al

Siah Armajani (Teheran, Iran, 1939) va arribar als Estats Units el 1960 i hi resideix des d’aleshores. Després d'estudiar filosofia, arquitectura i matemàtiques, el 1967 s’interessa per l'arquitectura primitiva nord-americana, alhora que s'endinsa en el pensament de Martin Heidegger. A partir del 1977 comença a construir espais de trobada i coneixement, i utilitza la idea de lectura com a motiu incitador per a l'intercanvi entre les persones. Dos anys més tard crea el seu primer espai a escala real, la First Reading Room.

L'exposició Siah Armajani. Espais de lectura arrencava amb la maqueta d'aquest primer projecte dedicat a la lectura i es completava amb una altra sèrie de maquetes, igualment orientades a potenciar la creació de punts de trobada i accés a la cultura. Algunes de les construccions d’Armajani porten inscrits fragments de textos d'escriptors nord-americans, com Ralph Waldo Emerson i Walt Whitman, que per la seva rotunditat confirmen la implicació sociopolítica que planteja la seva obra. Ell mateix es considera un “artista públic”, que treballa en i per a l'espai públic, i rebutja la idea tradicional de monument.

Segons Armajani, “l'art públic no és monumental. És humil, comú i proper a la gent. En una democràcia és un error celebrar un fet erigint monuments.”
La mostra es completava amb una sèrie de fotografies que documentaven les seves construccions in situ.