Properament
Centre d'Estudis i Documentació (CED), Planta 0

El Fons Històric MACBA conserva la documentació amb valor patrimonial generada pel MACBA durant el desenvolupament de la seva activitat des que es va inaugurar fins avui. Aquest fons és imprescindible per documentar l’evolució del museu, la seva història, els seus programes i exposicions. Però no sols això. A través del disseny dels programes de mà, els cartells, la museografia, l’uniforme del personal de sales, les inauguracions, les polèmiques, les crítiques i els elogis, així com els seus públics, actituds i indumentàries, la història del MACBA ens explica una part important de la història de la ciutat i els seus costums. Amb motiu del 25è aniversari de la seva fundació, s’ha convidat l’artista Enric Farrés Duran perquè, conjuntament amb l’equip del Centre d’Estudis i Documentació, faci una revisió de l’arxiu històric del museu i la mostri en format expositiu a la planta baixa del CED.

Mostreig és una sèrie d’exposicions en què l’arxiu del MACBA assaja diverses maneres de mostrar els seus fons. Els Mostreig anteriors han estat: #1 Els documents a escena; #2 This is mail art; # 3 Anti-books.

Enric Farrés Duran (Barcelona, 1983) és graduat en Art i Disseny (Escola Massana, Universitat Autònoma de Barcelona), llicenciat en Filosofia (Universitat de Barcelona) i màster en Producció i recerca artística. Combina el seu treball artístic amb la docència universitària i projectes editorials independents. Els seu treball s'ha pogut veure de manera col·lectiva al MNAC (Una col·lecció heterodoxa: El llegat T. F.); al MACBA (París no se acaba nunca # Districte cinquè); a la Fundació Antoni Tàpies (Tres coses rares. Història d’una desaparició); i de manera individual, al Centre d’Art La Panera de Lleida (Una exposició de mirar) i al Centre d’Art Contemporani de Girona Bòlit (Res és meu). El 2015 va rebre l’ajuda BCN Producció per desenvolupar el projecte El visitant ideal d’una col·lecció sentimental, en col·laboració amb el Museu Frederic Marès i la Fundació La Caixa. També ha rebut el premi Generación 2016 atorgat per la Fundación Montemadrid. El 2016 va estrenar la pel·lícula Un viatge frustrat gràcies a la col·lecció d’art contemporani Cal Cego, així com Una exposició de dibuixos, a la galeria etHALL (Barcelona), amb la qual ha rebut el premi GAC-DKV. Durant el 2017 va realitzar una exposició individual a l’espai Uma Certa Falta de Coerência (Porto), una intervenció a l’arxiu d’art contemporani LACA (Los Angeles) i una conferència sobre col·leccionisme i pràctica artística al Museu d’Art Modern (MAM) de São Paulo.

Comissariat: Enric Farrés Duran

Reconstituir el desordre d’una possible ciutat. Utilitzar la maqueta no com un element de projecte sinó com una representació d’alguna cosa que ja existeix.
Jordi Colomer