al

Els primers vincles existents entre la pràctica artística i la producció sonora experimental es poden rastrejar en els moviments d’avantguarda dels anys vint. Entre els artistes dadaistes i futuristes, n’hi va haver uns quants que van recórrer al so com a mitjà i material d’expressió. Però no va ser fins als anys seixanta que van proliferar i es van diversificar les col·laboracions entre músics i artistes visuals. Les experiències de moviments com ara Fluxus, CoBRA, el nou realisme, l’art pop i l’art conceptual són alhora precedents directes dels experiments sonors més recents.

Vinil. Discos i caràtules d’artistes partia d’un dels suports més característics de la comunicació gràfica i sonora, les caràtules dels discos de vinil. Es van reunir per a l’ocasió més de 750 caràtules pertanyents a la col·lecció de Guy Schraenen –comissari del projecte– ideades per artistes com John Baldessari, Joseph Beuys, Günter Brus, Jean Dubuffet, Richard Hamilton, Keith Haring, Yves Klein, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Joan Miró, Raymond Pettibon, Dieter Roth, Andy Warhol i Tom Wesselman, entre molts altres. Els visitants també podien consultar un ampli repertori de material addicional (cassets, publicacions i documentació) i escoltar una selecció de més de mil discos.

Aquesta exposició es centra en un àmbit concret de la creació artística del segle XX. Mostra, per mitjà de presentacions acústiques i visuals, discos de llarga durada d'artistes visuals que reflecteixen la varietat d'experiments sonors i de llenguatge en els límits de la música.
Amb l'extensió de l'expressió artística a l'àmbit del so i la creació visual del disc i la seva coberta, van començar a aparèixer obres de caràcter innovador i gran qualitat estètica. Autors de diverses tendències artístiques van crear portades per a les seves obres sonores. La típica portada de disc de 30 x 30 cm va passar a ésser en mans de l'artista un objecte especialment atractiu. Avui dia els discos de vinil han adquirit un caràcter mític per a les generacions més joves i històric per a les més veteranes.

L'exposició es divideix en diverses seccions que abasten des dels moviments d'avantguarda dels anys vint, com el Dadaisme i el Futurisme, fins als experiments sonors més recents, passant per moviments com Fluxus, el Nouveau Réalisme, el Pop Art, Zaj i el Concept Art. Sovint els enregistraments són resultat de performances o altres accions, que permeten documentar importants formes artístiques de creació d'aquest període. Algunes seccions de l'exposició tracten temes concrets, com la poesia sonora, o presenten grups de discos amb l'obra d'artistes en solitari, entre els quals trobem Hanne Darboven, Jean Dubuffet, Dieter Roth, Joseph Beuys, A.R. Penck, Laurie Anderson, Milan Knizak, el grup Laibach, William Burroughs i Allen Ginsberg (Beat Generation), Revue OU de Henri Chopin o Giorno Poetry Systems. Artistes com Yves Klein, Roman Opalka, Hermann Nitsch, Tom Wesselmann o Karel Appel apareixen representats amb singles. La relació entre l'art visual i la música rock i pop queda palesa amb discos dels Rolling Stones i els Beatles. Artistes visuals com Richard Hamilton, Andy Warhol, Robert Frank o Les Levine els han atorgat el seu aspecte tan peculiar.
En una "cabina de so" especial els visitants tindran accés a gairebé tots els discos de la col·lecció. Una de les instal·lacions de l'exposició es centra en discos objecte, és a dir, discos que varien, manipulen o trenquen la forma típica d'un disc de llarga durada. En altra sala s'ofereix una visió general històrica de la diversitat de l'activitat artística relacionada amb el so. L'exposició es completa amb una selecció d'obres vídeo-sonores que també proporcionen una visió interessant de la intersecció entre les obres visuals i les obres sonores.

Completa la mostra al MACBA una secció dedicada a les col·laboracions entre artistes i músics a l’Estat espanyol, dirigida per Víctor Nubla en col·laboració amb Joan Ramon Guzmán, Jordi Segura i Pedro G. Romero.

Comissari: Guy Schraenen
Co-producció: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Neues Museum Weserburg Bremen.

Patrocinador de comunicació:
Logo TV3
Catalunya Ràdio
El periódico100
Amb el suport de:
ScannerFM
Moritz
Sumarroca

Itineràncies

09 OCT. 2010 - 20 GEN. 2011 Garage Museum of Contemporary Art, Moscou
18 FEB. - 16 MAIG 2010 La Maison Rouge, París
09 MAIG - 13 JUL. 2008 Fundação Serralves


Continguts relacionats

Activitats

Àudios

Richard Hamilton. Escenes eliminades
19.03.2012
Son[i]a #08. Guy Schraenen
17.05.2006
Son[i]a #09. Victor Nubla
18.05.2006
Son[i]a #22. Lee Ranaldo
14.07.2006

Publicacions