Del 28 de novembre de 2023 a l'1 d'abril de 2024

L’artista algeriana Lydia Ourahmane dona veu a 108 artistes i col·lectius a la torre del MACBA en una gran obra participativa i reivindicativa, en què tot és obert per definició. Xerrades, pel·lícules, performances i accions a l’espera d’interactuar amb el visitant.

Les instal·lacions, vídeos, escultures i peces sonores d’Ourahmane interpel·len realitats contemporànies en una reflexió sobre migracions, colonialismes i geopolítica. Habitar, aplegar-se, compartir, ser permeable… Totes aquestes qualitats caracteritzen el projecte 108 Dies de Lydia Ourahmane (Saïda, Algèria, 1992), creat específicament per a la torre del MACBA. El títol fa referència tant als dies en què l’exposició estarà oberta al públic com al nombre de persones que l’artista ha convidat a ocupar l’espai durant aquest període. 

108 Dies transporta un context urbà ampliat dins del museu, posant èmfasi en individus o col·lectius que formen part del seu paisatge social. Aquests convidats han estat triats especialment per Ourahmane, que des de 2021 viu a Barcelona. L’espai no està ocupat per cap objecte ni obra d’art acabada, sinó per allò que cada participant considera urgent i incisiu, per tal de promoure un diàleg crític i un intercanvi amb l’espai, el marc institucional i qualsevol persona que hi entri i hi passi una estona. Amb aquesta proposta, l’artista altera la manera en què el museu opera normalment: en primer lloc, perquè deixa l’espai de la sala buit, llevat dels elements necessaris per a l’execució de qualsevol tasca prevista; i en segon lloc, perquè interpreta l’encàrrec del museu de produir una obra convidant 108 participants. La confiança entre l’artista, la institució, els convidats i el públic és el que confereix significació a l’obra.

La praxi d’Ourahmane planteja un seguit d’interrogants: com es poden desafiar les estructures i paràmetres institucionals que defineixen les societats contemporànies? Quina és la manera de revertir la vigilància i les imposicions de la burocràcia? Què cal fer perquè les obres d’art impliquin una protesta activa i efectiva? A través d’aquestes indagacions, Ourahmane incorpora el que és personal a l’àmbit de la política i el que és domèstic a l’àmbit de la història

Artista

Lydia Ourahmane

Comissariada per

Guim Camps, Hiuwai Chu

Programa

01.04.24

 

Cadàver exquisit

12:00 - 19:30 h: Amb motiu de la finissage de 108 Dies, volem clebrar els moments compartits a la torre i més enllà amb la comunitat de persones que ens han acompanyat en aquest significatiu viatge. Us convidem a fer un brindis i participar en un dibuix col·lectiu.
31.03.24

Erich Weiss

Rosebud

Actuació en homenatge a Hedy Lamarr, actriu austríaca-estatunidenca, científica i coinventora del salt de freqüència. Banda sonora original en col·laboració amb Klaus Neumann i Maria Seltsova.

12:00 - 14:00 h: Actuació.
30.03.24

Sara Rahman

Un exercici obert

Sara Rahman presenta noves composicions musicals i esbossos d'un proper projecte, combinant enregistraments de camp, veu, electrònica i un conjunt de tres violoncel·listes. A l'entrada de la torre, Sara mostrarà una instal·lació de vídeo del seu treball recent 'you go, once before', que recull imatges de pel·lícules palestines i libaneses per formar un assaig visual encarregat per Sound and Music & British Music Collection.

12:00 - 14:00 h: Assaig obert.
19:00 - 19:30 h: Actuació.
29.03.24

Penique Productions

Lila

10:00 - 20:00 h: Quan ens van invitar a exposar al MACBA, vam pensar en fer-hi una festa, oberta i multitudinària: convidar artistes, amics i familiars a ocupar la Institució, celebrar la trobada, reivindicar l’espai i reclamar-hi la funció social. Després vam pensar que potser no vindria gaire gent i vam decidir fer una poesia, una flor.
28.03.24

Carmen

11 Placeta del Pi

12:00 - 19:00 h: La veu de Carmen, que ressona als carrers del Gòtic, es trasllada a la torre per a un recital.
27.03.24

MACBALIFE

Art sobre rodes

11:00 - 19:00 h: Amb la seva arquitectura moderna i les seves àmplies esplanades, el MACBA s'ha convertit en un lloc de trobada per a la comunitat del skate, tant local com internacional, atraient patinadors d'arreu del món que venen a desafiar les seves habilitats en aquest lloc icònic. Avui portarem literalment l'exterior a l'interior, amb una jornada de skate i rodatge dins del museu.
25.03.2024

CANTDEFINE.ME

IRREGULAR

11:00 - 19:20 h: Exhibició fotogràfica de l'imaginari d'un partit polític, en la qual seran exposats, a través de la sàtira, els punts de vista de diferents migrants de diferents procedències que viuen en el barri circumdant. Centrada en qüestions com les fronteres, el racisme institucional i les lleis d'estrangeria.
24.03.2024

opoku.loves.u (31)

memes

10:00 - 15:00 h: La gent viu al Macba. Es tracta d'un espai que és alhora interior i exterior. En l'exterior la gent troba llocs on viure, dormir i evitar la pluja. L'interior mor a la nit. Qui es preocupa per tu? A qui cuides tu? Un puzle per a infants i adultis.
23.03.2024

Nicolas Regis Beliot (Mookie) & Nadia Otshudi & Ayman Ghali

Un Viatge Audiovisual a través de la Descolonització

17:00 - 20:00 h: En la dansa de llums i ombres, revelem relats gravats en la memòria col·lectiva de les nacions que lluiten per l'emancipació. La nostra instal·lació serveix de testimoniatge de la interconnexió de les lluites, una poesia visual que transcendeix les fronteres geogràfiques per a revelar l'essència compartida de l'anhel humà de llibertat.
22.03.2024

