Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
Akaal / Selene \ Uluru, 2021
Akaal / Selene \ Uluru, 2021 Rosa Tharrats

Vistes d'Apunts per a un incendi dels ulls. Foto: Miquel Coll

Rosa Tharrats s’interessa per la comunicació sensorial i espiritual entre diferents «espècies» de materials i cossos.

Akaal / Selene \ Uluru, que sobresurt per damunt de tres columnes del museu com veles esquinçades aparellades als pals d’un vaixell, està fet de capes de teles teixides i estampades, cosides i unides en combinació amb compostos de bioplàstics casolans: polímers a base de fonts biològiques, com ara algues i midó, amb potencial per mitigar el problema creixent de la contaminació marina.

Tharrats s’inspira en la fotografia anònima d’un veler que va trobar a l’arxiu del seu avi, en els paratges de la costa dels voltants de Cadaqués i en les veles de pedaços que confeccionen el poble vezo de Madagascar. Amb la seva proposta alerta sobre la vulnerabilitat dels oceans i de les nombroses comunitats que en depenen, a més d’imaginar cultures materials i tecnologies basades en la coexistència i la cura.

Com es va fer

Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats
Rosa Tharrats

Fotografies: Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Rosa Tharrats

Rosa Tharrats

Imbuïda del seu treball com a dissenyadora de vestuari, Rosa Tharrats s’interessa per la comunicació sensorial i espiritual entre diferents «espècies» de materials animats i cossos. Sovint s’inspira en l’espectacular escenografia natural que envolta la seva casa de Cadaqués, i combina tèxtils, peces de roba, tapisseria, pintura i performance. Les seves obres solen reincorporar elements de la seva propia creació com a expressió orgànica de simbiosi i ressorgiment.

Les anèmones (2020) va evolucionar a partir d’una instal·lació temporal de guix ornamental i estàtues de marbre realitzada un anys abans al paratge natural del Cap de Creus. L’exposició estava centrada en un collage tèxtil suspès que formava un mur diàfan amb vellut, seda, retalls i residus marins, així com un conjunt de fotografies fantasmagòriques de Lluís Tudela. Svelamento di un genius loci (2017) va tenir lloc a les salines Margherita di Savoia, a la Pulla (Itàlia). A través d’una sèrie de cants i d’arranjaments de teles en un turó de sal, Tharrats i el poeta Gabriel Ventura miraven d’invocar l’ànima mineral del lloc.

Rosa Tharrats va estudiar a Elisava (2002-2004) i es va graduar a l’Istituto Europeo di Design (2007), tots dos a Barcelona. Ha exposat al Museu de l’Empordà (Figueres, 2021), al Bombon Projects Summer Space (Fonteta, 2020), i a la Galería Heinrich Ehrhardt (Madrid, 2018). Ha col·laborat amb els artistes Donna Huanca i Jordi Colomer, el poeta Gabriel Ventura i el realitzador Albert Serra. Va obtenir el premi Gaudí al Millor Disseny de Vestuari el 2014 i el 2020. rosatharratsoliva.com

Les Anèmones, Rosa Tharrats
Les Anèmones, Rosa Tharrats
Les Anèmones, Rosa Tharrats
Svelamento di un genius loci, Rosa Tharrats
Svelamento di un genius loci, Rosa Tharrats
Svelamento di un genius loci, Rosa Tharrats

Quadern de meravelles (2020) és un viatge meditatiu oníric de Rosa Tharrats en col·laboració con Ariadna Ribas, Gabriel Ventura, Oma Totem, Artur Tort, 120 ovelles al Mas Duran del Cap de Creus, una estrella de mar a s’Arenella de Cadaqués, teixit flotant d’una màniga de vestit de princesa en un riu a prop de Prades, pastanagues silvestres i estels.