Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
Theatre of Doubts (Teatre dels dubtes), 2021
Theatre of Doubts (Teatre dels dubtes), 2021 Rasmus Nilausen

Vistes d'Apunts per a un incendi dels ulls. Foto: Miquel Coll

La instal·lació de pintures de Rasmus Nilausen és un homenatge al filòsof Giulio Camillo i el seu sublim i absurd intent d’explicar la totalitat de l’univers i oferir la contemplació de totes les seves relacions i significats d’un sol cop.

Camillo va construir el seu teatre de la memòria a Venècia cap a l’any 1530. I ho va fer invertint la perspectiva del teatre clàssic, de manera que si un individu se situava a l’«escenari» central podia observar un auditori amb set files de set imatges. Aquell dispositiu retòric i místic, matriu oculista del coneixement diví, celestial i terrestre, permetia recordar i interpretar la totalitat de l’existència i el seu funcionament.

Òbviament fallida i ambiciosa en excés, la recreació lliure que Nilausen fa d’aquell format de teatre de la memòria fa servir 49 obres del seu propi univers al·legòric i pictòric. Els visitants hi són convidats a deambular entre unes imatges que sembla que passegin, i a adoptar així múltiples punts de vista, veure connexions inusitades i invocar nous records. La primera fila mostra les set divinitats planetàries del projecte renaixentista de Camillo: Diana (la Lluna), Mercuri, Venus, el Sol (representat per un banquet), Mart, Júpiter i Saturn.

Com es va fer

Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen
Rasmus Nilausen

Fotografies: Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Rasmus Nilausen

Rasmus Nilausen

Per a Rasmus Nilausen, pintar és tan intuïtiu i instantani com parlar, però també tan deliberat i editable com escriure. És teoria i pràctica de la visió i l’artifici, així com un llenguatge que en part s’aprèn i en part s’idea, que de vegades és fàcilment traduïble i de vegades resulta més aviat desconcertant. Nilausen es delecta elidint pinzellades amb textos, imatges, paraules, símbols i citacions, i recorre tant a elements menors ―els jocs de paraules, els salts de paràgraf i la puntuació― com a gèneres tradicionals com la natura morta. Les seves teles poden semblar pàgines de llibreta o finestres d’aplicacions susceptibles de desaparèixer amb un clic. En la seva obra conviuen al·legories clàssiques amb motius de dibuixos animats, i la tesi incessant de la seva mirada i representació del món es revela a través d’un elenc de personatges: glòbuls oculars i llengües, miralls i fletxes, dits i espelmes… La seva exposició individual Bluetooth (2019) incorporava també l’ideograma que serveix de logotip al sistema sense fil del mateix nom, un símbol rúnic que al·ludeix a les inicials de Harald Bluetooth, el qual va unificar les tribus de Dinamarca i Noruega el segle X.

Rasmus Nilausen es va titular a la Universitat de Barcelona (2010), on ensenya pintura des de 2019, i al Chelsea College of Arts de Londres (2011). Entre 2017 i 2018 va gaudir d’una beca d’investigació a la Jan van Eyck Academie (Maastricht). Ha presentat exposicions individuals a Overgaden (Copenhaguen, 2019), Team Gallery (Nova York, 2019) i garcía | galería (Madrid, 2018, 2014 i 2013). Ha participat en exposicions col·lectives com Pintura. Renovación permanente, al Museo Patio Herreriano (Valladolid, 2021), i A través de la arena, a CentroCentro (Madrid, 2020). rasmusnilausen.com

Rasmus Nilausen, Bluetooth
Rasmus Nilausen, Bluetooth
Rasmus Nilausen, Bluetooth
Rasmus Nilausen, Memorial Curve
Rasmus Nilausen, Eye Dialect
Rasmus Nilausen, Studio Practice
Amb el suport de
Logo Danish Arts Foundation