EBB & FLOW. A Onda Traz, O Vento Leva
Exposició

EBB & FLOW. A Onda Traz, O Vento Leva

Gabriel Mascaro
Gabriel Mascaro "EBB & FLOW A Onda Traz, o Vento Leva", 2012 (Fotograma)

L’espai renaixentista de la Capella MACBA acull l’obra Ebb&Flow. A Onda Traz, O Vento Leva, del realitzador brasiler Gabriel Mascaro (Recife, Brasil, 1981), guanyador de la Beca 2011 de la Fundació ArtAids per a la producció audiovisual. La seva no és una obra convencional pel que fa al tractament de la qüestió del virus de la immunodeficiència humana (VIH), sinó que va molt més enllà. El resultat defuig les mirades que se centren únicament en els aspectes patològics de la malaltia. Mascaro ho enfoca d’una manera més íntima i s’endinsa en la realitat quotidiana d’un noi sord i les dificultats comunicatives amb què s’ha d’encarar dia rere dia.

Rodrigo, el protagonista d’aquest vídeo de 28 minuts, és un jove sord de Recife, al nord-est del Brasil. Quan la seva dona l’abandona, s’ha d’enfrontar al repte d’educar ell tot sol la seva filla de quatre anys. Rodrigo viu amb la seva mare i treballa instal·lant ràdios en cotxes en un petit concessionari als afores de la ciutat. Tot i la sordesa, percep les vibracions, les sent i deixa que el ritme corri per les seves venes. La història planteja dubtes i complexitats que posen de manifest tant el seu desig com la vulnerabilitat. Però, tot i els silencis que imperen en la realitat del protagonista, les mancances es compensen amb la seva força i vitalitat.

La Fundació ArtAids presenta la pel·lícula amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en el marc de Screen from Barcelona. Posteriorment, es mostrarà a Vigo (MARCO, Museo de Arte Contemporánea) i a Madrid (La Casa Encendida). La Fundació ArtAids, que també té una seu a Barcelona, és una organització sense ànim de lucre creada el 2006 per l’escriptor i col·leccionista d’art holandès Han Nefkens, que, en la seva lluita contra la sida, convida artistes destacats a crear obra nova per combatre l’estigma associat a la malaltia. Els àmbits d’actuació d’ArtAids són la cultura, l’educació i la salut pública.

Producció: Art Aids. Amb la col·laboració de: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

mostrar-ne més mostrar-ne menys