Del 17 de febrer al 28 de maig de 2023

Bouchra Khalili embasta un repertori de microrelats de vida que ens parlen de la pertinença, les lluites anticolonials i les estratègies de resistència de les comunitats sotmeses.

Tots som testimonis de la nostra pròpia història, però quina és la història que es consolida com a memòria col·lectiva? A qui correspon, qui la transmet? Basant-se en diverses formes d’historiografia i en converses i material d’arxiu, Bouchra Khalili (nascuda a Casablanca el 1975, viu i treballa a Berlín) explora amb la seva pràctica artística les lluites anticolonials i les històries d’alliberament i solidaritat postcolonial. Khalili entreteixeix relats històrics amb històries de vida per tal de refermar l’agència política dels subjectes invisibilitzats pel model de ciutadania de l’estat-nació contemporani.

El llenguatge i la parla constitueixen una part essencial de la recerca de Khalili, que els utilitza com una poderosa forma de resistència enfront dels poders hegemònics. El títol de l’exposició fa referència a l’Al-Halqa, literalment «el cercle» o «l’assemblea», una tradició centenària del Marroc que consisteix a presentar relats orals en espais públics, en els quals la intervenció dels oients hi té un paper essencial i la narració es desplega en múltiples capes. A través d’un diàleg constant entre la història i el nostre present, l’exposició reflexiona sobre la pertinença, l’acció cívica i la necessitat d’allò que l’artista anomena «ciutadania radical».

Entre cercles i constel·lacions aplega projectes que Khalili ha realitzat durant els últims deu anys, entre els quals hi ha pel·lícules, vídeos, instal·lacions, fotografies i material documental. L’exposició acollirà l’estrena europea de The Circle (2023), una videoinstal·lació que examina i reactiva el llegat del Moviment dels Treballadors Àrabs i els grups de teatre que hi estaven vinculats, Al Assifa i Al Halaka, a la França de la dècada de 1970.

L’exposició de Bouchra Khalili al MACBA tindrà com a colofó una publicació que inclourà una selecció d’obres i la nova producció The Circle, instal·lada a les sales del museu. A més, comptarà amb assajos de la mateixa Khalili, KJ Abudu, Övül Ö. Durmusoglu, Olivia C. Harrison, Rocé i una conversa de l’artista amb Omar Berrada.

Artista

Bouchra Khalili

Comissariada per

Elvira Dyangani Ose, Hiuwai Chu
Exposició coproduïda amb la Sharjah Art Foundation
Logo Sharjah Art Foundation