De l'octubre de 2023 al febrer de 2024

Les instal·lacions, vídeos, escultures i peces sonores d’Ourahmane interpel·len realitats contemporànies en una reflexió sobre migracions, colonialismes i geopolítica.

Molts dels projectes de Lydia Ourahmane (Saïda, Algèria, 1992) parteixen d’esdeveniments del seu propi entorn i d’objectes amb una gran càrrega social, política o vivencial. Li interessa l’espiritualitat, la geopolítica contemporània, la migració i les complexes històries del colonialisme. Amb una obra que abasta el vídeo, l’escultura, les instal·lacions i les obres sonores, aconsegueix un llenguatge i un punt de vista únics. Sovint desenvolupades a gran escala, les seves propostes estan arrelades en narracions i experiències personals, tant individuals com col·lectives. La seva praxi es pregunta com podem desafiar les estructures i paràmetres institucionals que comanden les nostres societats contemporànies. És possible revocar la vigilància i els processos impositius de la burocràcia? Com es poden desactivar els mecanismes de control estatal? De quina manera es poden construir obres que suposin protestes actives i d’incidència real? Lydia Ourahmane aconsegueix portar el que és personal al camp polític, i el que és domèstic a l’àmbit de la història.

Nascuda a Saïda (Algèria, 1992) i formada al Goldsmiths College de la Universitat de Londres, Lydia Ourahmane viu entre Barcelona i Alger. Si bé ha presentat la seva obra en reconeguts espais d’Europa, els Estats Units i l’Orient Mitjà, ha tingut poca presència a l’Estat espanyol. L’artista articularà una proposta específica per al MACBA, que ocuparà la Torre i que es generarà a partir d’un diàleg amb el context social més immediat.