Dora García
Exposició

El Regne

"El Reino", captura de pantalla

El Regne: una novel·la per a un museu va ser un projecte ideat per Dora García (Valladolid, 1965) específicament per al MACBA. La peça es presentava al públic en tres formats diferenciats però en interacció contínua: una novel·la en la qual l’autora-narradora donava les pautes d’allò que passaria a les sales del Museu i els seus voltants mentre durés el projecte; una actuació-performance en què les rutines diàries de la institució feien de teló de fons d’una sèrie de fets escenificats per actors, que seguien (o no) el guió de la novel·la; i el lloc web “El Reino” que recollia, en temps real, tots aquests esdeveniments.

Tal com anunciaven algunes de les proclames del manifest que acompanyava el projecte, «El Regne s’esdevé en qualsevol lloc del Museu i en qualsevol moment. El Regne també s’esdevé en altres llocs. És difícil definir els límits espaciotemporals del Regne

Una obra per a Internet de Dora García produïda amb motiu de: “El Regne. Una Novel·la per a un Museu”.

El Regne és el museu en els somnis de l’artista, que crea una sèrie de supòsits perquè es verifiquin les situacions que ell ha profetitzat i desitjat.

Dora García

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
20 de febrer 2003 – 30 de març 2003
títol
El Regne
artista
Dora García
Valladolid
1965
Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Salamanca i a la Rijksakademie d’Amsterdam. Després de viure més de quinze anys a Brussel·les, es va establir a Barcelona, des d’on realitza projectes per a tot el món. Si bé es va iniciar en l’escultura, aviat va ampliar el seu camp d’acció a la performance, el vídeo, el llenguatge, els mitjans electrònics i les xarxes socials. Dora García busca la participació dels espectadors, a qui insta a posicionar-se sovint davant qüestions èticament controvertides. A través de tot tipus de mitjans, així com de l’estricta documentació, els demana que es comprometin a un examen detingut de qüestions no sempre fàcils. Amb una pràctica basada en la investigació, reclama prendre partit davant la història d’alguns moviments antiinstitucionals com l’antipsiquiatria, i també davant la figura de l’artista com a outsider i els mecanismes culturals de producció de significat. Ha participat en exposicions d’art internacionals com Manifesta (1998), Biennal d’Istanbul (2003), Münster Sculpture Projects (2007), Biennal de Sydney (2008) i Documenta de Kassel (2012), entre d’altres. Va representar l’Estat espanyol a la Biennal de Venècia el 2011. La seva obra s’ha mostrat en museus com el MACBA de Barcelona (2003), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid (2005), MUSAC de Lleó (2005, 2015), SMAK de Gant (2006), GfZK de Leipzig (2007), CA2M de Móstoles, Madrid (2014), IVAM de València (2018) o Centro Galego de Arte Contemporánea de Santiago de Compostel·la (2020), entre molts d’altres. La seva obra es troba en múltiples col·leccions com la del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, Fundació “la Caixa” de Barcelona, Centre National des Arts Plastiques de París, Henry Art Foundation de Seattle, MUSAC de Lleó, els FRAC de Metz, Dijon, Montpeller i París, i el MACBA de Barcelona.
llegir-ne més
El Regne
1 artistes