
Exposició
Del 16 de novembre de 2023 al 20 de maig de 2024
Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull
En aquesta retrospectiva el barceloní Daniel Steegmann Mangrané, forjat al Brasil com a artista, proposa una experiència immersiva –amb fotografies, aquarel·les, instal·lacions, hologrames i poesia– que qüestiona la lògica extractivista i jeràrquica que mantenim amb l’entorn.
«Eu era gases puro, ar, espaço vazio, tempo» (Jo era pur gas, aire, espai buit, temps). Aquest vers de la poeta brasilera Stella do Patrocínio encapsula els conceptes d’impermanència i transitorietat que fonamenten la pràctica artística de Daniel Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977).
A partir de la biologia i els nous discursos antropològics com a marcs conceptuals, Steegmann Mangrané proposa una visió del món holística, en la qual no hi ha distinció entre els humans i el seu entorn i on les relacions entre tots els elements es troben en un flux constant. La seva obra qüestiona els dualismes colonials com, per exemple, entre cultura i natura, subjecte i objecte, realitat i somni, alhora que incorpora la subjectivitat i l’agència social dels no humans i dels elements inanimats.
Per a Steegmann Mangrané, que ha viscut dues dècades a Rio de Janeiro, la selva tropical no és només un lloc, sinó un ésser viu que encarna les complexitats del món contemporani, ja siguin mediambientals, polítiques o socials, i serveix de metàfora del delicat equilibri i la interconnectivitat de totes les coses. El canvi climàtic ens recorda que tots formem part del mateix organisme, i que estem entreteixits dins d’una complexa xarxa de relacions de transformació mútua.
El treball de Steegmann Mangrané també té una forta influència dels creadors neoconcrets brasilers. Com ells, l’artista considera la implicació sensorial com una via d’accés democràtica i sociopolítica a l’obra d’art, que dissol les fronteres que intenten compartimentar la nostra experiència del món i transforma l’exposició d’un objecte inanimat per ser vist en una entitat en canvi constant per ser experimentada amb el nostre cos i amb tot els sentits.
Una fulla al lloc de l’ull aplega obres realitzades al llarg de vint-i-cinc anys i construeix una coreografia entre l’espai, la llum, els objectes i les persones. Explorant les intricades connexions entre matèria viva i matèria inerta, l’exposició esdevé un lloc que ens convida a implicar-nos-hi físicament, sensorialment i intel·lectualment, i a reconfigurar la nostra relació amb la natura.
artista
Entre les seves exposicions individuals, destaquen les presentades a la Kunsthalle Münster (2020), l’Hangar Bicocca de Milà (2019), l’Institut d’art contemporain de Villeurbanne/Rhône-Alpes (2019), el Nottingham Contemporary (2019), el CCS Bard College de Nova York (2018), la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona (2018), la Fundaçaô Serralves de Porto (2017), el Museo de Arte Moderno de Medellín (2016) i el Museu de Arte Moderna de Rio de Janeiro (2015). Ha participat en biennals i triennals a Lyon, Berlín, Nova York, París, Porto Alegre i Sâo Paulo, entre d’altres. Algunes de les col·leccions on es troba la seva obra són la de Tate Modern de Londres, el Museu de Arte Moderna de Rio de Janeiro, el Museu Serralves, el Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, la Fundació “la Caixa” i el MACBA de Barcelona.
comissariada per
Coproduïda amb
Amb el suport de
En col·laboració amb
Vídeos
Daniel Steegmann Mangrané ens explica l’exposició “Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull”.
A través de centenars d’imatges, el llibre acompanya cronològicament el desenvolupament de la seva obra des de l’inici fins arribar al present en el centre, on comença immediatament un viatge a la inversa, mostrant nous detalls i punts de vista de les obres fins arribar de nou als seus treballs més primerencs. L’estructura del llibre forma, així, un cicle tancat que pot tornar a començar.