Sergi Ballesté

Troc: el plaer de l’intercanvi

11:00 - 19:00 h: El Mercat del Troc ens donarà l'oportunitat, tan necessària avui dia, de mirar-nos, dialogar i buscar connexions a través dels petits objectes de desig que trobaràs. Vine i veuràs... No oblidis portar alguna cosa per a intercanviar. Hi ha tracte?
21.03.2024

Sara Brown

Paraules

13:30 - 18:45 h: Una meditació de llarga durada (4h) sobre les paraules que romanen impreses en un cos. Utilitzant retoladors, filferro, cinta i una agulla, Sara Brown escriu, talla i cus les paraules que han deixat una marca damunt del seu vestit de mitges, convidant lis visitants a participar en un ritual de reapropiació del trauma. Música de Terper.
17:30 - 18:45 h: Ritual de mudat de pell i exposició.
20.03.2024

Igna

Niandra Lades

11:00 - 19:20 h: Una instal·lació que reconfigura els valors plàstics i la formalitat dels espais en reforma.   
18.03.2024

Robert Fox

ith

11:00 - 19:00 h: ‘ith’ és un vídeoassaig capritxós que coreografia paraules de manera visual i auditiva per a postular preguntes que poden llegir-se com a existencials i profundament significatives, i al mateix temps com a mancades de significat i increïblement vagues. L'obra està realitzada en col·laboració amb l'artista de collage i animació Josh Quinton.
17.03.2024

Graziella Baravalle

Converses amb una psicoanalista

12:30 - 14:30 h: Una presentació sobre la psicoanàlisi que s'interroga sobre com opera, què pot curar i què no, al mateix temps que revisa alguns dels seus conceptes fonamentals com són l'inconscient, la transferència, els somnis, els símptomes, el desig i l'angoixa o exposa el seu llegat en la cultura i les arts, seguit d'un torn obert de preguntes.
16.03.2024

e.c.s

estancia caprichosa seriada

10:00 - 20:00 h: Vuit exalumnis i una exdocent es retrobaran per a l'activació d'un dispositiu talleril d'impressió gràfica, capritxosa i col·lectiva. Quines relacions es construeixen dins, fora i més enllà de l'escola i la institució?
15.03.2024

Ricardo Cárdenas & estudiants del Programa Espais C de l'Escola Ramon Llull

Illa-Arxipèlag-Continent. Unes poques moltes veus

Espais C és una experiència pedagògica no tradicional d'art contemporani en escoles públiques de Barcelona. Partint del concepte flexible d'una Ràdio Comunitària dels estudiants, proposem un estudi obert d'exercicis sonors i diàleg amb el públic; per a pensar, fer i reflexionar sobre el significat de l'individual, el grupal i el col·lectiu. 
12:00 - 14:00 h: Espais C, Escola Ramon Llull.
16:00 - 19:00 h: Micròfon obert.
14.03.2024

Darko Morandini, Andrea Herrera & Marcos Oteiza 

A body was given to the player

11:00 - 19:20 h: Com en un videojoc, percebre la realitat és una acció que requereix d'habitar i desplaçar-se en ella per a interpretar-la i donar-li sentit. Aquesta peça és un diàleg entre simulació, com l'espai físic habitat, i estimulació, com la seva percepció activa que acompanya a la proposta musical de Darko Morandini per a encarnar la sensació d'exploració i aprenentatge a través de notes que semblen descobrir-se al mateix temps de ser tocades.
18:15 - 18:40 h: Actuació.
13.03.2024

Instituto del Tiempo Suspendido (ITS)

Cronodelinqüència cultural: Judici al MACBA

11:30 - 19:00 h: També en la cultura patim cronodelinqüència: els ritmes dels projectes segueixen fidelment el mandat neoliberal de l'acceleració i de la productivitat. Proposem jutjar les institucions culturals segons el Codi penal de l’ITS: en aquest cas, un judici popular al MACBA per part de les seves treballadoris i visitants, a mig camí de la performance col·lectiva i la crítica política.
11.03.2024

Dani Cantó

Un record d’una còpia d’un record

12:00 - 19:20 h: El fotògraf Dani Cantó proposa una intervenció en directe sobre el seu arxiu fotogràfic: una memòria desordenada de la música underground de Barcelona. L'instant, congelat en un record, serà convertit en souvenir mitjançant una factoria readymade que anirà construint una exposició amb la participació dels visitants.
10.03.2024

Mariana Giustina

Fer l'amor sense fer l'amor
Morir sense morir

10:00 - 14:00 h: Mariana Giustina comparteix amb el públic la seva experiència professional com a ballarina, coreògrafa i pedagoga de la dansa a través d'imatges, reflexions i una actuació de dansa de l'alumnat del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona, del qual n’és la directora artística.
12:00 - 14:00 h: Presentació i actuació.
09.03..2024

Playlist Curada

Xiuxiuejar, trobar, escoltar

10:00 - 20:00 h: Xiuxiuejar a l'orella aquelles cançons que ens han portat al record d'infància o al buit del desamor. Una trobada per compartir aquests sons que ens travessen o ens mouen d'altres maneres.
17:00 - 19:00 h: Taller.
08.03.2024

Centre de Documentació Ca la Dona

8M

11:00 - 19:20 h: Una selecció de l’arxiu del Centre de Documentació de Ca la Dona de la cartelleria del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.
07.03.2024

Jordi Mir Garcia

La Gioconda resoldrà la crisi ecològica i civilitzatòria?

