Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
Apunts per a un incendi dels ulls, 2021
Apunts per a un incendi dels ulls, 2021 Gabriel Ventura
El títol de l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls prové del poemari homònim que Gabriel Ventura va publicar el 2020.

Tant el llibre com Panorama 21 pretenen qüestionar la dominància de la visió i ens inciten a explorar una definició expandida del veure que activi la resta dels nostres sentits a fi de comprendre l’univers.

Més enllà del títol, Ventura també ha escrit un poema que es descompon en una pluralitat de veus i punts de vista. Aquests textos s’activaran durant una acció a les sales, en una mena de guia cantada que integrarà el programa d’activitats d’Apunts per a un incendi dels ulls. Els versos de Ventura, que interpretarà, amb una sòbria dramatúrgia, el cantant de flamenc Pere Martínez, consisteixen en una cartografia lliure I imprevisible de les aliances i friccions creades per les diferents veus de l’exposició.

sobre Gabriel Ventura

Gabriel Ventura

Gabriel Ventura és un escriptor polifacètic que ha cultivat la poesia, la prosa, l’entrevista, la ficció, el guió i l’epístola. Les arts visuals i escèniques ocupen un lloc central en el seu pensament i les seves accions, sigui a través de l’imaginari que acompanya les seves publicacions o en les seves col·laboracions amb el realitzador Albert Serra i amb artistes com ara Enric Farrés Duran i Rosa Tharrats. El seu últim llibre de poemes, Apunts per a un incendi dels ulls (2020) —que dona nom a aquesta exposició—, inclou una fotografia d’una estàtua de Napoleó enderrocada per la Comuna de París el 1871 i reflexiona sobre la iconoclàstia i la capacitat de rebel·lió del llenguatge sensorial. Fidel a la convicció que la poesia és una experiència viscuda, Ventura va presentar la publicació d’aquesta obra amb una acció de 24 hores, durant les quals va fer vida a l’aparador de la llibreria Documenta de Barcelona llegint, compartint àpats i signant llibres, i parlant amb periodistes, amb els editors del llibre, amb el corrector i amb altres artistes.

Gabriel Ventura va cursar Humanitats (2011) i Estudis Comparats de Literatura, Art i Pensament a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2013). Ha publicat Apunts per a un incendi dels ulls (Documents Documenta, 2020), W (Edicions Poncianes, 2017) i Ignar (Edicions Poncianes, 2013). Ha fet lectures i performances en festivals i institucions com ara Barcelona Poesia (2021) i la Biblioteca de Catalunya (2020). El 2018 va obtenir una beca d’escriptura Montserrat Roig, i des de 2019 és professor associat d’Escriptura Creativa a BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona. gabrielventura.cat