al

Just davant nostre. Altres cartografies del Rif forma part del projecte curatorial Sous nos yeux, integrat per exposicions, residències d’artistes, viatges, trobades i produccions.

Després de presentar les dues primeres parts del projecte a La Kunsthalle (Mulhouse, França), la tercera part, que ara acull el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) amb el títol Just davant nostre. Altres cartografies del Rif, inclou obres produïdes o encarregades recentment per La Kunsthalle o el MACBA, en col·laboració amb L’appartement 22 de Rabat. Al llarg de l’evolució de Sous nos yeux, artistes d’arreu del món s’han unit i han establert un diàleg en el qual el context específic de les muntanyes del Rif ha esdevingut el punt de partida del seu treball. D’aquesta manera han enriquit amb noves aportacions els múltiples significats i dimensions que té aquesta regió. Just davant nostre. Altres cartografies del Rif omple l’espai expositiu del MACBA amb produccions in situ i documentació de les expedicions organitzades per L’appartement 22 a la regió del Rif des del 2007.

Sous nos yeux explora els vocabularis artístics d’un grup de creadors que el curador Abdellah Karroum ha anomenat la «Generació 00». Aquest terme es va utilitzar en un primer moment per referir-se als artistes del Marroc que compartien un enfocament comú en iniciar-se el segle XXI. Amb l’expressió «00», Karroum al·ludeix a una ruptura amb la història de l’art lineal, i promou el diàleg de «l’art i la història» amb la inserció de l’obra en el seu context immediat i la concepció de l’artista com a ciutadà que qüestiona idees fonamentals com el moviment, la resistència i la llibertat al món. Desenvolupat respecte a un context cultural i social específic, aquest concepte es va convertir ràpidament en un prisma per a la interpretació de projectes en diversos continents, fet que posa en evidència que les qüestions plantejades per aquesta generació s’estenen més enllà dels espais de l’art i es mantenen actives més enllà dels territoris.

Comissariada per Abdellah Karroum i Soledad Gutiérrez*

Exposició col·lectiva al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Obres de Mustapha Akrim, Yto Barrada, Gabriella Ciancimino, Shezad Dawood, Ninar Esber, Patricia Esquivias, Brion Gysin, Badr El Hammami, Camille Henrot, Mohamed Larbi Rahali, Grace Ndiritu, Younès Rahmoun, Francesc Ruiz, Oriol Vilanova, producció anònima i objectes d’autoria col·lectiva.

Per a Just davant nostre. Altres cartografies del Rif, es va convidar els artistes a produir obres que desafiessin les percepcions sobre la història, el seus significats i les narratives que la construeixen en relació amb un context molt específic. El que es qüestiona no és sols el significat de l’objecte artístic, sinó també la seva relació amb les pràctiques d’arxiu i la seva integració en les dinàmiques museístiques. A més d’aquestes obres, l’exposició inclou objectes anònims i de producció col·lectiva utilitzats en l’àmbit geogràfic i cultural del Rif durant el segle XX i a l’actualitat. Aquestes peces –que, tot i tenir qualitats estètiques, els museus consideren artesania– plantegen reflexions sobre l’objecte artístic i la història de l’art, amb interrogants com: què defineix l’objecte artístic? Quins són els mecanismes i les metodologies que el fan culturalment visible i per a qui? Aquest debat sobre el rol de l’art i dels artistes continua, i la Generació 00 hi ha contribuït amb una rellevància especial des de finals dels anys noranta, sobretot al Marroc.

Temes com l’oralitat, els rituals, els orígens de les tradicions i la forma en què es reescriuen per tal d’obrir noves lectures de la història; el còmic, entès com a mitjà que permet fer circular històries alternatives que s’aparten de l’oficial; els diferents processos pels quals es legitima un objecte d’art; l’arxiu com a dispositiu d’emmagatzematge selectiu dels fets històrics; les diverses maneres en què el Marroc ha captivat europeus i estatunidencs, per a bé o, massa sovint, per a mal; els fluxos migratoris entre l’Àfrica i Europa; i els llocs on aquests fluxos i aquests debats coincideixen amb l’educació i el paper canviant de la dona en la societat, entre molts d’altres, són els punts de partida de les obres que presenta l’exposició.

Just davant nostre. Altres cartografies del Rif és també una exploració sobre el format expositiu, que en aquest cas pretén vincular la producció de les obres a un projecte artístic més ampli que respon al posicionament de l’artista dins el món contemporani. L’element quotidià i l’immediat interactuen amb la llarga durada de la història i el que és llunyà, i suggereixen així un present perpètuament interromput per un passat que es defineix segons uns termes i unes narratives en revisió constant. L’obra exposada, al seu torn, es desplaça del lloc de producció al lloc d’exhibició, ja sigui com a imatge documental, ja sigui com a repetició d’aquest gest de desplaçament. Aquestes anades i vingudes es plasmen en l’espai expositiu mateix, que es construeix com les pàgines successives d’un llibre. Aquesta disposició no lineal vincula la idea del llibre obert a la d’un laberint arquitectònic, i crea una mena de «tria la teva aventura» tridimensional que convida l’espectador a explorar les moltes entrades possibles a les obres o a les històries que s’hi amaguen, històries que potser sempre han estat just davant nostre, però que només ara se’ns fan visibles.

*Abdellah Karroum és comissari, investigador i, des de 2013, director del MATHAF - Museu Àrab d’Art Modern de Doha, Qatar.
Soledad Gutiérrez és comissària d’exposicions temporals al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Amb el suport de:
L'appartement 22
Institut Français

Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Imatges

Yto Barrada

Àudios

Visita comentada a "Just davant nostre. Altres cartografies del Rif"
Presentació d'una obra de Patricia Esquivias

Publicacions