Com diuen des de Nacions Unides, vivim en temps d'ebullició global, amb emissions causants del canvi climàtic que cal aturar. A partir de les accions de mobilització a museus, reflexionarem sobre què ha estat efectiu al llarg de la història i què ho pot ser avui pels canvis que es considera necessari aconseguir. 
13:15 - 14:15 h: Pregunta-li a un investigador. Conversa amb Jordi Mir.
17:30 - 19:20 h: Debat.
06.03.2024

Bani Brusadin

Ments sintètiques

11:00 - 19:20 h: Bani compartirà el seu podcast Synthetic Minds (Medialab Matadero, 2023- 2024) i debatrà sobre ell amb els visitants ocasionals prenent una copa. El podcast consta de 5 converses amb artistes contemporanis sobre la infraestructura de la intel·ligència a escala planetària: Horror infraestructural, Singularitats Tecnocapitalistes, Veritats Estadístiques, Mons Simulats i Fallades de Model. 
16:00 - 19:00 h: Sessiò d’escolta compartida i debat.
04.03.2024

Xavier Moron

Ritual de la Tríada Mediterrània

11:00 - 19:00 h: Una reproposició de la tríada formada pel pa, el vi i l'oli d'oliva, productes fonamentals de la civilització occidental que van transcendir el seu significat com a mer aliment per a situar-se al costat de la divinitat en
diferents cultures del Mediterrani.
18:30 h: Ritual
03.03.2024

Sejal Parekh

(Pertànyer enlloc)

10:30 - 14:30 h: L'artista et convida a co-crear una bandera, utilitzant els mateixos materials ancestrals i domèstics de la seva sèrie (Belong Nowhere), amb la finalitat de plasmar una topografia comunitària que ens ajudi a reflexionar sobre
l'auto-sobirania. La intervenció anirà acompanyada de lectures i conclourà penjant la bandera.
02.03.2024

Lisa Paul

Pupal

10:00 - 20:00 h: L'aïllament ha prevalgut sobre la comunitat en l'experiència humana del segle XXI. Pupal retrata l'anhel de connexió real en un món oníric fictici a través de la música, l'acció en directe i l'animació. Amb la intenció de desmitificar la pràctica creativa, la instal·lació és un rodatge obert que mostra l'estat actual del projecte. 
13:00 - 16:00 h: Performance I
17:00 - 19:00 h: Performance II
01.03.2024

Marta Bassols

Els somnis mai s'acaben

12:00  - 19:20 h: Sempre he somiat amb tenir una banda i fer concerts. Però canto regular i no sé tocar instruments. A vegades em sorprenc assumint que ja no ho faré. Ara m'han deixat un museu. Busco músics per crear una banda d'un dia, tenim un bolo a les set.  
19:00 h: Concert
29.02.2024

Jonah Kawri Ramírez Sturzenegger

Happy autodeathand(re)birth day!

14:30 - 19:00 h: Celebració dels 4 anys de la primera vegada que vaig prendre testosterona, el 29 de febrer de 2020. Simultàniament, hi ha un altar compost per tots els flascons de testosterona que he consumit fins ara entrellaçats amb espelmes, insinuant una similitud entre els dos elements.
28.02.2024

Ferran Valdés Torrella

L’entorn ets tu

11:00 - 19:20 h: (Visibilitzar) l’entorn i les influències exteriors com a fonaments de la inspiració sobre l'ego i l’individu.
26.02.2024

Fer Boyd

El món que estem construint també ha de ser inevitable

11:00 - 19:00 h: «Una pregunta senzilla pot elevar la temperatura de la realitat» (Etel Adnan). Aquesta instal·lació considera la narrativa que «ja no hi ha marxa enrere». Recupera i re-arma el sentiment de la suposada inevitabilitat lluny de les forces malignes.
25.02.2024

Virginia Expósito

Refugi en refugi

10:00 - 15:00 h: Instal·lació que presenta un espai personal, recòndit i segur separant-nos de l'exterior de manera senzilla i reflexiva. Es materialitzen necessitats arquitectòniques bàsiques compaginades amb necessitats de caràcter mental a nivell individual. Quina és l'única cosa que portaries a Refugi si haguessis d'enfrontar-te i sobreviure davant d’una situació de vulnerabilitat?
24.02.2024

Sin Sync

Sin Sync i la necessitat d'espais no mixtos dins l'educació

 
17:00 - 18:00 h: Xerrada on la Niña Jacarandá narra la història de l'escola de djs feminista i anticolonial Sin Sync; quines necessitats motiven aquest projecte i com ha estat mantenir-lo durant 5 anys.
23.02.2024

Sindicato Otras

Pregunta-li a una Puta. Som més que la nostra professió

Una petita mostra del talent artístic d'algunes treballadores sexuals, presentacions sobre treball sexual online i traball sexual de carrer, i un espai de trobada amb el públic, que podrà adreçar-s'hi i preguntar, des del respecte, allò que vulgui saber.
 
15:00 - 16:00 h: Treball sexual online.
16:00 - 17:00 h: Prostitució de carrer: Tota la veritat al voltant del Camp Nou.
17:30 - 19:00 h: Pregunta-li a una Puta.
22.02.2024

Helena Matamala

Cerimònia i Ritual Sistèmic de sanació de la ferida patriarcal

Recuperant tecnologies ancestrals - Espai ritual per a la sanació col·lectiva de la ferida patriarcal mitjançant moviments sistèmics. Durant tot el dia romandrà obert l'espai sagrat on venir a rebre sanació individual i col·lectiva i guia dels seus esperits.
 
