Del 13 de juliol al 7 de gener de 2024

Al fil de la percepció i dels límits entre el dins i el fora, es mostren obres d'aquesta pionera del land art i la instal·lació realitzades entre 1966 i 1992.

Nancy Holt (Worcester, Massachusetts, 1938 – Nova York, 2014) va ser una figura clau en l’escena artística novaiorquesa i pionera en el camp de la instal·lació site-specific i la imatge en moviment. Inside Outside és la mostra més completa de la seva pràctica a Europa fins avui, amb una ambiciosa presentació de la seva polifacètica obra. L’exposició inclou una selecció de treballs realitzats entre 1966 i 1992, entre les quals hi ha cinema, vídeo, fotografia, poesia concreta, obres sonores, escultura i instal·lacions de grans dimensions, així com dibuixos i documentació dels seus projectes de Land Art. Dues obres de la seva sèrie System Works –instal·lacions site-specific– es mostraran aquí en la seva primera recreació pòstuma. És el cas de Ventilation System, una escultura de caràcter lúdic que ocuparà diverses plantes, tant interiors com exteriors, en un diàleg amb l’arquitectura del MACBA.

La percepció i els límits entre el «dins» i el «fora» constitueixen el fil conductor de l’exposició. La mateixa Nancy Holt va ser una figura que es trobava «dins» i «fora» del sistema de l’art. Va ser una artista clau del Land Art i l’art conceptual, i tanmateix la seva obra no va aconseguir mai el reconeixement que van obtenir altres artistes masculins coetanis, una anomalia que aquesta exposició pretén esmenar. Subratllant l’interès de Holt per la percepció, la llum i l’espai, Nancy Holt. Inside Outside presenta una sèrie d’obres fotogràfiques inèdites. També es mostraran aquí per primera vegada les sèries Alaskan Pines (1986), Athabascan/Russian Orthodox Graveyards (1986) i Miami Puddles (1969), juntament amb obres sonores i fílmiques dels seus viatges pel paisatge nord-americà.

Holt sentia fascinació pels sistemes. Li interessaven especialment el temps mesurat i l’astronòmic, el llenguatge i la percepció, l’economia i l’energia. A mitjans dels anys seixanta, va treballar com a editora literària assistent per a la revista Harper’s Bazaar i el 1966 va començar a escriure poesia concreta. Poc després va ampliar la recerca sobre el llenguatge de la pàgina al paisatge, guiant els seus amics per llocs desconeguts a través d’instruccions escrites. A principis dels setanta, Holt va crear els Locators, escultures fetes de tubs d’acer industrial en forma de T pels quals cal mirar amb un sol ull: els anomenava «dispositius per veure-hi». Els Locators la van portar a produir projectes ambientals a gran escala directament en el paisatge, com Sun Tunnels (1973-1976) i la instal·lació reflectant Mirrors of Light (1973-1974), que ocupa tot l’espai expositiu.

La publicació Nancy Holt. Inside Outside explorarà el llegat artístic de Holt a través d’una àmplia selecció d’obres del 1966 al 1992. Inclourà textos de Karen di Franco i James Nisbet que suposen una gran aportació a la bibliografia d’aquesta artista, així com una tria de textos de la mateixa Holt i un assaig de Teresa Grandas, co-comissària de l’exposició.

En col·laboració amb Bildmuseet de la Universitat d'Umea i la Holt/Smithson Foundation de Santa Fe, Estats Units.
Logo Bildmuseet
Logo Holt/Smithson Foundation

Es podrà veure al Bildmuseet, Umea, Suècia, del 17 de juny de 2022 al 29 de gener de 2023.