Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
Gerundi circular, 2021
Gerundi circular, 2021 Claudia Pagès

Vistes d'Apunts per a un incendi dels ulls. Foto: Miquel Coll

La nova i hipnòtica videoinstal·lació de Claudia Pagès gira entorn de les rutes marítimes globals, l’argot legal i el flux incansable de mercaderies i persones que caracteritzen el capitalisme en actiu.

El film, enregistrat en un bucle continu de 360 º, combina els gestos rítmics de tres performers i capes de textos manuscrits, en una sèrie de seqüències videomusicals.

Aquesta narració panoràmica s’emmarca en tres espais característics i interconnectats, relacionats tant amb el futur com amb el present del port comercial de Barcelona: el World Trade Center –un centre de negocis en forma de vaixell–, l’edifici de duanes del segle XIX i l’escullera. Completa la instal·lació una catifa de cartró estampada amb retalls de frases de manuals de dret, en els quals Pagès barreja gerundis (una forma verbal que no determina el gènere ni el número) i tracta els cossos com a objectes i actants. Gerundi Circular ens fa ser testimonis de les complexitats logístiques de la ciutat com una interfície sense fricció aparent entre l’espai obert del mar i les infraestructures, els comportaments i els llenguatges de creació humana.

Performers: Esther Arribas, Stefan Govaart, Claudia Pagès.
Producció musical: Pau Riutort.
Enregistrament so: Angel Studio.
Agraïments: Tallers Soteras, Font Packaging, Eager Led.
Coproduïda per: Museu d’Art Contemporani de Barcelona i ELAMOR.

Com es va fer

Claudia Pagès
Claudia Pagès
Claudia Pagès
Claudia Pagès
Claudia Pagès
Claudia Pagès
Claudia Pagès
Claudia Pagès

Fotografies: Claudia Pagès, Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Claudia Pagès

Claudia Pagès

Amb les seves creacions, Claudia Pagès traça una xarxa lingüística de micronarratives, poesia queer i discurs rítmic que explora les possibilitats de la veu en escena a través de la música i la presència de cossos. Li interessen especialment els sistemes de distribució, circulació i consum; a Rates i cuques (2020), per exemple, es va fixar en els productes que es venen a l’Eixample de Barcelona, i a Gleaners–Extracción (2018-2019) observava les transaccions dels Encants, el mercat de segona mà d’aquesta ciutat. Sol treballar enregistrant pensaments o apuntant fragments de converses que sent pel carrer, i transitant constantment entre llenguatge i traducció obté un format de llibret en què els gràfics i la tipografia també tenen un paper important. Pagès transforma aquestes composicions recol·lectades en mostres escèniques en què els objectes acompanyen cants i moviments, tant de la mateixa Pagès com dels seus col·laboradors. Aquest és el cas d’Arrela’t, nena, arrela’t (2019), un recorregut dispers, recitat i textual, pels barris de Barcelona i la seva transformació, causada per l’economia distorsionada de la logística capitalista.

Claudia Pagès té el títol de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (2013) i un màster també en Belles Arts del Sandberg Instituut d’Amsterdam (2016). Algunes de les seves exposicions i performances individuals són Un rastro involuntario (La Casa Encendida, Madrid, 2021); dis- des- duress. tris-tras, giro, fallo (àngels barcelona, 2021) i Patio de luces (Yaby, Madrid, 2020). Ha participat en diverses exposicions col·lectives, com ara Lifting Belly, CentroCentro (Madrid, 2020), i actualment és artista resident a la Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam, 2020-2021). claudiapages.com

Son[i]a #345 Clàudia Pagès
02.02.2022
Claudia Pagès durant la performance Arrela’t, nena, arrela’t
Claudia Pagès durant la performance Arrela’t, nena, arrela’t
Detall de Rates i cuques, de Claudia Pagès
Detall de Rates i cuques, de Claudia Pagès
Claudia Pagès, Patio de luces
Claudia Pagès, Patio de luces
Claudia Pagès, dis- des- duress. tris-tras, giro, fallo
Amb el suport de
Logo Elamor