11:00 - 18:00 h: Obertura de l'espai sagrat.
18:00 - 19:20 h: Cerimònia ritual de sanació col·lectiva.
21.02.2024

Metzineres

IMAGINANT UN RAVAL POSSIBLE

11:00 - 19:00 h: Som dones i persones de gènere divers, independentment dels estàndards socialment acceptats. Les nostres veus i mirades, històricament silenciades i ignorades, es converteixen avui en 12 obres d'art. A través d'ells imaginem un Raval utòpic en què les nostres existències no són sistemàticament vulnerades i violades.
19.02.2024

Open Cultural Center

Més enllà de les fronteres: Veus que reclamen la narrativa dels refugiats

13:30 - 19:00 h: Si et demanéssim que descrivissis a un refugiat, què diries? En el Open Cultural Center volem redefinir la narrativa del refugiat i, amb aquesta exposició, et convidem a explorar les obres d'art, testimoniatges i fotos de persones de la nostra comunitat, mostrant històries que van més enllà dels estrets estereotips.
18.02.2024

Diego Blas, Andreu Font-Ribera, Lluís Galbany, Eduard Massó, Clara Murgui & Oriol Pujolàs

Pren un cafè amb un cosmòleg

10:00 - 15:00 h: La cosmologia és la ciència que estudia l'evolució de l'univers. Els cosmòlegs han donat resposta a moltes preguntes, però encara queden molts problemes oberts. Si tens curiositat per aquests temes, et convidem a prendre un cafè mentre xerres amb Diego Blas, Andreu Font-Ribera, Lluís Galbany, Eduard Massó, Clara Murgui i Oriol Pujolàs. Aquests físics treballen en l'Institut de Física d'Altes Energies, a la Universitat Autònoma de Barcelona, i a l'Institut de Ciències de l'Espai.
17.02.2024
16.02.2024

Escuela Camino4

El Quart Camí de Gurdjieff i l'Art de la Dansa Sagrada

Sessió de 2 dies que presenta l'Ensenyament de Gurdjieff; una oportunitat per a descobrir noves vies d'auto-coneixement i expressió creativa buscant despertar la Consciència i connectar amb el Diví.
11:00 - 14:00 h:  Pràctica meditativa - Solo de Piano - Lectura - Presentació de Danses Sagrades de Gurdjieff - Classe oberta de Danses Sagrades. 
14:00 - 15:00 h:  Eneagrama en moviment.
15:00 - 19:00 h:  Solo de piano - Presentació de Danses Sagrades de Gurdjieff - Extractes de l'obra de Teatre La Lluita dels Mags.  
15.02.2024

Søren Evinson & Infinite Cooking Pot students

Inifinite Cooking Pot // Vanity Poverty Revenge

11:00 - 13:30 h: Infinite Cooking Pot, programa independent d'educació alternativa i pràctica en performance que es reuneix setmanalment per al training, desenvolupament i anàlisi de les pràctiques, ocuparà la sala.
16:00 - 19:00 h: Vanity Poverty Revenge, nou treball en investigació, activarà alguns dels seus materials.
14.02.2024

Yehia Kandeel & Ahmad Hammoud

MOT

12:00 - 19:20 h: Inspirada en les pràctiques de Maraṇasati (Consciència de la Mort), "MOT" és una instal·lació que incita els visitants a qüestionar-se els valors bàsics de la vida quan contemplar la mort es converteix en un privilegi.
12.02.2024

Elvira Dyangani Ose

Panafricanisme com a institució

La directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose, proposa una biblioteca temporal, un espai d'intercanvi de coneixements i projeccions i lectures col·lectives a través del qual explorar junts el material expositiu de "Projecta un planeta negre. L'art i cultura de Panàfrica". Una col·laboració del MACBA amb Art Institute of Chicago i KANAL de Brussel·les que arribarà a Barcelona el 2025.
 
18:00 hCom a part del projecte de Lydia Ourahmane. 108 dies, el dia 66 hi haurà un intercanvi poètic entre Agnès Agboton i Elvira Dyangani Ose en l'àgora de l'exposició Cançó per a molts moviments. Escenaris de creació col·lectiva en la planta 0 del museu. Agnès Agboton és escriptora i narradora de contes. Juntament amb la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose, intercanviaran poemes i mantindran una conversa al voltant de nocions com l'antologia panafricana, la poètica de la diàspora, i la poesia com a element de resistència.
11.02.2024

Anna STOrtiz

Què és per a tu la vida?

11:00 - 14:30 h: 10 anys després, em sorgeix l'oportunitat de llançar les mateixes preguntes que em vaig qüestionar quan tenia 20 anys. Convidant a la participació de tota persona que vulgui remoure la seva existència. Què fas aquí? Què vols aconseguir en la vida? Què sents sobre la teva pròpia existència? Preguntes que fan por, però que tenen cabuda en aquest espai per a la pròpia reflexió, on serà benvinguda la comprensió, l'escolta activa i l'intercanvi d'idees.
10.02.2024

Pangsen 胖森在欧洲

Streaming xinès a Alibaba Taobao

13:00 - 19:00 h: Streaming xinès d'interacció amb el públic.
09.02.2024

Claudia Dyboski

البرد من راحة لا

No hi ha treva per al fred

11:00 - 19:30 h: 1,9 milions d'habitants de Gaza han començat el 2024 en situació de desplaçament. L'ONU calcula que almenys 500.000 palestins -gairebé una quarta part de la població de Gaza- ja no tenen una llar a la qual tornar. Gairebé 1,4 milions de desplaçats interns es refugien en 155 instal·lacions de la UNRWA en tota la franja de Gaza. La majoria d'ells s'han agrupat entorn dels refugis oficials de Rafah, obligats a viure en tendes improvisades com aquesta.

08.02.2024

Mujer Diáspora

Des del Cor: Memòria poètica de dones immigrants i refugiades a Barcelona

18:00 - 19:00 h (acció): Les dones en diàspora procedents de països en guerres i violències, es posicionen com a constructores de pau. Utilitzen la poesia per expressar les seves vivències i anàlisis sobre la situació de les migrants i refugiades a Catalunya.

