Vistes de sala de l'exposició

Exposició
fins al 21.04.2025

Epíleg

[contra]panorama
Vistes de sala de l'exposició "Epíleg". Foto: Juande Jarillo

[contra]panorama és la segona edició del projecte triennal Panorama. Es planteja com un exercici estès que interpreta literalment el títol del projecte per qüestionar tant la rellevància del format triennal com la capacitat d’oferir una imatge panoràmica de l’ara.

Hi ha un cert optimisme desesperat en els intents repetits de les triennals i biennals per definir el present i plantar la bandera en el futur. En certa manera, sempre arriben tard a la cita. La temporalitat accelerada amb què el sistema de l’art adopta i dona per esgotats els temes d’interès no fa sinó incrementar aquesta sensació que tot es fa vell molt de pressa. Ara que el futur ha deixat de ser el repositori de totes les promeses incomplertes de la modernitat per esdevenir font d’ansietats planetàries, quin sentit té continuar organitzant biennals? Quina legitimitat li queda al museu com a institució que organitza i fa llegible el que és modern?

El que va començar com un Pròleg es torna ara un Epíleg, una sèrie d’afegits. Aquesta nova presentació de [contra]panorama aplega cinc treballs produïts expressament per al projecte que s’aniran desplegant a l’espai de manera transicional. L’exposició obrirà amb les obres de Julia Montilla, Nicolas Malevé i Jara Rocha; una convivència de treballs en construcció que mantindran en tot moment les portes de les sales d’exposicions obertes, i operaran en relació amb les accions d’entrezones, amb Albert Gironès, Eva Paià i Marina Ribot; i finalment donaran pas (i cediran espai) a Montserrat Moliner i Elena Blesa Cábez en col·laboració amb Violeta Mayoral. Tots aquests projectes tenen en comú el gest de desnaturalitzar l’espai del museu, cridant l’atenció sobre els protocols, les condicions de treball, les normes i les infraestructures sobre les quals es construeix el marc museístic. D’aquesta manera, no només es visibilitza el treball de manteniment continu, però gairebé sempre invisible, necessari per sostenir la institució i lis agents que la conformen, sinó que s’insinuen possibilitats per a un exercici de desmantellament que s’obri a altres formes d’imaginació institucional.

[contra]panorama es desenvolupa des de febrer de 2024 i conclourà en abril de 2025 amb diferents intensitats, velocitats i formats. Projecte comissariat per Alicia Escobio AlonsoYaiza Hernández VelázquezYolanda JolisAnna Ramos i Isaac Sanjuan.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Del 24 d’octubre de 2024 al 21 d’abril de 2025
documentació
títol
Epíleg
dates
Del 24 d’octubre de 2024 al 21 d’abril de 2025
títol
Epíleg
documentació
Projectes
Projectes
Elena Blesa Cábez, en col·laboració amb Violeta Mayoral, Interval, 2024
Elena Blesa Cábez, en col·laboració amb Violeta Mayoral,
Elena Blesa Cábez, en col·laboració amb Violeta Mayoral, Interval, 2024
Situació d’escolta i documentació en línea Aquest encàrrec a Elena Blesa Cábez aplega, sense jerarquies, la seva pràctica artística com a investigadora i educadora, i alhora enceta una reflexió crítica i fèrtil sobre el paper de l’educació i la mediació als museus. En el transcurs del projecte, Elena Blesa Cábez ha decidit treballar amb l’artista Violeta Mayoral per tal de poder donar forma a la seva recerca a les sales del museu. D’aquest gir de posicions que fa l’Elena amb el seu encàrrec, en neixen multitud de preguntes i desplaçaments sobre els encaixos i les relacions entre les diferents pràctiques i maneres d’habitar el museu. Tenint això en compte, l’obra es desplega mitjançant una proposta sonora i la mediació de la proposta a les sales, i ens fa prendre consciència sobre l’atenció i l’escolta. D’aquesta manera, la mediació es revela com a indissociable del diàleg i de la interdependència.  
Albert Gironès, Eva Paià, Marina Ribot. entrezones, 2024–2025
Albert Gironès, Eva Paià, Marina Ribot. entrezones, 2024–2025
Procés de treball viu, obert, espai de trobada i publicació entrezones és un encàrrec insòlit dins d’una institució artística. Un espai de tempteig marcat per un diàleg continuat amb allò que està succeint al museu. Aquesta proposta sorgeix del desig de cercar i d’activar espais de trobada entre les diferents agents i els múltiples relats que integren [contra]panorama, fent visibles aquelles converses i sinergies que es generen durant els processos d’investigació artística, però que sovint queden al marge del format expositiu. Com fem visible el que passa dins dels processos interns?
Nicolas Malevé i Jara Rocha, Altes latències, 2024
Nicolas Malevé i Jara Rocha,
Nicolas Malevé i Jara Rocha, Altes latències, 2024
Diagrames, programa públic i sèrie de pòdcasts En el projecte transdisciplinari Altes latències, de l’artista visual i programador Nicolas Malevé i l’investigadori militant Jara Rocha, les infraestructures i dependències sociotècniques del museu operen com a cas d’estudi. Per això, s’han autoinstituït com un departament efímer al museu: el Departament d’Estudis de la Presència. Des d’aquest espai, i sempre en conversa amb diferents equips del MACBA, proposen tres zones d’interès per pensar amb i des de les operacions logístiques digitals.
Montserrat Moliner, Producció de valor. Anys treballats ≠ Anys cotitzats, 2024
Montserrat Moliner,
Montserrat Moliner, Producció de valor. Anys treballats ≠ Anys cotitzats, 2024
Instal·lació La idea que recorre aquest treball és mostrar que exercim un ofici en què els nostres sistemes de protecció existents no garanteixen unes cures bàsiques quan arribem a l’edat de jubilació. Moltes artistes no poden cotitzar regularment, ja que no poden fer front al pagament de les quotes d’autònoms i es troben sense pensions dignes. No som una excepció; això és propi de les professions no regulades i que depenen d’una aleatorietat extrema en la demanda, en què vas improvisant com pots mentre fas tota mena d’activitats complementàries en funció de la disciplina o àmbit escollit. La majoria d’artistes que volen viure de la seva feina tenen una economia precària, llevat que puguin viure de rendes, és a dir, que tinguin assegurat un suport econòmic. 
Julia Montilla, Esperits sorollosos agitant eines per reclamar que el servei de neteja és treball estructural, 2024
Julia Montilla.
Julia Montilla, Esperits sorollosos agitant eines per reclamar que el servei de neteja és treball estructural, 2024
Instal·lació Julia Montilla ens presenta Esperits sorollosos agitant eines per reclamar que el servei de neteja és treball estructural, una instal·lació on es pregunta sobre la visibilitat d’unes treballadores que habiten permanentment el museu però que passen habitualment inadvertides en el seu horari d’obertura. Una pauta que propicia una desconnexió amb la necessitat i el valor de les seves tasques i coneixements.

