al

El 1977 Camilo José Vergara (Santiago de Xile, 1944) va començar a fotografiar barris pobres d'algunes ciutats dels Estats Units per documentar-ne les transformacions: South Bronx, Harlem i Central Brooklyn a Nova York; South Central a Los Angeles, i diverses zones de Chicago, Detroit, Newark (Nova Jersey) i Gary (Indiana).

El nou gueto americà, l'exposició que es va presentar al MACBA en el marc de la Primavera Fotogràfica 2000, va reunir una selecció de més de nou mil fotografies fetes per Vergara durant els últims vint anys. Són imatges que il·lustren l'altra cara d'Amèrica: la dels barris populars, la dels centres urbans sobtadament despoblats per efecte de les migracions de la classe mitjana cap als afores residencials, la de l'Amèrica de l’abandó. L’artista declarava en una entrevista amb Michael J. Dear: “Crec que el més valuós de la nostra societat sovint es deixa de banda. Entenc que es llencin sabates o roba vella, però l'abast del que s’abandona a Amèrica –edificis, fàbriques immenses, barris sencers– em va fer plantejar-ne el perquè a través d'imatges. En comptes de buscar-hi una explicació lògica, he mirat de viure la decadència fotografiant-la i parlant amb els habitants dels barris afectats. Els meus projectes són una classificació o una mena de taxonomia.”

Camilo José Vergara està considerat un dels fotògrafs documentals més significatius del panorama nord-americà. Les seves sèries s'articulen en combinacions de textos i imatges, a partir de les quals s'analitzen les repercussions socials de les transformacions urbanes.

L'any 1977 Camilo José Vergara (Xile, 1944) va començar a documentar fotogràficament els guetos dels Estats Units. L'exposició que ara presenta al MACBA mostra una selecció de les més de 9000 fotografies que ha anat fent durant els darrers vint anys en els mateixos llocs. Documentant els barris del South Bronx, Harlem, Central Brooklyn, Newark, Camdem, Chicago, Gary (Indiana), Detroit i South Central Los Angeles, Vergara pretén mostrar l'altra cara d'Amèrica, aquella dels barris populars, dels centres de les ciutats improvisadament despoblats per efecte de les "migracions" de la classe mitjana caps als suburbis, la de l'abandonament. Les seves fotografies tenen un gran valor per l'anàlisi a llarg termini del canvi de la forma urbana.

En el marc de la Primavera Fotogràfica 2000