David Goldblatt. Cinquanta-un anys
Exposició

David Goldblatt. Cinquanta-un anys

David Goldblatt "Transvaal", 1964

Al catàleg de l’exposició, l’escriptora Nadine Gordimer afirma que les fotografies de David Goldblatt (Randfontein, Sud-àfrica, 1930) “[…] tenen un significat polític tàcit que va més enllà de les imatges òbvies: revelen una violència contra uns éssers humans que es repeteix, incessantment, en el flux de la vida quotidiana”.

David Goldblatt. Cinquanta-un anys va ser la primera exposició retrospectiva de l’obra del fotògraf que s’organitzava a l’Estat espanyol. S’hi van presentar 220 fotografies, datades entre 1948 i 1999, que proposaven una anàlisi crítica de la història recent de la societat sud-africana i de la seva funesta vinculació a les polítiques de l’apartheid. I Goldblatt s’hi va enfrontar amb una mirada obliqua i transversal, que examinava les patologies de la violència des de les seves escenificacions quotidianes.

A la mostra s’hi abordaven alguns dels temes essencials de la seva obra: el treball a les mines d’or; el llarg i lent viatge de casa a la feina de la gent segregada per les lleis de l’apartheid; la vida de la comunitat blanca d’una petita ciutat de províncies; el retrat dels afrikaners; el rerefons ideològic de les formes arquitectòniques; i certs aspectes de la quotidianitat de Johannesburg.

Aquesta exposició retrospectiva és la primera presentació a Espanya de l’obra de David Goldblatt. Inclou unes dues-centes fotografies de l’autor sud-africà, que recullen mig segle de meticulosa observació de la realitat del seu país, des de 1948 fins a 1999. Per David Goldblatt la fotografia és una eina que permet analitzar estructures socials i culturals. Els seus documents fotogràfics investiguen en detall les tensions i les ficcions pròpies de la vida urbana i rural de Sud-àfrica; en conjunt, constitueixen un testimoni impressionant d’una societat contemporània africana que, venint de la revolució industrial, ha estat un exemple excepcional per estudiar com poden arribar a desenvolupar-se el colonialisme i l’apartheid.

Itineràncies

07 OCT. 2002 – 05 GEN. 2003 Centro Cultural de Belem, Lisboa
01 FEB. – 30 MAR. 2003 MOMA Oxford
05 JUL. – 09 NOV. 2003 Lenbachhaus Munich
17 ABR. – 15 JUNY 2003 Palais de Beaux-Arts de Bruxelles
08 FEB. – 14 ABR. 2002 Sales del museu
01 AGO. – 30 NOV. 2004 MuseumAfrica, Johannesburg

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
8 de febrer 2002 – 14 d’abril 2002
documentació
títol
David Goldblatt. Cinquanta-un anys
dates
8 de febrer 2002 – 14 d’abril 2002
títol
David Goldblatt. Cinquanta-un anys
documentació
artista
David Goldblatt
Randfontein
1930
“Vaig néixer a Randfontein el 1930. Els meus pares, Eli Goldblatt i Olga Light, van arribar a Sud-àfrica el 1890 escapant de la persecució dels jueus a Lituània.” David Goldblatt ha documentat i fotografiat la societat africana durant més de cinc dècades, abans i després del règim polític de l’apartheid. A través del retrat de persones i situacions, les seves fotografies reflecteixen les estructures polítiques i l’arquitectura social del país. Lluny del sensacionalisme i de les icones previsibles, Goldblatt utilitza els detalls de la vida quotidiana per mostrar el complex sistema de valors que regeix la societat. Les seves imatges, autèntics documents de recerca social, s’han exposat arreu del món i s’han publicat en diversos llibres acompanyades de textos d’escriptors de renom com Nadine Gordimer i J. M. Coetzee. Les seves fotografies es troben a la South African National Gallery de la Ciutat del Cap, a la Bibliothèque nationale de France de París, al Victoria and Albert Museum de Londres, al MoMA de Nova York i al MACBA.
llegir-ne més
David Goldblatt. Cinquanta-un anys
1 artistes