al

The Otolith Group és un col·lectiu artístic fundat l'any 2000 a Londres per Anjalika Sagar i Kodwo Eshun. Amb el títol The Otolith Group. La forma del pensament, el MACBA va presentar bona part dels treballs que el col·lectiu havia fet fins aleshores. A través d'un eclèctic repertori de mitjans i materials artístics, Sagar i Eshun reflexionen sobre la naturalesa de la percepció i analitzen el paper dels documents i les imatges en la construcció dels relats del món postcolonial. Pel·lícules, textos, documents, fotografies, pintures, so i música s'interrelacionen i construeixen noves temporalitats.

Els seus documentals conformen una ciència-ficció del present que rescata moments oblidats de la història i els projecta cap al futur. Per apropar-se al treball de l'Otolith Group, cal deixar de banda les tradicionals barreres metodològiques existents entre creadors, crítics i comissaris. Ells creen, analitzen, interpreten i reinterpreten la realitat en un intent obsessiu de transcendir l'opacitat de les imatges. Per aconseguir-ho, reivindiquen totes les possibilitats semàntiques del muntatge i conviden l'espectador a convertir-se en editor de les peces.

L'obra de The Otolith Group, fundat a Londres l'any 2002 per Anjalika Sagar i Kodwo Eshun, és una reflexió sobre la percepció i la naturalesa dels documents a través de pel·lícules, textos i activitats relacionats amb els arxius dels mitjans de comunicació. Expandint-se a partir del gènere documental, les seves pel·lícules adquireixen un efecte de collage d'imatges que fan referència a un nou atles que narra les diferents formes de situacions postcolonials. Des de la ideologia de la Guerra Freda fins als processos del capitalisme global, la història recent apareix com a fragments d'un diari personal que, al seu torn, podria ser ficció.
Aquesta exposició està concebuda com un centre de producció que permet al visitant comprendre una metodologia de treball a través de materials que documenten processos de presa de decisions complexos que configuren l'obra final, convertint-se en un reflex d'alguna cosa més que les pel·lícules. També serveix com un espai en què reverberen diferents esforços d'investigació. Una exposició com la de The Otolith Group no és tan sols una presentació, sinó també una invitació perquè la comunitat artística, així com altres àmbits més amplis, participin en uns debats culturals que són crucials per situar aspectes importants de l'evolució de la identitat política i estètica contemporània.
Anjalika Sagar (1968) va néixer, viu i treballa a Londres. Va estudiar antropologia social a The School of Oriental and African Studies de la Universitat de Londres. El seu treball inclou projectes curatorials, assaigs, pel·lícules, vídeos i treballs fotogràfics. Està interessada en les relacions entre so, text i imatge, en els arxius i en el potencial dels llegats fílmics. Les seves obres s'han pogut veure en museus de tot el món i ha realitzat nombrosos projectes, com la producció a gran escala de No Arrival No Parking, amb el compositor Heiner Goebbels, per a l'Almeida Theatre (Londres). És cofundadora de The Otolith Group i fundadora de Multitudes.
Kodwo Eshun (1967) va néixer, viu i treballa a Londres. Va estudiar literatura anglesa a l'University College de la Universitat d'Oxford. Les seves publicacions inclouen assaigs per a catàlegs, crítiques i articles per a revistes, així com pel·lícules, vídeos i projectes curatorials en relació amb els conceptes d'"arxiu audiovisual" i "arqueologies del futur". Participa de manera assídua en conferències i simposis internacionals i ha dirigit diversos seminaris i ha moderat debats. És autor de More Brilliant Than The Sun: Adventures in Sonic Fiction (Quartet, 1998) i cofundador de The Otolith Group. Col·labora regularment a les revistes Frieze, The Wire i Sight and Sound.
Comissària: Chus Martínez.
Exposició organitzada pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i coproduïda junt amb la Fondazione MAXXI de Roma.

Amb la participació de:
Logo Ministerio de Cultura

Itineràncies

07 OCT. 2011 - 05 FEB. 2012 Fondazione Maxxi


Continguts relacionats

Activitats

Àudios

Visita guiada a cargo de Soledad Gutiérrez para los Amigos del MACBA
Anjalika Sagar and Kodwo Eshun (The Otolith Group) in conversation with Chus Martínez
FONS ÀUDIO. #7 The Otolith Group
10.05.2011
Son[i]a #120.
10.02.2011