Vistes de l'exposició
Exposició
Del 10 de febrer a l'1 d'abril de 2024

[contra]panorama

Pròleg
Vistes de l'exposició "[contra]panorama", 2024. Foto: Miquel Coll

En aquesta segona edició de Panorama, un equip curatorial multidisciplinari del MACBA reprèn la reflexió sobre el sistema de l’art. I ho fa de la mà de Dora García –amb l’activació de la novel·la-performance El Regne– i d’Antonio Gagliano i Verónica Lahitte, que comparteixen amb el públic què passa quan un projecte no surt com s’esperava (Reconstrucció: Barcelona Art Report [2001]).

Això que ara en diem un pròleg podria ser també un epíleg, un afegit. No comencem de zero, ni tan sols comencem, més aviat retornem. Hi ha una mena d’optimisme desesperat en els repetits intents de les triennals o biennals de definir el present i plantar la seva bandera en el futur. Sempre arriben, d’alguna manera, tard a la cita. La temporalitat accelerada amb què el sistema de l’art adopta i considera esgotats els seus temes d’interès no fa sinó incrementar aquesta sensació que tot envelleix ràpidament. Ara que el futur ha deixat de ser el repositori de totes les promeses incomplertes de la modernitat i ha esdevingut una font d’ansietats planetàries, quin sentit té continuar organitzant biennals? Quina legitimitat li queda al museu com a institució que organitza i fa llegible la modernitat? 

Aquest pròleg aplega dues intervencions que s’enfronten a aquestes preguntes millor que no ho faríem nosaltres. En el cas d’El Regne (2003), de Dora García, es tracta d’una obra pertanyent a la Col·lecció MACBA (informació sobre el dispositiu d’emissió d’imatges d’El Regne); en el cas de l’obra d’Antonio Gagliano i Verónica Lahitte Reconstrucció: Barcelona Art Report [2001], es tracta d’un encàrrec realitzat específicament per a aquesta ocasió. 

Comissariat per Alicia Escobio Alonso, Yaiza Hernandez Velazquez, Yolanda Jolis, Anna Ramos i Isaac Sanjuan.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Del 10 de febrer a l’1 d’abril de 2024
documentació
títol
[contra]panorama
dates
Del 10 de febrer a l’1 d’abril de 2024
títol
[contra]panorama
documentació
artistes
Antonio Gagliano
Córdoba
1092
Dora García
Valladolid
1965
Verónica Lahitte
[contra]panorama
La 2a edició de Panorama, un projecte triennal iniciat pel MACBA el 2021, manté la intenció original d’«aprofundir en la col·laboració i el diàleg amb artistes i agents culturals del nostre context», però ho fa mitjançant un exercici que es desenvolupa al llarg d’un any i que adopta literalment el títol del projecte per qüestionar tant la rellevància del format triennal (o biennal) com la seva capacitat per oferir una imatge panoràmica del present.
vídeos
1 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
Fons #07: Dora García | “El Reino”
Fons #07: Dora García | “El Reino”
“El Reino” de Dora García fue una performance extendida que se presentó en el MACBA desde el 20 de febrero al 30 de marzo del año 2003. Proponía una forma de performance poco convencional: duraba un mes y medio y se presentaba ante el público a través de una novela disponible en el atrio del Museo. Una novela que contenía un programa de performance y también una profecía de los acontecimientos que iban a tener lugar en el Museo y en la ciudad de Barcelona durante el mes y medio que duraba la performance.