Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
Fig Juice (Suc de figa), 2020
Fig Juice (Suc de figa), 2020 Stella Rahola Matutes

Vistes d'Apunts per a un incendi dels ulls. Foto: Miquel Coll

Explorant tècniques artesanals (sobretot, el vidre bufat), les obres de Stella Rahola Matutes encarnen la matèria i el significat de cultures materials basades en la col·laboració a petita escala, així com la nostra capacitat primordial de produir coneixement amb les mans.

Fig Juice consta de tres elements diferents però codependents: cadenes metàl·liques entortolligades, cabells artificials i formes fetes de vidre i or que semblen fruita o òrgans. El títol suggereix una essència poètica de fertilitat paradisíaca i il·luminació, com si es tractés d’un destil·lat dels simbolisme transcultural de la figa i la meravella de la intel·ligència col·lectiva de les figueres. Els «fruits» de la figuera són boles de flors que només pot pol·linitzar un tipus de vespa per cada espècie, mentre que la seva importància com a font d’aliment durant tot l’any els converteix en pedres angulars de l’ecologia.

Rahola Matutes imagina un entorn sorprenent i suspès que és objectivament inert i manufacturat, però en què les parts també sembla que formin associacions orgàniques i interactuïn pel seu compte.

Com es va fer

Stella Rahola Matutes
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola
Stella Rahola

Fotografies: Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Stella Rahola Matutes

Stella Rahola Matutes

Formada inicialment com a arquitecta abans de dedicar-se a l’art, Stella Rahola Matutes segueix tractant en la seva obra la creació d’entorns i les trobades situacionals en l’espai. Explorant tècniques artesanals (sobretot, el vidre bufat), el seu treball, en què encarna la matèria i el significat (així com la pèrdua) de cultures materials basades en la col·laboració a petita escala i enalteix la capacitat humana primordial de produir coneixement amb les mans. A The Silicon Dawn (2019), un grup de pinacles s’alçava damunt d’illes hexagonals, com si la maqueta d’un arxipèlag de gratacels en forma d’agulla brotés de la imaginació d’un oligarca jactanciós. Però aquestes bogeries arquitectòniques es van crear amb vidre de mirall artesanal: la seva aparent innovació tecnològica va ser formada amb l’alè humà. Beautiful Failures (2021), desenvolupada amb l’arquitecte Roger Pàez i un grup d’alumnes de màster a Elisava, s’emmarcava en una icona del Moviment Modern, el Pavelló de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929, obra de Lilly Reich i Ludwig Mies van der Rohe, i acollia 17 «sepultures» per a peces de vidre defectuoses, fossin làmpades o instruments de laboratori, de diversos tallers de Barcelona.

Stella Rahola Matutes es va titular a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (2011) i a Goldsmiths, a la Universitat de Londres (2019). Entre les seves exposicions individuals hi ha Fig Juice (Espacio Micus, Eivissa, 2020-2021); Babelia & Other Stories (Museu Can Mario, Palafrugell, 2019) i L’altre paisatge (Galeria Carles Taché, Barcelona, 2014). Ha participat en diverses exposicions col·lectives, com Politics of Translation, The Stone Space (Londres, 2019) i Syntonic State, al TULCA Festival of Visual Arts (Galway, 2018). stella.cat

Stella Rahola Matutes, The Silicon Dawn
Stella Rahola Matutes, The Silicon Dawn
Stella Rahola Matutes, The Silicon Dawn
Stella Rahola Matutes, Beautiful Failures
Stella Rahola Matutes, Beautiful Failures
Stella Rahola Matutes, Beautiful Failures
Stella Rahola Matutes, Beautiful Failures