07.02.2024

Guariota

Porta't la meva por d'estar sola

11:00 - 19:30 h: “Porta't la meva por d'estar sola”, és una finestra a la intimitat compartida, és una invitació afectiva per a travessar els murs blancs del museu i mirar la simplesa, la força de les solituds de cossos negres, cossos migrants que es refugien en els espais autoelaborats per tal de respirar, descansar, fugir en somni i “caure com la nit suau i terrible.”

05.02.2024

Criticaldías

Classic, Gold, Premium. (És difícil ser barroc, més difícil ser opac)

11:00 - 19:30 h: Aquesta instal·lació-acció assenyala el paper de Catalunya i Espanya en la invenció de les etiquetes racials en la ciència i medicina. Combina documents d'arxiu amb mapes de somni, URLs i animació per a teixir una narrativa circular i onírica que imagina quines altres formes de reproducció social són possibles.

04.02.2024

Rebelión Científica

La academia en un mundo en llamas

11:00 - 13:00 h: Conversatori sobre els reptes i alternatives dins i més enllà de l'acadèmia, per a aconseguir una acadèmia útil enfront de la profunda crisi ambiental en la qual ens trobem. A més, hi haurà dinàmiques per a connectar persones amb preocupacions similars. L'esdeveniment està orientat a investigadoris, però obert a tothom. Modera Javier de la Casa i Justyna Swidrak. Participa Anabel Sánchez, Oficina d’Impacte del CREAF; Lucía Muñoz Sueiro: Integrant de Research & Degrowth; Carmen Tanaka, Integrant de Akasha Hub; Marta Moreno Muñoz, La Cultura Declara la Emergencia.

13:15 - 14:45 h: Conectando historias: Speed-Dating: Exercici d'escolta activa entre els assistents amb l'objectiu de connectar persones amb interessos similars amb vista a crear una comunitat de investigadoris amb visió crítica. Modera Javier de la Casa i Justyna Swidrak.

 

03.02.2024

Rebel·lió o Extinció - XR Barcelona

Activisme climàtic

Diferents activitats per formar-se, activar-se, sortir de l’eco-ansietat i debatre sobre com podem fer que la crisi climàtica s’afronti de forma adequada.
10:00 - 13:00 h: Empathy cafè + The Work that Reconnects: Dinàmica d'escolta activa basada en la metodologia del “Treball que Reconnecta” de Joanna Macy. Com ens acompanyem davant de les crisis? Transformant i canalitzant emocions com l'eco-ansietat en esperança activa. Sentint-nos part de la natura, defensant-se a si mateixa. Es recomana preinscriure-hi: rebel [at] xrbarcelona [dot] org (i millor venir a les 10h). Faciliten Llorenç Witty, Neus Crous-Costa, Dani Parera i Daniel Turon.

13:00 - 16:00 h: Taller d'Acció Directa Noviolenta -ADNV.
16:30 - 17:30 h: Benvinguda a Extinction Rebellion: Olga Pradas & Tom Johson, Comissió d’Acollida i Difusió d’XR BCN
17:30 - 19:00 h: Taula rodona: “Les Assemblees Ciutadanes pel Clima a debat”. Debat sobre Assemblees Ciutadanes del Clima amb la participació d'activistes d'Extinction Rebellion i experts en democràcia participativa i transició ecosocial. Modera Ariadna Trillas, periodista Alternativas Económicas. Participa Itziar González, arquitecta social i experta en cooperació ciutadana; Àlex Guillamón, membre de XR Barcelona i Entrepobles; Gisela Torrents, técnica en Justicia Climàtica i Drets Ambientals; Observatori DESCA; Eva Vilaseca, Xarxa d'Economia Solidària.
19:00 - 20:00 h: Projecció de The Walk de Marta Moreno Muñoz + Q&A.

 

02.02.2024

iki yos piña narváez funes

aniré

11:00 - 19:30 h: Aquesta instal·lació és un decret de benedicció. Una manifestació epistèmic-espiritual. Són residus vius d'oracions protectores, per a les vides que fugen. És una detenció del temps i una obertura d'altres cronosofies temporals per pensar els que hi són i els que no hi són, per sentir a qui viu i a qui mor.
01.02.2024

Ramón Ayala

Muntanya freda: compassió, contemplació i silenci

11:00 - 14:00 h (acció): És urgent callar, callar-ho tot i replegar-se en la intimitat. La urgència que tenalla el món no pot resoldre's si no és en cadascun de nosaltres. Diferents tradicions monàstiques coincideixen en algunes eines: silenci, buidatge, meditació, presència i contemplació. Des dels bodhisattvas i mestres budistes als místics castellans com San Juan de la Cruz o el quietista Miguel de Molinos. L'espai de la torre es transforma per unes hores en un lloc de recolliment, ritu i abandó.
31.01.2024

Madeleine Stack

El Archivo Estatal de Cartas de Amore

11:00 - 19:00 h: Un arxiu en curs, que recull els documents de relacions enviats a departaments d'immigració de tot el món, transformant el registre de la intimitat en evidència burocràtica per a "demostrar l'amor".
29.01.2024

Paola Idrontino

Breathing Waves

11:00 - 19:30 hBreathing Waves presenta els nostres oceans a través d'una història de disfresses. Es convida el públic a experimentar l'encantadora bellesa que s'amaga sota les ones. Una visió dels devastadors efectes de la descoloració del coral causada pel canvi climàtic. Quan ens veiem com a part de la naturalesa, comprenem que salvar la naturalesa és realment salvar-nos a nosaltres mateixos.
18:30: Activació de dansa a càrrec de Sara Brown.
28.01.2024

Sunny Graves

La Persistència de la Resistència

10:00 - 15:00 h: Una reflexió sobre la persistència i la resistència de la protesta, la lluita i la resistència a través de la percussió contínua d'una sèrie de ritmes reivindicatius, explorant tant la ressonància de l'espai com la ressonància que es produeix entre els cossos a l'espai, obrint la possibilitat d'una acció col·lectiva. Un acte de resistència sonora, solidari i de curació col·lectiva.
27.01.2024

Vera Martín Zelich

22.10.2023 - ...