Activitats

13 resultats
Foto cortesia de Fernando Domínguez Rubio
Estudi de la presència amb Fernando Domínguez Rubio, en conversa amb Nicolas Malevé i Jara Rocha 
Altes latències. [contra]panorama
Activitat
Dijous 3 d’abril de 2025
Foto: Miquel Coll
Apunts sobre el sistema de jubilació per a artistes a Espanya 
Producció de valor. Anys treballats ≠ Anys cotitzats. [contra]panorama
Activitat
Dimecres 19 de març de 2025
Foto: Miquel Coll
Trobada amb la PAAC. A què ens referim quan parlem de responsabilitat compartida en la professionalització de la pràctica artística 
Producció de valor. Anys treballats ≠ Anys cotitzats. [contra]panorama
Activitat
Dimecres 12 de març de 2025
Un espai relatiu: trobada sobre les condicions de la mediació 
Interval. [contra]panorama
Activitat
Dijous 27 de març de 2025
Per cotitzar has de mantenir un valor, a càrrec de Montserrat Moliner 
Producció de valor. Anys treballats ≠ Anys cotitzats. [contra]panorama
Activitat
Dimecres 26 de febrer de 2025
Visita-recorregut amb entrezones a [contra]panorama
entrezones. [contra]panorama
Activitat
Divendres 21 de febrer de 2025
Dos dispositius electrònics a l’interior de petites càpsules de metacrilat subjectes peruna estructura metàl·lica que incorpora cablejat i il·luminació, vistos en contraplà,contra un cel obert i ennuvolat.
Estudi de la presència amb Nerea Calvillo
Altes latències. [contra]panorama
Activitat
Dimecres, 22 de gener de 2025
Elena Blesa Cábez a la visita a
Visita Interval mediada per Elena Blesa Cábez
Interval. [contra]panorama
Activitat
17 de gener, 14 i 28 de febrer i 14 març del 2025
Visita-recorregut amb entrezones a [contra]panorama
entrezones. [contra]panorama
Activitat
Dijous 12 de desembre de 2024
Estudi de la presència amb Editorial Concreta
Altes latències. [contra]panorama
Activitat
Diumenge 17 de novembre de 2024
La superposició d'un ram vermell interromp la imatge d'uns xilis madurant al jardí. Enprimer pla es llegeix un subtítol: «Tecnologia de la comunitat».
Estudi de la presència amb Ren Loren Britton (xerrada). Sentir-saber-fer. Tecnorelats sense línies
Altes latències. [contra]panorama
Activitat
Dijous 17 d’octubre de 2024
Línies vacil·lants i formes arrodonides s'encavalquen per compartir l'experiènciafragmentada d'un recorregut amb Matterport, l'eina per visitar exposicions en línia.L'espai se superposa i es mapa fins que no se sap ben bé com transitar-hi. Aquí esforma un collage i s'abandona la idea de moviment per, més aviat, jugar amb lessuperposicions i amb formes sense línies.
Estudi de la presència amb Ren Loren Britton (taller). Punts d’accés no obstaculitzats. Pluralitzar la virtualitat
Altes latències. [contra]panorama
Activitat
Dijous 17 d’octubre de 2024
Ressonàncies. Recorregut col·lectiu per diferents espais del museu
entrezones. [contra]panorama
Activitat
Dilluns 1 de juliol de 2024
[contra]panorama
[contra]panorama, la 2a edició de Panorama, un projecte triennal iniciat pel MACBA el 2021, manté la intenció original d’«aprofundir en la col·laboració i el diàleg amb artistes i agents culturals del nostre context», però ho fa mitjançant un exercici que es desenvolupa al llarg d’un any i que adopta literalment el títol del projecte per qüestionar tant la rellevància del format triennal (o biennal) com la seva capacitat per oferir una imatge panoràmica del present.