Gordon Matta-Clark 1969-1978

Exposició
16.01.1998 - 15.03.1998

Gordon Matta-Clark 1969-1978

Reorganització de l'estructura mitjançant el dibuix
finalitzada
Gordon Matta Clark "Splitting 2 [Documentació de l'acció "Splitting" realitzada el 1974 a Nova Jersey, Estats Units]", 1977

Gordon Matta-Clark (Nova York, 1943-1978), fill del pintor surrealista xilè Roberto Matta, es va donar a conèixer amb els «Cuttings» (transformacions d’edificis mitjançant talls o extraccions de fragments) i va desenvolupar una significativa producció de dibuixos durant la seva breu però intensa trajectòria.

L’exposició que el MACBA li va dedicar el 1998 va ser la primera gran retrospectiva dels seus dibuixos i va comptar amb més de set-centes obres. S’hi van poder veure esbossos per a projectes arquitectònics, molts dels quals tenien un contingut visionari; dibuixos «retallats», en què explorava el «tall» com a tècnica gràfica; i els «Photoglyphs», seqüències fotogràfiques de grafits als trens de Nova York.
L’exposició es va acompanyar d’una petita retrospectiva del conjunt de la seva obra que abordava críticament qüestions relacionades amb l’arquitectura, l’urbanisme, l’activisme cultural o els mateixos fonaments de la definició històrica d’artista i d’obra d’art. Un extens programa de les seves pel·lícules experimentals completava el projecte.

Gordon Matta-Clark (Nova York, 1943-1978), fill del pintor surrealista xilè Roberto Matta, es va donar a conèixer amb els seus “Cuttings” (transformacions d’edificis mitjjançant talls o extraccions de fragments d’edificis), i va desenvolupar una important producció de dibuixos durant la seva breu però intensa trajectòria. Integren aquesta exposició tant esbossos per a projectes arquitectònics, com visionàries propostes, els dibuixos “tallats” en els quals explorava el “tall” com a tècnica de dibuix, o els “Photoglyphs” (seqüències fotogràfiques de graffitis en els trens de Nova York). Per tal d’aprofundir en el coneixement de la seva obra la mostra s’acompanya d’una “mini-retrospectiva” del conjunt del seu treball que aborda críticament qüestions relacionades amb l’arquitectura, l’urbanisme, l’activisme cultural o els propis fonaments de la definició històrica d’artista i d’obra d’art. Un extens programa de les seves pel·lícules experimental completa la presentació de l’obra d’un dels més importants artistes conceptuals de la segona meitat del segle XX interessats per revisar la noció d’utopia.

Comissària: Sabine Breitwieser (EA Generali Foundation de Viena)

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
16 de gener 1998 – 15 de març 1998
títol
Gordon Matta-Clark 1969-1978
dates
16 de gener 1998 – 15 de març 1998
títol
Gordon Matta-Clark 1969-1978

artista

Gordon Matta-Clark
Nova York
1943
Fill del pintor xilè Roberto Matta i la pintora nord-americana Anne Clark, Gordon Matta-Clark (Nova York, 1943-1978) va tenir una vida breu però intensa. Va ser un artista polièdric i intuïtiu, amb una gran energia i vitalitat, que a finals dels anys seixanta va irrompre a l’escena artística de Nova York amb el bagatge del pop, el minimalisme i el conceptualisme. En contacte amb artistes del moviment land art, va articular una crítica institucional que va promoure amb experiències col·lectives en l’espai públic.

Gordon Matta-Clark va començar documentant edificis abandonats, en els quals aviat va intervenir per retallar, buidar o seccionar-hi figures geomètriques. Les seves intervencions, conegudes com a building cuts o talls d’edificis, contenien una renovació del llenguatge escultòric i una crítica no només a l’arquitectura moderna, sinó també al capitalisme i al model de vida nord-americà. En només vuit anys, del 1970 al 1978, Matta-Clark va crear un corpus artístic complex, radical i innovador que ha influït en les generacions posteriors d’arquitectes i artistes plàstics.
llegir-ne més
artistes
1 artistes