11:00 - 19:00 h: El 22 d'octubre passat vaig començar a guardar i revisar articles, vídeos i entrevistes sobre el genocidi a Palestina. Amb els dies vaig percebre que molts d'aquests materials tracten també sobre l'agència que contenen el llenguatge i les imatges.
11:00 - 17:00 h: Radio Alhara.
17:00 - 19:00 h: Activació.
26.01.2024

Marta Echaves

Dame veneno

11:00 - 19:00 h: Obertura del procés de recerca en el qual m'interrogo entorn de la relació entre consum de drogues/fàrmacs, les nostres condicions laborals i els imaginaris dels nostres malestars. Una conversa oberta per a elaborar una enquesta col·lectiva que possibiliti polititzar la precarietat existencial que organitza les nostres vides.
17:00 - 19:00 h: Enquesta col·lectiva.
25.01.2024

Fembloc

Desconnecta del teu ex. Aprèn a protegir els teus dispositius, comptes i dades quan t'estàs separant

12:00 - 19:00 h: Fembloc oferirà un espai on compartir estratègies i eines d'autodefensa feminista digital, especialment en el marc d'una separació. Presentarem la guia recentment elaborada "Desconnecta de l’ex" que està dissenyada per a crear o millorar les estratègies de seguretat digital per a les persones que enfronten un procés de separació, ja sigui d'algú amb qui han mantingut algun tipus de relació sexe-afectiva o romàntica, o d'alguna relació familiar.
17:00 - 19:00 h : Taller "Desconnecta de l’ex".
24.01.2024

pantea

Qui ha netejat aquest espai?

11:00 - 19:30 h: Inspirat per la crida de Françoise Vergès a preguntar-nos quan ocupem un espai: “qui ha netejat aquest lloc?”, pantea convida el públic a netejar la torre del Museu que ha quedat sense netejar durant un dia. S'uneix al personal de neteja durant el dia, retransmet en directe el treball a la torre.
22.01.2024

Nina Emocional & Teo Ruffini

Spectral Resonator

11:00 - 19:00 h: Porta'm un so amb la teva veu, amb qualsevol part del teu cos, amb qualsevol objecte o element. Aquest és un procés obert i una crida a explorar les formes en que un procés artístic contamina el museu. Com la soledat es transforma en comunitat i com la intimitat es reflecteix dintre de l'ofici d'un productor musical. Sense mediació, sense censura. Mentre això passa, Enobio (un sistema EEG) està llegint el senyal elèctrica activitat del cervell de Nina. Les dades de les ones cerebrals es recopilen, processen i transformen en dades emocionals.
21.01.2024

Lucía Egaña Rojas

El fregament

13:30 - 15:00 h: Una petita exploració entorn de l'escriptura somàtica. En aquesta acció busco centrar l'atenció en els processos de producció amb el cos i la seva escolta.
20.01.2024

Mark Cunningham

Resonance

12:00 - 13:30 h / 16:00 - 17:30 h / 18:15 - 19:15 h: Una acció col·lectiva oberta a tothom que hi vulgui participar, una exploració de la ressonància acústica a l'espai de la torre i com hi ressonem, utilitzant instruments aportats per l'artista o la pròpia veu. Es tracta de so més que de música i de silenci tant com de so, d'escolta i resposta intuïtiva.
19.01.2024

Isabel Valli & Francesca Albanese 

Invocació

19:00 - 20:30 h Auditori MACBA: Invocar el dret internacional: conversa amb Francesca Albanese, relatora especial de l'ONU sobre els Territoris Palestins Ocupats.
18.01.2024

MANS O 

Live polyrhythms through the speakers of appearing phones v1

15:00 - 19:30 h: So multipista en directe reproduït a través dels telèfons del visitant.
17.01.2024

R♾️ 

G♾️D

Explorant la divinitat a través de la lògica matemàtica i l'infinit.  
11:00 - 14:30 h: Performance. 
18:00 - 18:30 h: Conversa.
15.01.2024

Mancebía Postigo 

A règim penitenciari. Menjar o no menjar en les presons de la transició

18:00 - 19:20 h (Acció): Llegirem experiències que van fer del menjar una pràctica política a les presons espanyoles. També cuinarem en un espai (el museu) on, com a les presons, està prohibit fer-ho. Llegir, menjar i recordar per pensar i actuar sobre el present i el futur.
14.01.2024

Leancy Fernández 

Dones i escacs

10:00 - 15:00 h: "Cada vegada que entreno més veig que no sé res". Una trobada per jugar als escacs, un esport on aprens a controlar la teva ment i pensaments, o que tot el que fas té conseqüències, en el qual una nena pot guanyar a una persona adulta.
13.01.2024

Alba Guerrero

Cante flamenco - Didàctica. Recerca artística

15:00 - 20:00 h (19 – 19.50. Improvització vocal flamenca.): Veurem en directe com és una classe de cante flamenco en línia. El Mètode Alba Guerrero és un sistema pioner per a aprendre i perfeccionar el cante flamenco a través de l'estudi del frasseig propi del gènere. De manera progressiva s'estudien i dominen els aspectes principals del cante millorant la veu en tots els pals del flamenc.  
12.01.2024

