al

Tal com assenyalava Manuel Asensi en el catàleg de l’exposició Günter Brus. Quietud nerviosa a l’horitzó, per entendre el treball de Brus “cal tenir en compte la seva obsessió pels límits: entre l’art i el món, entre les arts (teatre, poesia, pintura, situació, escriptura material, etc.), entre els interiors i els exteriors (el que hi ha dins del cos i el que hi ha a fora), entre el que és animat i el que és inanimat, entre la mort i la vida”.

Günter Brus (Ardning, Àustria, 1938) va ser, amb Otto Muehl, Hermann Nitsch, i Rudolf Schwarzkogler, un dels màxims representants de l’accionisme vienès, un moviment que a mitjans dels seixanta va sacsejar l’escena cultural austríaca perquè duia l’art al terreny de l’acció i utilitzava el cos humà com a suport i material artístic.

L’exposició del MACBA va ser la primera retrospectiva dedicada a l’artista a l’Estat espanyol i s’hi van poder veure més d’un centenar obres produïdes entre el 1960 i el 2002: les pintures informals dels primers anys, així com dibuixos, llibres d’artista, quadres-poema, dissenys per a òpera i teatre i un extens repertori de material documental (fotografies, pel•lícules, dibuixos i textos) que deixaven constància de les transgressores accions que havia dut a terme l’artista entre el 1964 i el 1970.

Aquesta exposició, que serà la primera retrospectiva a Espanya de Günter Brus, farà un recorregut complet per l’obra d’aquest artista austríac, des dels anys seixanta fins a l’actualitat. La seva heterogènia trajectòria artística quedarà resumida de manera cronològica, per tal com mostrarà el seu desenvolupament des de les primeres pintures fins a les “accions” i els dibuixos i les pintures “postaccionistes”.

El recorregut s’iniciarà amb les pintures informals fetes per Brus a la primeria dels anys seixanta (algunes d’elles van ser fetes durant la seva estada a Mallorca, el 1960) i atorgarà un protagonisme central a les accions revolucionàries que va iniciar entre el 1964 i el 1970. També s’hi inclourà una secció dedicada als dibuixos, les pintures, els llibres d’artista, “Bild-Dichtungen” (quadres poema) i dissenys per a teatre fets per Brus des del 1971 fins a l’actualitat.
Al final dels anys cinquanta, Brus duia a terme una obra pictòrica molt pròxima a l’expressionisme abstracte. Des del 1964, l’artista es vincula al Teatre de les Orgies i els Misteris (Hermann Nitsch i Otto Mühl) i inicia actuacions individuals en què el ritu i la catarsi social són els objectius principals. Aquí el seu cos esdevé matèria i mitjà per denunciar tabús socials, polítics i religiosos de la societat occidental, dels quals es conserven pel•lícules i fotografies. A partir dels anys setanta, l’obra de Günter Brus es materialitza en forma de dibuixos, de temàtica sinistra i, en certa manera, neuròtica. Aquesta primera sèrie, feta en blanc i negre, ve seguida d’altres sèries de dibuixos en color, relacionats amb la il•lustració literària, delicats i relacionats amb el simbolisme, l’estètica de la crueltat, i sempre protagonitzats pel cos.

Durant els anys que va viure a Alemanya, a la primera meitat dels anys setanta, Brus va publicar la revista “Die Schastrommel” (amb el subtítol “Organ der Österreichischen Exilregierung”, òrgan del govern austríac a l’exili), en la qual col•laboraven nombrosos artistes, com ara Dieter Roth, Gerhard Ruhm, Hermann Nitsch, Otto Mühl i Oswald Wiener. Des dels anys vuitanta fins ara, Brus es dedica sobretot a fer “Bild-Dichtungen” (quadres poema), a la literatura i a les escenografies teatrals.

L’exposició presentarà els trets més particulars i destacats de l’obra de Günter Brus, que estan no sols en la radicalitat i el caràcter conseqüent de les seves obres accionistes, sinó també en la complexitat d’expressió i la varietat imaginativa i reflexiva que fonamenten l’obra artística. Se seguirà un camí que va des de la gestualitat de l’expressió fins al qüestionament dels seus orígens existencials i físics, amb la qual cosa es planteja la procedència mental de la creació i de l’expressió.

Comissària: Monika Faber
Producció: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Activitat relacionada Visita comentada per Günter Brus

L'artista i Monika Faber, la comissària de la mostra, xerraran sobre aspectes de la polèmica carrera de Brus i del context artístic alemany i austríac dels anys setanta, així com dels seus treballs al marge del cercle conegut com “els accionistes vienesos”.

Dijous, 13 d'octubre, a les 19.30 h. Sales de l'exposició. Inscripció prèvia. Aforament limitat.

Patrocinador de comunicació:
Logo TV3
Catalunya Ràdio
El periódico100
Amb el suport de:
Moritz