Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
La ciutat com a exposició, 2021
La ciutat com a exposició, 2021 Ruta de autor
Obra formada per: impressions sobre paper; vídeo, color, 6’13’’; podcast; intervenció a la barana

Vistes d'Apunts per a un incendi dels ulls. Foto: Miquel Coll

La ciutat com a exposició és una investigació sobre els panorames, la seva història i la seva importància avui dia. El 1787, el pintor irlandès Robert Barker va encunyar la paraula panorama per descriure una pintura en 360° instal·lada en una rotonda construïda a propòsit i que oferia un espectacle immersiu.

L’Exposició Universal de Barcelona de 1888 va acollir tres panorames, entre els quals una recreació de la batalla de Waterloo que va restar durant dos anys a la plaça de Catalunya.La investigació i l’anàlisi crítica de Ruta de autor a l’entorn dels panorames a Barcelona pren la forma d’un diari que serveix com a exposició portàtil i que es desplega a les parets de la sala. Comença amb una altra forma d’entreteniment del segle XIX que es podria considerar precursora dels panorames: l’enlairament en un globus aerostàtic captiu, una experiència que proporcionava al públic una visió de la ciutat a vista d’ocell. L’exploració dels panorames en si mostra que la seva arquitectura combinava un nou paradigma visual amb un símbol de la indústria, i la segueix una reflexió sobre els vestigis de la modernitat al parc de la Ciutadella.

El globus aeri i la transformació de les maneres de veure
La invenció dels panorames, una nova mena d’espectacle
Barcelona i els efectes de l’Exposició Universal de 1988
Els panorames de guerra
La fi de les instal·lacions panoràmiques i d’altres propostes il·lusòries d’una urbs en creixement

Com es va fer

Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor
Ruta de autor

Fotografies: Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Ruta de autor

Ruta de autor

Ruta de autor combina tot un ventall de disciplines per investigar la ciutat. Amb els seus recorreguts a peu per espais públics reuneixen persones i generen perspectives crítiques dels relats oficials tot descobrint les múltiples capes de la història de la ciutat des del carrer, l’arquitectura i els monuments. Ruta de autor juxtaposa l’arxiu amb l’actualitat recuperant històries i atorgant un nou significat a llocs coneguts. Una de les seves rutes emblemàtiques és Barcelona i els indians (des de 2014 fins ara), que segueix la vida dels qui van anar a fer fortuna a l’Amèrica colonial del segle XIX i n’examina l’impacte en la ciutat quan hi van tornar. El 2019, Ruta de autor va organitzar Bandera verda, una exposició i caminada que explorava els efectes d’una depuradora i la desviació del riu Llobregat.

Ruta de autor són Aymara Arreaza R. i Lorena Bou Linhares, que fusionen el seu extens bagatge en literatura comparada, cultural visual i teoria crítica. Bandera verda (2019) es va presentar a i als voltants del Centre Cívic Jardins de la Pau, al Prat de Llobregat, amb /UNZIP Arts Visuals. Alguns dels seus darrers recorreguts són Tots els calippos del món, amb Larre (2020); Barcelona i Amèrica. Una cartografia del relat colonial (1835-1888), amb el MACBA (2019), i El port ‘in Sekula saeculorum’, amb la Fundació Tàpies i The Green Parrot (2017). rutadeautor.com

Detall del recorregut Barcelona i Amèrica de Ruta de autor
Ruta de autor en acció durant un recorregut
Bandera Verda, recorregut de Ruta de autor
Exposició Bandera Verda, de Ruta de autor
Bandera Verda, recorregut de Ruta de autor
Muntatge Bandera Verda de Ruta de autor


Tots els calippos del món (2020). Vídeo: Agustín Ortiz.