Revolutionary (2010), que teixeix un relat entorn del terme «revolucionari» i el significat o significats que pot evocar. Escrita per l’artista i generada mitjançant un software de conversió de text a parla, l’obra presenta un enigmàtic retrat biogràfic d’una figura política radical.

Les exposicions més recents d’Iman Issa, tant individuals com col·lectives, s’han presentat al Perez Art Museum, Miami; 12a Biennal d’As-Sariqah; 8a Biennal de Berlín; MuHKA, Anvers; Tensta Konsthall, Spånga; New Museum, Nova York; i KW Institute of Contemporary Art, Berlín. Els seus llibres inclouen Common Elements, publicat pel Glasgow Sculpture Studios el 2015, i Thirty-three Stories about Reasonable Characters in Familiar Places, publicat per l’SculptureCenter de Nova York el 2011. El 2013, Issa va rebre l’Abraaj Group Art Prize. L’artista imparteix classes a la Cooper Union School of Art de Nova York.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
21 de maig 2015 – 28 de juny 2015
títol
Iman Issa
artista
Iman Issa
El Caire
1979
Iman Issa (el Caire, 1979) viu i treballa entre el Caire i Nova York, ciutat on imparteix classes a la Cooper Union School of Art. Amb un llenguatge sobri, construeix instal·lacions que desplacen fragments de la memòria col·lectiva cap a l’àmbit de la subjectivitat, com ara els monuments commemoratius de les ciutats. Iman Issa elabora les seves instal·lacions amb una maduresa crítica i visual poc habitual en els artistes de la seva generació. Autora d’una obra prolífica, incorpora diferents mitjans i tècniques amb un gran sentit formal. Els seus treballs narratius, que combinen escultura, fotografia, text, so i vídeo, descomponen la memòria col·lectiva en elements aïllats i abstractes però alhora amb un contingut emocional en què tothom s’hi pot reconèixer. Tot i la seva aparença críptica, conviden l’espectador a adjudicar un nou significat a les seves obres. D’aquesta manera connecta la història personal, la percepció i l’experiència subjectiva amb les formes en què col·lectivament representem la història. Entre les seves exposicions, destaquen la participació a les biennals de Berlín (2014) i de Sharjab (Emirats Àrabs, 2012), al Museum of Contemporary Art d’Anvers (2013), al New Museum de Nova York (2012), al KW Institute of Contemporary Art de Berlín (2011), a l’Sculpture Center de Nova York (2011) i a la Contemporary Image Collective del Caire (2011). Va guanyar el I Premi Fundació Han Nefkens i MACBA d’Art Contemporani (2012).
llegir-ne més
Iman Issa
1 artistes
vídeos
1 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
ACTIVITATS ALTRES PRESENTACIÓ HERITAGE STUDIES D’IMAN ISSA PREMI HAN NEFKENS – MACBA – YouTube
ACTIVITATS ALTRES PRESENTACIÓ HERITAGE STUDIES D’IMAN ISSA PREMI HAN NEFKENS – MACBA – YouTube
Conversa oberta al públic entre Bartomeu Marí, Han Nefkens i l’artista Iman Issa. Amb aquest premi, adreçat a creadors de qualsevol edat, sexe o nacionalitat…