Las Huecas 

L’Assaig

15:00 - 19:00 h: Com és l'assaig d'un espectacle que ja hem fet? Com s'assagen aquells materials que formen part d'una obra tancada? En qualsevol peça performativa és fàcil tornar als materials per donar-los un altre temps, un altre espai, una altra possibilitat de cohabitar amb l'espectador.
11.01.2024

Estefanie Rodriguez Corleone 

Lights, camera, action

11:00 - 19:30 h: Bany de llum
10.01.2024

Sofia Montenegro 

Canvi de cicle

16:00 - 19:30 h: No serà un tancament, sinó un encadenament al que ve, acompanyat per una posta de sol que tindrà lloc aquell dia a les 17.41. Com en tot procés de digestió, transformarem les restes per deixar enrere allò que ja no és pràctic.   
08.01.2024

Jordi 

Privadesa i higiene a la xarxa

11:00 - 19:00 h: Xerrada espontània i personal sobre la revaloració de la paraula "privadesa" a la xarxa i les seves conseqüències. S'oferirà un kit d'higiene personal per a connexió a internet.  
07.01.2024

Gregori Civera 

Un nombre indeterminat de retrats

10:00 - 15:00 h: Un senzill estudi de fotografia amb els elements necessaris per prendre retrats dels visitants que ho desitgin. Els fitxers digitals es processaran in situ i es faran arribar als participants a l'instant.  
06.01.2024

Abduo Diaw 

Unitat de desplaçament

10:00 - 15:00 h: L’anunci d’un viatge. 
05.01.2024

Guim Camps 

Una feina de veritat

11:00 - 19:00 h: Una obra de teatre en un servidor online del videojoc GTA V on hi actuen els seus creadors, gamers colombians de roleplay, modalitat de joc online on creen un personatge i en recreen la seva vida. La història recorre la situació de precarietat en l'era digital que joves i gamers enfronten. 
04.01.2024

Esther Fernandes

Sol d'hivern

11:00 - 19:00 h: Música per a una litúrgia que celebra la naturalesa cíclica de les estacions, un cançoner per endinsar-se a les hores fosques d'hivern. Una col·lecció de temes que sembla guardar un secret, disseminat entre polifonies, cors ancestrals i cante jondo, mitografies, melodies arpegiades i el saber popular del folklore. Una proposta de descens a l'inframón per tornar a la llum. 
03.01.2024

Sophia Al Maria

DAD LORE (en vivo)

12:00 - 18:00 h: Una escriptora de memòries i el seu pare seuen juntes a la torre. Sophia Al-Maria transcriu la història sonora de Mohamed Al-Marri. Rāwī és un terme àrab que significa "portar de memòria, transmetre o recitar". Rawi podria haver estat una professió o semiprofessió, encara que sovint l'ocupava el familiar d'un poeta.
31.12.2023

Lydia Ourahmane

què acabar de nou

10:00 - 15:00 h: Una reunió, ritual de 'crema' de cap d'any.
30.12.2023

Noela Covelo Velasco

pròxima volta del far

12:00 - 18:00 h: Participació vocal.
29.12.2023

Jari Malta

Entelèquies de calor

13:00 - 18:30 h: Aquest esdeveniment segueix la lògica de 108 Dies, estenent la invitació de Lydia Ourahmane mitjançant la invocació d'altres veus. Reuneix una sèrie de textos triats (i a vegades escrits) per amiguis a qui uneix l'experiència de la migració. L'activació consisteix en una lectura en veu alta, un ritual senzill d'autoretrats prestats.
28.12.2023

Samira Badran

Memory of the Land, 2017

15:00 - 19:30 h: Una pel·lícula d'animació de 13 minuts sobre l'ocupació israeliana de Palestina.
27.12.2023

Zumzeig Cinecooperativa

Zumzeig presenta: veCINES, de Laboratorio Reversible

11:00 - 19:30 h: Zumzeig Cinecooperativa programa el curtmetratge guanyador de la primera edició de CO-, el festival que impulsa la sala per visibilitzar pel·lícules de producció i metodologia declaradament col·lectiva i col·laborativa.
26.12.2023

Beer Weed Food Las Vegas

11:00 - 15:00 h: Beer Weed Food Las Vegas
24.12.2023

Álex Alonso Viola

L’expressió del món

10:00 - 15:00 h: Esculptures sobre la dificultat.
23.12.2023

Huw Lemmey

acció

11:00 - 20:00 h: Un desplegament de banderes.
22.12.2023

Antonio Centeno

Mi cuerpo somos todas
Com construir una idea d'intimitat, subjectivitat i llibertat quan les teves mans són les de les altres?

16:00 - 19:00 h: Activació de l’exposició. 
21.12.2023

Arash Fayez

Raval soundtrack

11:00 - 19:00 h: Raval soundtrack recopila cançons escoltades per la comunitat musulmana del barri del Raval de Barcelona. La sessió musical sonarà a l'interior de la torre durant tot el dia previ a la nit més llarga de l'any. Gràcies a totes les persones que han contribuït generosament a aquesta recopilació.
20.12.2023

Irene Mattarolo

emdr

11:00 - 19:30 h: Instal·lació artística que aborda una elaboració col·lectiva de múltiples traumes contemporanis en un escenari de temporalitat composta.
18.12.2023

Juaki Pesudo + ASIA

love theme II

11:00 - 19:30 h: ...tocant fins que el cos aguanti.
17.12.2023

ASIA + Juaki Pesudo

love theme I

11:00 - 15:00 h: La música i les pintures giren al voltant de l'amor. Una peça que dura dos dies i que es va inflant, creixent...
16.12.2023

Maria Riot

Archivo Puta

11:00 - 19:30 h: Fotografies preses per María Riot a treballadoris sexuals, clientis i el seu món, que formen part d'un projecte infinit, artístic i polític que busca visibilitzar la bellesa i resistència per lluitar contra l'estigma, la criminalització i violència que sofreixen diàriament qui exerceixen el treball sexual a tot el món. 
15.12.2023

Hiuwai Chu

Ask a curator

11:00 - 19:00 h: Aquest dia estaré treballant des de la Torre i estaré encantada de respondre a qualsevol pregunta sobre el museu, parlar del meu treball o simplement entaular una conversa.
14.12.2023

Toni Junyent

Always crashing on the same car
Davant el que ell anomena la impossibilitat de l'escriptura, Toni Junyent es proposa passar unes hores davant del foli en blanc, en viu des de la torre del MACBA, per després explicar-nos, en clau de monòleg desendreçat, qui és, d'on prové i per què no ha acabat encara aquest llibre en què sempre diu estar treballant.

