al

Aquesta exposició va mostrar una àmplia tria de la sèrie de pintures Déus (1981), que Ferran Garcia Sevilla (Palma de Mallorca, 1949) havia presentat per primera vegada a la desapareguda Galeria Ciento de Barcelona, el gener de 1982. Dos mesos després, amb el títol Illes a ca meva, la sèrie es va exposar a la Galeria 4 Gats de Palma de Mallorca. Des d’aleshores havia estat emmagatzemada i oblidada a l'estudi del pintor.

Déus consta de 61 pintures acríliques i un guaix sobre paper. Els títols que acompanyen cadascuna de les peces combinen suggestivament diverses llengües: català, castellà, francès, anglès, alemany, italià, llatí i àrab, i d’aquesta manera posen de manifest la fascinació de l'artista per altres cultures. Després d’una dedicació inicial a l'art conceptual, en la dècada dels setanta, els Déus irrompen, als vuitanta, com un dels primers indicis de l'extensa i prolífica trajectòria pictòrica de Ferran Garcia Sevilla. L'aire primitivista d'aquestes deïtats paganes es combina amb una factura expressionista.

Garcia Sevilla està considerat un dels artífexs del retorn a la pintura i de la implantació d'una nova figuració, que va marcar la dècada dels vuitanta no només en l’àmbit nacional, sinó també en l’europeu.

El que pretenc quan explico la història d’una víctima de la violència a Colòmbia és apel·lar al record del dolor que experimentem tots els éssers humans, aquí o a qualsevol lloc del món.
Doris Salcedo