al

L'obra de Muntadas Between the Frames: The Forum (1983-1993) es presentarà en el marc de l'exposició Volum. L'artista la va definir amb les paraules següents: "Una visió extensiva del sistema artístic dels anys vuitanta". Es tracta d'una gran instal·lació, molt representativa del seu treball, que s'integra en la Col·lecció MACBA. Aquest projecte, que es va dur a terme al llarg de deu anys, posa de manifest les preocupacions centrals del treball de Muntadas dels anys vuitanta del segle XX: les relacions entre l'art i la societat; la representació, la interpretació i els valors de l'art; la relació de l'art amb la cultura popular; i els mitjans de comunicació i l'arquitectura com a fenòmens contemporanis. Between the Frames: The Forum és un clar referent de la sèrie On Translation, un treball obert i encara en procés.

La instal·lació Between the Frames: The Forum s'articula entorn d'una sèrie d'entrevistes a artistes, agents artístics i altres mediadors i es divideix en vuit apartats: els marxants, els col·leccionistes, les galeries, els museus, els guies, els crítics, els mitjans de comunicació i un epíleg (els artistes). Cada apartat funciona de manera independent i, alhora, com a part integrant de la sèrie completa, i examina els rols de les persones i de les institucions que fan d'intermediaris entre artistes i públic. Les imatges (vídeo) funcionen com a contrapunt metafòric dels comentaris (àudio) que conformen la instal·lació. Tots els apartats presenten una estructura semblant, és a dir, una juxtaposició de material d'àudio per a les entrevistes a les persones i de material de vídeo amb un sistema d'imatges obertes. Tots comencen amb el text següent: "L'art forma part del nostre temps, de la nostra cultura i de la nostra societat, comparteix i és afectat per regles, estructures i tics, així com per altres sistemes econòmics, socials i polítics". Between the Frames és un retrat del món de l'art als anys vuitanta del segle passat. Moltes de les persones entrevistades han desaparegut. Així, l'obra ha adquirit un evident caràcter històric.

Muntadas va dissenyar una estructura modular per presentar aquesta obra l'any 1994 al Wexner Center for the Arts de l'Ohio State University. L'estructura arquitectònica crea un espai físic de discussió, un "fòrum" en què s'escolten les diferents veus dels protagonistes. Aquell mateix any, l'obra es va presentar al MoMA de Nova York i al CAPC - Musée d'Art Contemporain de Bordeus, i posteriorment s'ha exposat a la Fundació Tàpies de Barcelona i al Witte the With - Center for Contemporary Art de Rotterdam, entre d'altres.

Producció: Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Artista

Muntadas