Atlas
Exposició

Atlas

Gerhard Richter "Atlas", 1962-?

El 1961 Gerhard Richter (Dresden, Alemanya, 1932) s’instal·la a Düsseldorf, on entra en contacte, a l’Acadèmia de Belles Arts, amb Joseph Beuys, Sigmar Polke, Konrad Lueg o Blinky Palermo. Poc després d’arribar-hi destrueix bona part de la seva obra anterior, realitzada a l’empara d’una formació acadèmica tradicional molt allunyada dels nous camins conceptuals que començaven a guiar l’art d’aquesta dècada a l’Europa Occidental. L’únic que Richter conserva d’aquesta etapa és la seva afició per la fotografia. Així que, l’any 1962, comença a confegir un àlbum de fotos que serà el germen d’Atles, encara que no és fins a 1969 quan es llança a ordenar tot aquest material fotogràfic, propi o trobat, en diversos panells de mida estàndard.

Atles és una obra en procés que quan es va exposar al MACBA estava formada per 641 panells que contenien unes 5.000 imatges. Es presenta així com una mena d’arxiu personal de ressonàncies enciclopèdiques en el qual s’alternen fotografies, retalls de diaris i de revistes, dibuixos i esbossos organitzats temàticament en escenes familiars, escenes pornogràfiques, experiments espacials, paisatges, vistes aèries de ciutats, habitacions, cartes de color, abstraccions, etc.

Aquesta va ser la primera vegada que Atles s’exposava a l’Estat espanyol i es feia, a més, confrontant-lo amb una tria de 22 pintures que il·lustraven diverses vies i idees que Richter havia anat investigant a partir dels temes esbossats a l’obra.

dates
23 d’abril 1999 – 4 de juliol 1999
títol
Atlas
dates
23 d’abril 1999 – 4 de juliol 1999
títol
Atlas
artista
Gerhard Richter
Dresden
1932
Nascut a Dresden (Alemanya) l’any 1932, Gerhard Richter viu i treballa a Colònia. És un dels artistes amb més reconeixement internacional. Des de començaments dels anys seixanta, quan s’anunciava la fi de la pintura, Richter ha explorat aquest mitjà amb una gran varietat de llenguatges (com l’informalisme, el realisme i l’expressionisme abstracte) i de temàtiques (retrats, paisatges, natures mortes, geometries i abstraccions gestuals). Richter es va educar a la República Democràtica Alemanya sota els dogmes del realisme socialista soviètic. La seva estada a la Documenta II de Kassel l’any 1959 el va introduir a l’obra abstracta de Jackson Pollock i de Lucio Fontana i va propiciar la seva decisió, l’any 1961, de traslladar-se a l’Oest, a la ciutat de Düsseldorf. Va estudiar a la prestigiosa Acadèmia d’Art de Düsseldorf, fet que li va permetre entrar en contacte amb el grup Fluxus i amb artistes com ara Blinky Palermo, Sigmar Polke i el marxant de l’Alemanya occidental Konrad Fischer. L’any 1962, Richter va fusionar pintura i fotografia en les seves conegudes “fotopintures”. La primera va ser Tisch (Taula), del mateix any, una pintura a l’oli d’una imatge de premsa. Amb aquesta l’obra inicià l’arxiu Atles, un índex molt extens i sempre en procés on l’artista conserva totes les imatges que han tingut alguna relació amb les seves obres, sobretot perquè n’han estat les seves fonts. Amb la fotopintura, Richter tradueix a la pintura fotografies amateurs i subverteix encara més les nocions d’estil personal o singular. La utilització d’un pinzell sec sobre la superfície humida de la tela li serveix per crear un efecte borrós i efímer que lliga amb la condició històrica de tots dos mitjans: la transparència de la fotografia i l’autoreferencialitat de la pintura. La tonalitat grisa contrasta amb l’elecció de temes íntims o vinculats al problema de la representació històrica. L’atenció crítica que ha rebut Richter en l’escena internacional ha estat marcada per la seva participació a la Biennal de Venècia de 1972, 1980, 1984, 1997 i 2007, i la seva presència a la Documenta de Kassel de 1977, 1982, 1987, 1992 i 1997. L’obra de Richter s’ha vist en nombroses retrospectives, entre les quals destaquen les organitzades pel MoMA de Nova York (2002) i la Neue Nationalgalerie de Berlín (2012), i forma part de múltiples col·leccions. Entre d’altres, les del Museum Ludwig de Colònia, el Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York, el Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York, la Kunsthalle d’Hamburg i la Pinakothek der Moderne de Munic. Gerhard Richter http://gerhard-richter.com/biography/, [Consulta: 23/01/2013]
llegir-ne més
Atlas
1 artistes