 
18:00 h: Monòleg.
13.12.2023

Marta Moreno Muñoz, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion, La Cultura Declara la Emergencia, Futuro Vegetal, End Fossil, Lillo Gutiérrez & Neus Crous-Costa

11:00 - 14:00 h: Projecció de The Walk de Marta Moreno Muñoz. 35 min.

15:00 - 16:30 h: Debat obert sobre la resistència civil i l'acció directa no violenta davant la crisi climàtica, ecològica i de civilització.

17:00 - 18:50 h: Presentació de la nova plataforma d'activisme cultural climàtic La Cultura Declara l'Emergència. Taula rodona: 2020: The Walk + La Cultura Declara la Emergencia + Debat amb la Marta Moreno Muñoz, Mayte Lillo Gutiérrez i Neus Crous-Costa (XR / RC / La Cultura Declara la Emergencia). 

18:50 - 19:30 h: Projecció: The Walk (2023, 35m).

 
11.12.2023

Fernando Ramirez Abella i Gianmarco Alegria

12:00 - 18:00 h: Percussió experimental del Perú i l'Uruguai.
10.12.2023

Isabel Arance Santalucía

Tarot Sol

10:00 - 15:00 h: Un diàleg amb les cartes del Tarot a través de la mediació d'Isabel, que porta la seva consulta fins a la torre del museu.
09.12.2023

David Bustos

Dia lliure

11:00 - 19:30 h: Avui no estaré treballant per a aquest museu. Avui estaré treballant per a mi. Habitaré un espai on consumeixo el meu temps i energia de manera (im)productiva.
08.12.2023

Joan Anton Maragall i Garikoitz Cuevas

Darrere de l’obra, qui hi viu?

12:30 - 13:30 h: Joan Anton Maragall i Garikoitz Cuevas es coneixen fa més de 20 anys. Galerista i artista conversen sobre els desafiaments de la carrera artística una vegada superada l'etapa emergent.
07.12.2023

Sindillar / Sindihogar

Puntades de rebel·lia i memòria

11:00 - 19:00 h: Les Sindirebels neixen com a fruit de la subversió de l’establert, davant les múltiples opressions que ens travessen. Al llarg dels anys s'han anat transformant, permetent-nos gestar noves dinàmiques de construcció de coneixement i suport col·lectiu.
06.12.2023

Dacosta N'fally

4 anys

10:00 - 15:00 h: Durant els úlims quatre anys, el carrer ha estat el lloc de treball de Dacosta i el carro la seva eina principal.
04.12.2023

Óscar Soriano

Inspiración en el museo
El guitarrista flamenc trasllada el seu estudi de gravació al museu per experimentar en directe els processos de creació musical mitjançant la improvisació. Dues hores de recerca obertes al públic.

11:30 - 13:30 h: Sessió en directe
13:30 - 19:30 h: Reproducció de la sessió
03.12.2023

Antics orfes de la casa de la Caritat

Dinar com cada dijous al Bar Victoria

11:00 - 14:00 hUna gravació d'àudio dels antics orfes de La Casa de la Caritat en el seu dinar setmanal al Bar Victoria, Raval.
02.12.2023

Victor Ruiz Colomer

Cita lúcida

16:00 - 20:00 hPodem parlar de la producció d'espai com a pràctica? Podem parlar-ne sota metodologies específiques? Si hi ha un mètode, tindrà potencialment una mesura, un rendiment?
01.12.2023

Juan Villegas Antequera

Una noche en Manila

13:00 h | 16:00 h | 18:30 h: Una memòria cabaretera sentimental narrada per Manila Montiel, veïna del barri xino. Submergeix-te en la crònica dels seus passos, lluites i gestes com a artista, transformista, vedette i vella glòria de l’off-Paral·lel entre els anys 1977 i 1980.
30.11.2023

Bayan Abu Nahle

يوميات تحت العدوان. بيان ابو نحله      Diaris sota atac

11:00 - 17:00 h: Una jove artista de Gaza, mitjançant els seus dibuixos, escrits i fotografies, descriu la duresa de la vida quotidiana. Octubre - novembre 2023.
29.11.2023

Samira Badran, Comunitat Palestina a Catalunya, Raya Ziadeh, Hala Marsood

No som números

12:00 - 18:00 h: Una performance continua de llarga durada.
18:00 - 19:30 h: Una taula rodona sobre la qüestió de Palestina sota ocupació i colonialisme que busca fomentar discussions i anàlisis en profunditat de la situació actual a Gaza i a tot Palestina.
28.11.2023

Laura Ninou

Ninou

19:30 - 21:30 h: L'inici d'una nova cosa, una recepció, una benvinguda.

Continguts relacionats

Activitats

Imatges

3 persones parlant en públic amb un micròfon.
Taula en forma de creu amb menjar i grup de persones al voltant
Persones mirant la cartela d'una exposició

Àudios

Son[i]a #386. Lydia Ourahmane
10.11.2023