al

El 2007 la cultura catalana va ser la convidada d'honor de la Fira del Llibre de Frankfurt. Amb aquest motiu, es va presentar al Frankfurter Kunstverein una acurada selecció d'obres de la Col·lecció MACBA.

L'exposició comprenia els límits temporals de la Col·lecció del Museu, que s'inicia a la dècada dels cinquanta i arriba fins a l'actualitat. Partint de la idea que tota col·lecció té una funció d'autoria, ja que articula amb veu pròpia noves lectures i recorreguts per a les «ficcions» de la història, l'exposició abordava qüestions com ara: quines són les condicions necessàries perquè una institució faci possible la participació cultural?, com es pot involucrar un museu en la construcció d'identitats polítiques?, com es pot ampliar la idea de l'estètica cap a l'àmbit social?

El projecte, comissariat per Manuel J. Borja-Villel i Chus Martínez –aleshores directors del MACBA i del Frankfurter Kunstverein respectivament–, incloïa obres d'Ibon Aranberri, Marcel Broodthaers, James Coleman, Öyvind Fahlström, Dan Graham, Grup de Treball, Henri Michaux, Deimantas Narkevičius, Rosalind Nashashibi, Pere Portabella, Pedro G. Romero, Dieter Roth i Jeff Wall, entre d'altres.

El Frankfurter Kunstverein i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona presenten una exposició d'obres de la Col.lecció MACBA, organitzada i comissariada conjuntament, i que s'emmarca en la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt 2007 (amb la Cultura Catalana com a convidada d'honor).

Aquesta exposició, que reuneix més de 140 obres, representa un experiment poc habitual: una societat artística que allotja la col·lecció d'un museu. Les dues institucions involucrades –el MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, i el Frankfurter Kunstverein– tenen magnituds i funcions ben diferents. Una societat artística és una institució que es dedica a dialogar amb el present per tal de predir el futur de l'art, mentre que el museu pretén definir el present en un diàleg amb el passat. Tanmateix, tenen una missió en comú: la investigació de les forces que configuren i limiten la interrelació entre art i societat.

«El MACBA al Frankfurter Kunstverein» és una acurada selecció de fons del museu que demostra que obres molt diverses poden abordar qüestions existents al si d'una comunitat. Unes qüestions que són examinades a fons per les obres d'art, com ara: Quines són les condicions necessàries perquè una institució faci possible la participació cultural? De quina manera es pot involucrar una entitat, com ara una col·lecció d'art modern i contemporani, en la construcció d'identitats polítiques? Com es pot estendre la noció d'estètica al cos social? Un gran nombre d'obres que es presenten al Frankfurter Kunstverein estan directament associades a la noció de col·lecció com un recurs del qual allunyar-se per obtenir una veu. Totes les obres de l'exposició "parlen", però per poder "parlar" necessiten lluitar les unes amb les altres i enfrontar-se als seus límits disciplinaris.

La mostra cobrirà els límits temporals de la Col·lecció MACBA –que s'inicia en els anys cinquanta i arriba a l'actualitat– i s'obrirà amb el principi de les avantguardes, l'adveniment de la fotografia i el cinema. L'articulació de models de comprensió de la realitat, la crisi del rol de l'artista i el debat sobre la naturalesa de l'art apareixen en l'obra de Marcel Broodthaers, Öyvind Fahlström i altres artistes que anuncien l'expansió de l'art conceptual. El paradigma modern basat en la visualitat es trenca als anys setanta i l'obra d'art esdevé un objecte de relació. Així, el model clàssic que estructurava la relació entre museu i públic, representada pel triangle «estudi-presentació-contemplació», se substitueix per un altre: «esdeveniment-activitat-discussió».

Comissaris: Manuel J. Borja-Villel (director del MACBA) i Chus Martínez (directora del Frankfurter Kunstverein)

Exposició coproduïda pel Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i el Frankfurter Kunstverein.

La mostra ha estat possible gràcies a l'Institut Ramon Llull

En el marc de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt

Itineràncies

09 OCT. 2007 - 13 GEN. 2008 Sales del museu
08 OCT. - 31 DES. 2007 Frankfurter Kunstverein, Frankfurt


Continguts relacionats

Imatges

Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007
Vista de l'exposició "EL MACBA al Franfurter Kunstverein", 2007