al

L’any 2011 el MACBA va rebre en comodat l’arxiu Xavier Miserachs, format per uns 60.000 negatius, 20.000 transparències, 2.500 fulls de contacte, correspondència i altres documents vinculats a la trajectòria professional del fotògraf, que es va estendre de 1954 a 1998.

La mostra A.XMI, títol extret del codi d’identificació del Fons Xavier Miserachs a l’Arxiu del MACBA, presenta al públic una selecció d’imatges fotogràfiques, documents, llibres i revistes del Fons, així com un recorregut pel procés de treball que el Centre d’Estudis i Documentació MACBA ha portat a terme per incorporar, catalogar i difondre aquest important conjunt.

Entre els documents del Fons Xavier Miserachs desplegats aquí destaquen aquells que han donat lloc a alguns dels fotollibres més rellevants de la història de la fotografia al nostre país: Barcelona, blanc i negre, Costa Brava Show i Los cachorros.

A més d’aquests projectes, la mostra vol fer visible la varietat d’àmbits en els quals Xavier Miserachs va desenvolupar la seva obra. S’hi inclouen, doncs, els nombrosos encàrrecs publicitaris i editorials, la intensa producció de treballs de fotoperiodisme com a corresponsal, els retrats de caràcter privat i de personalitats de la vida social i cultural, la fotografia de la vida quotidiana tant de la burgesia com de les classes treballadores, així com les seves incursions en la realització cinematogràfica.

Amb la voluntat d’afavorir la difusió i la preservació dels documents, una part destacada de les imatges fotogràfiques ha estat digitalitzada i es pot consultar en els espais de lectura de la mostra.

La totalitat del Fons està disponible per a la seva consulta a l’Arxiu i la Biblioteca del Centre d’Estudis i Documentació MACBA.

Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske